Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

OM eist fikse straffen voor overval waardetransport Amsterdam-Noord

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam achttien jaar cel geëist tegen zeven mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. Tegen een achtste verdachte, die een beduidend kleinere rol speelde, eiste het OM vijf jaar cel.

De overval leidde tot een wildwestachtervolging met de massaal uitgerukte politie, die eindigde in Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Daarbij schoot de politie een van de overvallers dood, de 47-jarige Osiris Diawara. De buit bedroeg 14,5 miljoen euro aan edelmetalen, waarvan ruim 4 miljoen nog steeds spoorloos is.

Het OM motiveerde de strafeisen met de stelling dat de zaak "aan de absolute bovengrens van ernst zit". Het gaat om een "ongekende", zeer gewelddadige overval, aldus de officieren van justitie, uitgevoerd door een "zwaar bewapend internationaal commando", waarbij op de vlucht is geprobeerd twaalf agenten dood te schieten en nog eens twaalf agenten met een wapen zijn bedreigd, onder meer door ermee in de lucht te schieten.

Nietsontziende verdachten

"Professioneel en maandenlang voorbereid." De "nietsontziende" verdachten zijn vanuit Frankrijk en België op pad gegaan om in Nederland een grote slag te slaan, aldus de officieren van justitie. "Auto’s vol geladen met mannen en wapens, men ging over de grens op oorlogspad."

"Met de dollartekens in de ogen" namen ze daarbij tal van risico’s voor lief. "Het mag een wonder heten dat afgezien van de aanzienlijke emotionele schade er geen burgers of politieagenten fysiek gewond zijn geraakt." Pas toen zij in een door een brede sloot begrensd weiland niet verder konden, gaven de mannen zich over.

Gammele wapentuig

Tijdens het proces is veelvuldig de vraag aan de orde geweest of de verdachten gericht op de politie schoten. De verdachten hebben consequent beweerd dat zij alleen hebben geschoten om de politie op afstand te houden. Justitie bestrijdt dat. Dat er niemand is geraakt ligt volgens het OM vooral aan het verouderde, gammele wapentuig en het gebrek aan schietervaring bij de verdachten.

De rechtbank doet pas uitspraak op 3 april.

Voortvluchtig

Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende verdachte met de Belgische nationaliteit moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 jaar is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Door: ANP

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.