Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst
Het Amerikaanse techbedrijf Uber is niet bevoordeeld door de Nederlandse Belastingdienst, zou blijken uit vertrouwelijk onderzoek van de fiscus zelf. Deskundigen zeggen in een externe check dat dit onderzoek "juist en gedegen" is gedaan, en twijfelen niet aan de conclusie.

Wel wordt aangetekend dat er informeel contact was, en dat vooral het "telefonisch bijpraten" van Uber door belastingambtenaren niet is bijgehouden. "In enkele gevallen" lijken de e-mails die de onderzoekers hebben ingezien wél de indruk te wekken "van een bevoordelende behandeling" door de fiscus, maar over het algemeen "kan erop vertrouwd worden dat de dienst informeel maar professioneel gehandeld" heeft.

Deze zomer meldde een groot collectief van onderzoeksjournalisten dat er sprake is van een "innige band" tussen de Belastingdienst en Uber. Om het Amerikaanse bedrijf te helpen zou de fiscus zelfs mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. In reactie hierop liet staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de Belastingdienst zelf intern onderzoek doen. Dit rapport is vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Door de buitenwereld is dat onderzoek niet in te zien, omdat de belastingwet het verbiedt om details over belastingafspraken openbaar te maken.

Informatie lastig te verkrijgen

Wel is er een 'externe validatie' door drie hoogleraren beschikbaar. Daaruit is een aantal zaken op te maken over het onderzoek. Zo blijkt dat het de onderzoekers van de fiscus moeite kostte om alle beschikbare stukken boven tafel te krijgen.

De onderzoeksjournalisten die deze zomer over de zogenoemde Uber-files schreven, meldden onder meer dat Nederland vaak pas laat bedrijfsinformatie over Uber gaf als andere EU-lidstaten hierom vroegen. Die informatie hadden de landen nodig voor onder meer belastingonderzoek. Dat dit mogelijk voorkwam, noemen de externe onderzoekers "onbelangrijk", omdat gewoon aan de belastingregels is voldaan.

Inlichtingen

Verder zou een Nederlandse ambtenaar Uber hebben ingelicht over gesprekken tussen Nederland en Frankrijk in de tijd dat Frankrijk probeerde Uber winstbelasting te laten betalen over diensten (taxiritten) die in dat land geleverd werden. Hierover vellen de externe deskundigen geen oordeel. Het is "niet aannemelijk" geworden dat er inlichtingen zijn verstrekt, maar mogelijk koos de fiscus wel vooral voor eigen belang: belangrijk was vooral dat Uber in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor staat, genoeg belasting betaalde.

Opmerkelijk is ook dat de druk op de Belastingdienst, bijvoorbeeld over fiscale afspraken, niet alleen van Uber kwam, maar soms ook van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dat Nederlandse agentschap valt onder het ministerie van Economische Zaken en lobbyt voor buitenlandse investeringen in Nederland.

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.