Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

OM komt met strafeisen tegen 8 mannen in zaak overval op waardetransport

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
OM komt met strafeisen tegen 8 mannen in zaak overval op waardetransport
Het Openbaar Ministerie komt dinsdag met de strafeisen tegen acht mannen die worden verdacht van de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. De overval leidde tot een wilde achtervolging door de massaal uitgerukte politie, die eindigde in een weiland bij Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Eén overvaller, een Fransman van 47, werd daar door de politie doodgeschoten.

Vorige week woensdag kwamen de twee officieren in tijdnood tijdens hun requisitoir, dat door tolken wordt vertaald in het Frans. Gedurende hun betoog in de rechtbank in Amsterdam, waarin ze de verzamelde bewijzen uiteen zetten, werd na enkele uren duidelijk dat ze niet zouden toekomen aan de strafeisen. De rechtbank besloot dat de officieren hun verhaal op dinsdag kunnen afronden.

Geschoten

De focus in de strafzaak ligt op de vraag of de vluchtende overvallers gericht op de politie hebben geschoten. De verdachten hebben tot dusver volgehouden dat dat niet het geval is geweest. Nergens zijn inslagen gevonden van door de overvallers afgevuurde kogels.

Dat er flink is geschoten, staat vast. In Broek in Waterland zijn acht hulzen gevonden van door de overvallers verschoten kogels en 87 van politiekogels. Naast het dodelijke slachtoffer onder de overvallers raakten twee van hen gewond.

Frankrijk en België

De acht verdachten zijn afkomstig uit Frankrijk en België, op twee na veertigers. Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende, Belgische verdachte moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Door: ANP

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches. 

27 maart '23 ( 9:25)

Vrouw en hond overleden na aanrijding, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.