Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lagere winst Volkswagen ondanks toenemend aantal autoverkopen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Volkswagen heeft in het voorbije kwartaal meer auto's verkocht, vooral dankzij het herstel van de belangrijke Chinese markt na strenge coronalockdowns in Shanghai. De winst daalde juist door fikse afschrijvingen. De Duitse autofabrikant denkt daarnaast minder auto's af te kunnen leveren dan eerder verwacht, doordat tekorten aan chips en andere onderdelen nog altijd blijven opspelen.

Het concern achter merken als Volkswagen, Audi, Škoda en Seat verkocht in het derde kwartaal ruim 2,2 miljoen auto's, 24 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg even hard tot 70,7 miljard euro. Volkswagen wijst erop dat in dezelfde periode vorig jaar de onderdelentekorten zo hevig waren dat ze de autoverkoop hard raakten.

Vertrek uit Rusland

Onder de streep bleef 2,1 miljard euro over, waarmee de nettowinst op jaarbasis ruim 26 procent daalde. De autofabrikant was 1,6 miljard euro kwijt aan alle kosten die verband hielden met het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de beursgang van dochterbedrijf Porsche. Daarnaast trok Volkswagen zich onlangs terug uit een start-up voor autonoom rijdende wagens, Argo AI genaamd. Op de investering in dat project schrijft het bedrijf nu 1,9 miljard euro af.

In heel 2022 verwacht Volkswagen evenveel auto's af te leveren als vorig jaar. Eerder ging het bedrijf ervan uit 5 tot 10 procent meer auto's bij klanten te kunnen bezorgen dan in 2021, toen de productie vaak stillag door onderdelentekorten.

Tevreden

Topman Oliver Blume is desondanks tevreden met de resultaten, vooral omdat de economische omstandigheden door de Europese energiecrisis en hoge inflatie niet heel gunstig zijn. "Ik ben blij dat we vooruitgang hebben geboekt in China en de Verenigde Straten en een nieuwe stap hebben gezet bij het veiligstellen van grondstoffen voor de uitbreidingsplannen op het vlak van elektrische auto's."

Door: ANP

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.