Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

PostNL opvallende stijger op de beurs

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
PostNL opvallende stijger op de beurs
PostNL behoorde donderdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs met een plus van 4 procent. Uit een melding bij toezichthouder AFM blijkt dat het belang van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský in de post- en pakketbezorger verder is opgelopen tot 31,4 procent. De vergroting van het belang van Křetínský is het gevolg van de intrekking van de door PostNL ingekochte eigen aandelen. Via zijn investeringsbedrijf Vesa heeft Křetínský ook een groot belang in het Britse Royal Mail.

Beleggers verwerkten daarnaast nog de notulen van de Federal Reserve, die woensdag na de slotbel op de Europese markten naar buiten kwamen. Uit de aantekeningen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank kwam naar voren dat een vertraging van het tempo van de renteverhogingen spoedig "gepast" zou zijn. De opmerkingen in de notulen wijzen mogelijk een rentestap van een half procentpunt in december.

De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 721,09 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 950,25 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,2 procent. De Amerikaanse beurzen zijn donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day.

UMG

Platenlabel UMG was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 3 procent. Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij met een min van 0,5 procent. ASML daalde 0,2 procent. KBC Securities haalde de chipmachinemaker van zijn kooplijst af. Volgens de analisten van de Belgische bank zijn de betere omzetvooruitzichten van het bedrijf al verwerkt in de aandelenkoers.

Envipco zakte 5,5 procent na publicatie van de cijfers. De fabrikant van statiegeldmachines boekte afgelopen kwartaal een recordomzet dankzij de leveringen van machines in Malta en de uitbreiding in de VS. De kosten namen echter ook toe waardoor het bedrijf opnieuw een verlies leed.

Rémy Cointreau

In Parijs verloor Rémy Cointreau 4 procent. De Franse drankenproducent zag de omzet in de afgelopen zes maanden flink stijgen dankzij sterke verkopen van cognac en hogere prijzen. Topman Eric Vallat waarschuwde wel dat de consumptie in de tweede jaarhelft zal terugkeren naar een meer normaal niveau, na de sterke groei die was te zien sinds het einde van de coronapandemie.

De euro was 1,0411 dollar waard, tegen 1,0357 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 77,68 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 85,05 dollar per vat.

Door: ANP

07 december '22 (13:30)

Vakbonden teleurgesteld over nieuw loonbod werkgevers streekvervoer

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek. Eerder lieten vakbondsbestuurders doorschemeren dat er mogelijk stakingen zouden komen. Nu willen ze eerst in beraad over de vervolgstappen.

06 december '22 (14:30)

In december gratis tijdschriften en boeken lezen bij Arriva

Bij Arriva kunnen reizigers gedurende de hele maand december in de trein, in de bus of op de halte gratis circa honderd tijdschriften lezen. Ook kunnen ze kiezen uit een groot aantal luisterboeken. Dit dankzij een samenwerking van de vervoerder met de app Wait. Dit meldt Arriva.

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.