Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BMW kon meer winst boeken dankzij hogere prijzen topmodellen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
BMW kon meer winst boeken dankzij hogere prijzen topmodellen
De Duitse autofabrikant BMW boekte afgelopen kwartaal meer winst dankzij de hogere verkoopprijzen van zijn modellen in het topsegment van de markt. Door zich te richten op de productie en de verkoop van de duurste modellen, waar het bedrijf hogere winstmarges op maakt, wist BMW een afvlakking van het aantal verkochte auto's te compenseren.

De autobouwer zag de winst vóór rentekosten en belastingen in het derde kwartaal stijgen met 28 procent tot 3,7 miljard euro. Het bedrijf overtrof daarmee de verwachtingen van analisten die gemiddeld rekenden op een resultaat van 3,5 miljard euro. Ook de omzet viel hoger uit dan voorzien en BMW bevestigde zijn verwachtingen voor het hele jaar.

"Na negen maanden liggen we op schema om onze doelstellingen voor het jaar te halen", zei topman Oliver Zipse. "Met name dankzij het succes van onze volledig elektrische modellen kunnen we de komende maanden met vertrouwen tegemoetzien." De autofabrikant verwacht dat de stijgende vraag naar volledig elektrische modellen zoals de iX3 SUV de omzet zal blijven stuwen en ziet de verkoop van elektrische voertuigen volgend jaar met 70 procent stijgen.

Omstandigheden auto-industrie

BMW en zijn concurrenten weten de verslechterde macro-economische omstandigheden tot nu toe te trotseren, dankzij de sterke vraag naar hun duurste modellen. Zo verhoogde concurrent Mercedes-Benz afgelopen maand al voor de tweede keer op rij zijn vooruitzichten voor het hele jaar.

De economische tegenwind, waaronder stijgende inflatie en energiekosten, neemt echter ook in de autobranche toe. Volkswagen verlaagde vorige week zijn verkoopprognose voor het jaar, vanwege de schaarse beschikbaarheid van chips en aanhoudende logistieke problemen.

Gevolgen inflatie

BMW verwacht wel dat de inflatie en stijgende rentetarieven de komende maanden zullen drukken op de verkopen. Met name in Europa zullen de goed gevulde orderboeken daardoor wat normaliseren. De fabrikant denkt niet dat het de productie dit jaar zal moeten onderbreken vanwege energietekorten en verwacht in het huidige kwartaal meer auto's af te leveren dan in het vorige kwartaal.

Door: ANP

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.