Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

PostNL opvallende stijger op de beurs

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
PostNL opvallende stijger op de beurs
PostNL behoorde donderdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs met een plus van 4 procent. Uit een melding bij toezichthouder AFM blijkt dat het belang van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský in de post- en pakketbezorger verder is opgelopen tot 31,4 procent. De vergroting van het belang van Křetínský is het gevolg van de intrekking van de door PostNL ingekochte eigen aandelen. Via zijn investeringsbedrijf Vesa heeft Křetínský ook een groot belang in het Britse Royal Mail.

Beleggers verwerkten daarnaast nog de notulen van de Federal Reserve, die woensdag na de slotbel op de Europese markten naar buiten kwamen. Uit de aantekeningen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank kwam naar voren dat een vertraging van het tempo van de renteverhogingen spoedig "gepast" zou zijn. De opmerkingen in de notulen wijzen mogelijk een rentestap van een half procentpunt in december.

De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 721,09 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 950,25 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,2 procent. De Amerikaanse beurzen zijn donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day.

UMG

Platenlabel UMG was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 3 procent. Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij met een min van 0,5 procent. ASML daalde 0,2 procent. KBC Securities haalde de chipmachinemaker van zijn kooplijst af. Volgens de analisten van de Belgische bank zijn de betere omzetvooruitzichten van het bedrijf al verwerkt in de aandelenkoers.

Envipco zakte 5,5 procent na publicatie van de cijfers. De fabrikant van statiegeldmachines boekte afgelopen kwartaal een recordomzet dankzij de leveringen van machines in Malta en de uitbreiding in de VS. De kosten namen echter ook toe waardoor het bedrijf opnieuw een verlies leed.

Rémy Cointreau

In Parijs verloor Rémy Cointreau 4 procent. De Franse drankenproducent zag de omzet in de afgelopen zes maanden flink stijgen dankzij sterke verkopen van cognac en hogere prijzen. Topman Eric Vallat waarschuwde wel dat de consumptie in de tweede jaarhelft zal terugkeren naar een meer normaal niveau, na de sterke groei die was te zien sinds het einde van de coronapandemie.

De euro was 1,0411 dollar waard, tegen 1,0357 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 77,68 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 85,05 dollar per vat.

Door: ANP

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.