Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meldkamers moeten stoppen met alarmeren media bij aanrijdingen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meldkamers moeten stoppen met alarmeren media bij aanrijdingen
Meldkamers moeten stoppen met het automatisch informeren van media bij bepaalde incidenten. Het is in strijd met de wet, schrijft minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

De Landsadvocaat oordeelde vorig jaar dat met de alarmeringen (bijzondere) persoonsgegevens worden verstrekt en dat daarvoor een wettelijke grondslag ontbreekt. De Landsadvocaat was door het Bestuurlijk Meldkamer Beraad om advies gevraagd nadat Ambulancezorg Nederland vragen had gesteld over de alarmering.

Er is hierna nog naar een oplossing gezocht, maar een algemene wettelijke grondslag voor persalarmeringen is niet haalbaar, aldus de minister. "Het advies van de Landsadvocaat en de uitkomst van de verkenning voor een wettelijke grondslag hebben mij doen concluderen dat de huidige vorm van persalarmeringen stopgezet moet worden."

Andere manier

Volgens Yeşilgöz zal een grote groep van (lokale) journalisten en fotografen door het besluit geraakt worden. "Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen." Ze hoopt samen met vakbond NVJ en de hulpdiensten een andere manier te kunnen vinden om de media op de hoogte te stellen van incidenten.

De politie verstuurt sinds eind 2018 automatisch persalarmeringen aan media met een abonnement. Zij krijgen het bericht tegelijkertijd met de hulpdiensten. Het gaat om incidenten als aanrijdingen, ontploffingen met gewonden en schietpartijen. De lijst is opgesteld in samenspraak met vakbond NVJ.

Belemmerend voor de beroepsgroep

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het "betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep". Ook, zo stelt NVJ-woordvoerder Paul Teixeira, schaadt het de controlerende taak van de pers. "Als er geen automatische meldingen meer uitgaan, ben je overgeleverd aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de politie(voorlichter). Die moet dan iedereen apart op de hoogte gaan brengen." Hij stelt dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren en dat daarmee dus geen "ogen meer ter plekke" zullen zijn. Daarmee is het ook voor het publiek geen goede zaak, zegt hij. "We gaan graag met de minister en hulpdiensten in gesprek."

Door: ANP

14 juni '24 (13:15)

Druk bij autobedrijven na storing bij RDW

Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

14 juni '24 (12:15)

Files op wegen richting Duitsland vanwege identiteitscontroles

Op verschillende wegen richting Duitsland zijn vrijdagochtend files ontstaan omdat identiteitscontroles plaatsvinden bij de Duitse grens vanwege het EK voetbal. Op die manier proberen onze oosterburen supporters die bekendstaan als gewelddadig, te weren. Rond het middaguur is het druk op de wegen van Arnhem, Venlo en Roermond richting de Duitse grens.

14 juni '24 ( 9:01)

Slachtemarathon: Arriva zet negentig pendelbussen in

Zaterdag 15 juni 2024 nemen 13.500 mensen deel aan de Slachtemarathon. Dit Friese wandel- en hardloopevenement start dit jaar in Oosterbierum. De finish is circa 42 kilometer verderop in Raerd. Arriva zet deze dag een recordaantal pendelbussen in. Dat meldt Arriva.

14 juni '24 ( 7:00)

Nederlandse export stijgt na bijna een jaar weer

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

12 juni '24 (13:30)

A15: forse hinder verwacht vanwege veel wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor grote hinder en lange afsluitingen op de snelweg A15 tussen Ridderkerk en Deil. Van 12 juli tot 28 oktober wordt het asfalt van die weg in verschillende fases vernieuwd. De weg is daardoor meerdere keren dicht. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

12 juni '24 (10:46)

Dode door aanrijding met vrachtauto op A67 bij Asten

Een automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een vrachtauto op de A67 bij Asten (Noord-Brabant). De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

11 juni '24 (15:00)

DAF treft vanwege kartel schikking met duizend kopers van trucks

Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een schikking getroffen met een groep bedrijven die benadeeld zijn door verboden prijsafspraken. De Nederlandse bouwer van trucks maakte deel uit van een kartel dat tussen 1997 en 2011 de prijzen opdreef voor vrachtwagens. Met ongeveer duizend Nederlandse afnemers heeft DAF nu een akkoord gesloten over een schadevergoeding.

11 juni '24 (14:45)

Vervolgonderzoek naar deels ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een vervolgonderzoek in naar het instorten van de rijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein. Daaruit moet blijken wat de directe oorzaak van de instorting is en dienen "bredere veiligheidsvraagstukken" beantwoord te worden, meldt de OVV dinsdag.

11 juni '24 (14:30)

VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

11 juni '24 ( 8:37)

College gemeente Oosterhout bezoekt ServiceTeam Arriva

Het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Brabantse gemeente Oosterhout bezocht afgelopen week het ServiceTeam van vervoerder Arriva. Daar zagen zij hoe vier statushouders onder leiding van een coördinator werkervaring opdoen. Dat meldt Arriva.