Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst
Het Amerikaanse techbedrijf Uber is niet bevoordeeld door de Nederlandse Belastingdienst, zou blijken uit vertrouwelijk onderzoek van de fiscus zelf. Deskundigen zeggen in een externe check dat dit onderzoek "juist en gedegen" is gedaan, en twijfelen niet aan de conclusie.

Wel wordt aangetekend dat er informeel contact was, en dat vooral het "telefonisch bijpraten" van Uber door belastingambtenaren niet is bijgehouden. "In enkele gevallen" lijken de e-mails die de onderzoekers hebben ingezien wél de indruk te wekken "van een bevoordelende behandeling" door de fiscus, maar over het algemeen "kan erop vertrouwd worden dat de dienst informeel maar professioneel gehandeld" heeft.

Deze zomer meldde een groot collectief van onderzoeksjournalisten dat er sprake is van een "innige band" tussen de Belastingdienst en Uber. Om het Amerikaanse bedrijf te helpen zou de fiscus zelfs mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. In reactie hierop liet staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de Belastingdienst zelf intern onderzoek doen. Dit rapport is vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Door de buitenwereld is dat onderzoek niet in te zien, omdat de belastingwet het verbiedt om details over belastingafspraken openbaar te maken.

Informatie lastig te verkrijgen

Wel is er een 'externe validatie' door drie hoogleraren beschikbaar. Daaruit is een aantal zaken op te maken over het onderzoek. Zo blijkt dat het de onderzoekers van de fiscus moeite kostte om alle beschikbare stukken boven tafel te krijgen.

De onderzoeksjournalisten die deze zomer over de zogenoemde Uber-files schreven, meldden onder meer dat Nederland vaak pas laat bedrijfsinformatie over Uber gaf als andere EU-lidstaten hierom vroegen. Die informatie hadden de landen nodig voor onder meer belastingonderzoek. Dat dit mogelijk voorkwam, noemen de externe onderzoekers "onbelangrijk", omdat gewoon aan de belastingregels is voldaan.

Inlichtingen

Verder zou een Nederlandse ambtenaar Uber hebben ingelicht over gesprekken tussen Nederland en Frankrijk in de tijd dat Frankrijk probeerde Uber winstbelasting te laten betalen over diensten (taxiritten) die in dat land geleverd werden. Hierover vellen de externe deskundigen geen oordeel. Het is "niet aannemelijk" geworden dat er inlichtingen zijn verstrekt, maar mogelijk koos de fiscus wel vooral voor eigen belang: belangrijk was vooral dat Uber in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor staat, genoeg belasting betaalde.

Opmerkelijk is ook dat de druk op de Belastingdienst, bijvoorbeeld over fiscale afspraken, niet alleen van Uber kwam, maar soms ook van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dat Nederlandse agentschap valt onder het ministerie van Economische Zaken en lobbyt voor buitenlandse investeringen in Nederland.

09 juni '23 (11:37)

Doorbraak nadert in gesprekken over VDL Nedcar

Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

08 juni '23 (15:07)

A16 tussen Breda en België in beide richtingen dicht vanwege brandende vrachtwagen

De A16 tussen Breda en de Belgische grens is bij Hazeldonk donderdagmiddag in beide richtingen dicht omdat er een vrachtwagen in brand staat, meldt de ANWB. De brand is ontstaan na een ongeluk met twee vrachtwagens in België. Een van de chauffeurs is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio bekneld geraakt, het is niet bekend hoe de chauffeur eraan toe is.

08 juni '23 (15:07)

Natuurbrand op Leusderheide hindert verkeer op A28

Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. Omdat de brandweer dicht langs de snelweg aan het blussen is, is een rijstrook van de weg afgesloten. Ook de oprit bij Soesterberg naar de weg is dicht zodat brandweerauto's vrije doorgang hebben naar de Leusderheide, laat de veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten.

08 juni '23 ( 8:37)

Scooterrijder overleden na verkeersongeval in Venlo

Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

07 juni '23 (11:03)

Elektrische pendelbus vervoert patiënten en bezoekers van IJsselland Ziekenhuis

Patiënten en bezoekers kunnen met een gratis pendelbus reizen tussen het IJsselland Ziekenhuis en metrostation Schenkel in Capelle aan den IJssel. Deze elektrische bus, die de oude pendelbus vervangt, is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. De nieuwe pendelbus is aangeschaft dankzij het Denk en Doe Mee!-fonds van de gemeente en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

07 juni '23 ( 8:22)

Rijbewijs online verlengen kan in 250 gemeenten

Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

07 juni '23 ( 8:22)

In groot deel van Amsterdam gelden straks uitstootvrije zones

Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

06 juni '23 ( 9:22)

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met verdienmodel

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen. Voor clubs levert dat volgens de voetbalbond ook een extra verdienmodel op. Ze moeten dan niet vies zijn van extra reclames op hun parkeerterrein.

05 juni '23 (12:37)

Bouwconcern Heijmans heeft het predicaat Koninklijk ontvangen

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.