Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

BMW kon meer winst boeken dankzij hogere prijzen topmodellen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
BMW kon meer winst boeken dankzij hogere prijzen topmodellen
De Duitse autofabrikant BMW boekte afgelopen kwartaal meer winst dankzij de hogere verkoopprijzen van zijn modellen in het topsegment van de markt. Door zich te richten op de productie en de verkoop van de duurste modellen, waar het bedrijf hogere winstmarges op maakt, wist BMW een afvlakking van het aantal verkochte auto's te compenseren.

De autobouwer zag de winst vóór rentekosten en belastingen in het derde kwartaal stijgen met 28 procent tot 3,7 miljard euro. Het bedrijf overtrof daarmee de verwachtingen van analisten die gemiddeld rekenden op een resultaat van 3,5 miljard euro. Ook de omzet viel hoger uit dan voorzien en BMW bevestigde zijn verwachtingen voor het hele jaar.

"Na negen maanden liggen we op schema om onze doelstellingen voor het jaar te halen", zei topman Oliver Zipse. "Met name dankzij het succes van onze volledig elektrische modellen kunnen we de komende maanden met vertrouwen tegemoetzien." De autofabrikant verwacht dat de stijgende vraag naar volledig elektrische modellen zoals de iX3 SUV de omzet zal blijven stuwen en ziet de verkoop van elektrische voertuigen volgend jaar met 70 procent stijgen.

Omstandigheden auto-industrie

BMW en zijn concurrenten weten de verslechterde macro-economische omstandigheden tot nu toe te trotseren, dankzij de sterke vraag naar hun duurste modellen. Zo verhoogde concurrent Mercedes-Benz afgelopen maand al voor de tweede keer op rij zijn vooruitzichten voor het hele jaar.

De economische tegenwind, waaronder stijgende inflatie en energiekosten, neemt echter ook in de autobranche toe. Volkswagen verlaagde vorige week zijn verkoopprognose voor het jaar, vanwege de schaarse beschikbaarheid van chips en aanhoudende logistieke problemen.

Gevolgen inflatie

BMW verwacht wel dat de inflatie en stijgende rentetarieven de komende maanden zullen drukken op de verkopen. Met name in Europa zullen de goed gevulde orderboeken daardoor wat normaliseren. De fabrikant denkt niet dat het de productie dit jaar zal moeten onderbreken vanwege energietekorten en verwacht in het huidige kwartaal meer auto's af te leveren dan in het vorige kwartaal.

Door: ANP

07 december '22 (13:30)

Vakbonden teleurgesteld over nieuw loonbod werkgevers streekvervoer

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek. Eerder lieten vakbondsbestuurders doorschemeren dat er mogelijk stakingen zouden komen. Nu willen ze eerst in beraad over de vervolgstappen.

06 december '22 (14:30)

In december gratis tijdschriften en boeken lezen bij Arriva

Bij Arriva kunnen reizigers gedurende de hele maand december in de trein, in de bus of op de halte gratis circa honderd tijdschriften lezen. Ook kunnen ze kiezen uit een groot aantal luisterboeken. Dit dankzij een samenwerking van de vervoerder met de app Wait. Dit meldt Arriva.

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.