Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Medewerkers PostNL zijn furieus over het 'zoethoudertje' van de werkgever

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Medewerkers PostNL zijn furieus over het 'zoethoudertje' van de werkgever
PostNL gaat een deel van het geld uit zijn cao-bod alvast uitbetalen aan werknemers met het salaris van december, maakte het concern bekend. "Dat is in deze dure tijd een steun in de rug voor ongeveer 18.000 van onze collega’s", zegt de post- en pakketbezorger. Volgens FNV zijn medewerkers echter "furieus" over het "zoethoudertje".

Volgens de FNV verhoogt het postbedrijf de lonen per 1 april 2022 buiten de goedkeuring van de vakbonden om. "De aankondiging komt op het moment dat de FNV het bedrijf heeft laten weten dat medewerkers op zeer korte termijn in actie komen. PostNL wil met de bonden geen goede cao afspreken en komt nu met een zoethoudertje richting de medewerkers en ze presenteren dat als een mooie bonus", zegt Mariska Exalto, bestuurder bij FNV.

Salarisverhoging in twee stappen 

PostNL heeft de vakbonden in de cao-onderhandelingen voorgesteld om de salarissen te verhogen in twee stappen. "De eerste stap geldt vanaf 1 april 2022, die ontvangen onze collega’s met terugwerkende kracht in december en die zetten we daarna door", gaf PostNL eerder op de dag aan. Dat betekent 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen.

"We vertrouwen erop dat we snel met de vakorganisaties verder praten over een nieuwe cao, waarbij we onder meer de gehele loonsverhoging zullen bespreken", zei het bedrijf.

Acties 

De FNV liet eerder weten op "zeer korte termijn" actie te gaan voeren bij PostNL, nadat de vakbond er niet uit was gekomen met het bedrijf. Hoe die acties eruit komen te zien is nog onbekend. "We bereiden acties voor die mogelijk zijn volgens het vonnis van de rechter", zei vakbondsbestuurder Exalto. De rechter stond eerder alleen acties toe zolang het bezorgen van essentiële post niet wordt verstoord, zoals rouwkaarten en medische brieven.

De vakbonden CNV en BVPP voeren maandagmiddag overleg over eventuele acties bij PostNL. "Wij zijn met de bond BVPP een actiecomité aan het samenstellen", liet een woordvoerder weten. CNV gaf vrijdag aan "het helemaal gehad" te hebben met PostNL, na mislukte cao-gesprekken. Het laatste bod van het bedrijf zou zo laag zijn dat de bonden het "niet eens aan hun leden wilden voorleggen".

Door: ANP 

 

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.