Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meldkamers moeten stoppen met alarmeren media bij aanrijdingen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meldkamers moeten stoppen met alarmeren media bij aanrijdingen
Meldkamers moeten stoppen met het automatisch informeren van media bij bepaalde incidenten. Het is in strijd met de wet, schrijft minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

De Landsadvocaat oordeelde vorig jaar dat met de alarmeringen (bijzondere) persoonsgegevens worden verstrekt en dat daarvoor een wettelijke grondslag ontbreekt. De Landsadvocaat was door het Bestuurlijk Meldkamer Beraad om advies gevraagd nadat Ambulancezorg Nederland vragen had gesteld over de alarmering.

Er is hierna nog naar een oplossing gezocht, maar een algemene wettelijke grondslag voor persalarmeringen is niet haalbaar, aldus de minister. "Het advies van de Landsadvocaat en de uitkomst van de verkenning voor een wettelijke grondslag hebben mij doen concluderen dat de huidige vorm van persalarmeringen stopgezet moet worden."

Andere manier

Volgens Yeşilgöz zal een grote groep van (lokale) journalisten en fotografen door het besluit geraakt worden. "Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen." Ze hoopt samen met vakbond NVJ en de hulpdiensten een andere manier te kunnen vinden om de media op de hoogte te stellen van incidenten.

De politie verstuurt sinds eind 2018 automatisch persalarmeringen aan media met een abonnement. Zij krijgen het bericht tegelijkertijd met de hulpdiensten. Het gaat om incidenten als aanrijdingen, ontploffingen met gewonden en schietpartijen. De lijst is opgesteld in samenspraak met vakbond NVJ.

Belemmerend voor de beroepsgroep

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het "betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep". Ook, zo stelt NVJ-woordvoerder Paul Teixeira, schaadt het de controlerende taak van de pers. "Als er geen automatische meldingen meer uitgaan, ben je overgeleverd aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de politie(voorlichter). Die moet dan iedereen apart op de hoogte gaan brengen." Hij stelt dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren en dat daarmee dus geen "ogen meer ter plekke" zullen zijn. Daarmee is het ook voor het publiek geen goede zaak, zegt hij. "We gaan graag met de minister en hulpdiensten in gesprek."

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).