Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Afwikkeling dieselschandaal dreigt jaren te duren'

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Afwikkeling dieselschandaal dreigt jaren te duren'
De afwikkeling van het sjoemeldieselschandaal dreigt jaren te gaan duren, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de woekerpolisaffaire. Daarvoor waarschuwt Peter Goes, oud-advocaat en voorzitter van de raad van toezicht van claimstichting Diesel Emissions Justice. Hij vraagt zich af waarom de overheid in Nederland geen vuist maakt. Dan zou het niet zo lang hoeven te duren voor gedupeerde automobilisten een schadevergoeding tegemoet kunnen zien.

Volgens Goes is de affaire bijzonder omdat autofabrikanten in de Verenigde Staten al lang schikkingen hebben getroffen voor hun rol in het schandaal, dat in 2015 voor het eerst aan het licht kwam bij Volkswagen. Dat concern gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.

Automakers worden al jaren achtervolgd door rechtszaken. Toch heeft dit in Nederland nog niet tot vergoedingen of boetes geleid, stelt Goes. Hij heeft de indruk dat fabrikanten het juridische proces proberen te vertragen met allerlei "formele schermutselingen". Het valt Goes op dat de overheid hier anders dan in de VS gebeurde nauwelijks van zich laat horen.

Auto's van de overheid

"Bij de betrokken diesels zitten ook duizenden auto's van de overheid, bijvoorbeeld politiewagens en ziekenauto's", benadrukt hij. "De overheid zou zich dus ook moeten melden voor compensatie. Maar ik heb ze niet gezien." Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vorig jaar wel aangifte gedaan tegen Fiat Chrysler vanwege sjoemelsoftware in dieselmotoren. "Maar daar horen we sindsdien ook niks meer over", aldus Goes.

Bij de rechtbank in Amsterdam dient donderdag weer een rechtszaak in verband met het schandaal. Volgens Emission Claim, een andere stichting dan die van Goes, zou Renault ook jarenlang hebben gesjoemeld. De organisatie wil voor circa 300.000 betrokken dieselrijders circa een vijfde van het aankoopbedrag terugeisen. Renault ontkent de beschuldigingen. Volgens het bedrijf voldoen al zijn voertuigen aan de regels van landen waar ze zijn verkocht.

Drie stichtingen

In Nederland hebben drie stichtingen zaken lopen tegen autofabrikanten. Naast Diesel Emission Justice en Emission Claim gaat het om Car Claim, dat samen optrekt met de Consumentenbond. Car Claim wist vorig jaar al wel een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hebben automobilisten namelijk helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld.

Door: ANP

18 juli '25 (14:51)

Vakantie-uittocht regio Midden al vroeg op gang

Op de wegen is vrijdag kort na het middaguur al goed te merken dat ook in de regio Midden de zomervakantie is begonnen. Om 13.00 uur stonden er meer dan zestig files met een totale lengte van zo'n 330 kilometer. De ANWB rekent daarbij ook de N-wegen mee.

18 juli '25 (14:51)

Bezwaar maken tegen verkeersboetes tijdelijk niet mogelijk

Het is tijdelijk niet mogelijk om digitaal bezwaar te maken tegen verkeersboetes. Het Digitaal Loket Verkeer is niet beschikbaar, meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vrijdag. Dat betekent volgens een woordvoerster van het CJIB onder meer dat mensen geen foto's kunnen bekijken van de overtreding die zij hebben begaan.

18 juli '25 (14:02)

Ongeluk tussen vrachtwagen en busje op A59

Vanochtend vond op de A59 vanuit Den Bosch een ongeval plaats tussen een vrachtwagen en een busje. Daarbij raakte de bestuurder van het busje gewond. Dat meldt Omroep Brabant.

18 juli '25 (13:50)

Toekomst N201 officieel ingeluid

Woensdag 16 juli 2025 gaven de provincie Utrecht en de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen het officiële startsein voor het programma Toekomst N201. De werkzaamheden hiervoor beginnen met het eerste deelproject. Daarbij worden de kruispunten in Vreeland, het kruispunt N212-Hoofdweg en de aansluiting op de A2 aangepakt. Daarover bericht de provincie Utrecht.

18 juli '25 (13:17)

Arriva ziet veel ongelukken gebeuren bij busbanen met een middenberm

Er gebeuren veel busongelukken in Twente waarbij de busbaan tussen het overige verkeer in ligt. Vervoerder Arriva laat dit weten, nadat er opnieuw een bus in Hengelo tegen een auto botste. Arriva heeft dit ook aan de provincie Overijssel laten weten. Dat meldt Oost.

18 juli '25 (11:47)

ING Research verwacht toename aantal e-trucks

De nieuwe Nederlandse vrachtwagenheffing gaat in juli 2026 in. ING Research heeft berekend dat op diesel rijden daardoor 7,5 procent duurder wordt. Dat meldt NU.nl.

18 juli '25 (11:06)

Automobilist botst op A28 bij Zwolle op loslopend kalf

Op de A28 ter hoogte van Zwolle deed zich vrijdagnacht 18 juli een bijzonder ongeluk voor. Een personenauto botste namelijk een loslopend kalf. Dat meldt Oost.

18 juli '25 ( 8:30)

Onderhoud A4: extreme verkeershinder in regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer

Rijkswaterstaat is vrijdag 11 juli 2025 gestart met groot onderhoud aan de A4 tussen knooppunt De Hoek en knooppunt Burgerveen. Deze werkzaamheden duren tot en met woensdag 20 augustus (05.00 uur) en zorgen voor extreme hinder in de regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer. Weggebruikers krijgen het advies om niet, samen of anders te reizen. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

17 juli '25 (15:05)

Bakfiets.nl waarschuwt voor bakfietsen waarvan het frame kan breken

Let even goed op als je een bakfiets hebt. Het type bakfiets Cargo Long Shimano van Bakfiets.nl heeft mogelijk geen versterkingsplaat vanwege een productiefout. Het frame van de fiets kan daardoor scheuren of breken. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juli '25 (13:59)

Auto's raken soms beschadigd vanwege een ritje door de wasstraat

Bijna 1 op de 5 automobilisten zegt schade aan hun auto te hebben opgelopen nadat ze een bezoek brachten aan de wasstraat. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Autoverzekering.nl. Lakschade komt het vaakst voor. Dat meldt Hart van Nederland.