Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Lagere winst Volkswagen ondanks toenemend aantal autoverkopen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Volkswagen heeft in het voorbije kwartaal meer auto's verkocht, vooral dankzij het herstel van de belangrijke Chinese markt na strenge coronalockdowns in Shanghai. De winst daalde juist door fikse afschrijvingen. De Duitse autofabrikant denkt daarnaast minder auto's af te kunnen leveren dan eerder verwacht, doordat tekorten aan chips en andere onderdelen nog altijd blijven opspelen.

Het concern achter merken als Volkswagen, Audi, Škoda en Seat verkocht in het derde kwartaal ruim 2,2 miljoen auto's, 24 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg even hard tot 70,7 miljard euro. Volkswagen wijst erop dat in dezelfde periode vorig jaar de onderdelentekorten zo hevig waren dat ze de autoverkoop hard raakten.

Vertrek uit Rusland

Onder de streep bleef 2,1 miljard euro over, waarmee de nettowinst op jaarbasis ruim 26 procent daalde. De autofabrikant was 1,6 miljard euro kwijt aan alle kosten die verband hielden met het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de beursgang van dochterbedrijf Porsche. Daarnaast trok Volkswagen zich onlangs terug uit een start-up voor autonoom rijdende wagens, Argo AI genaamd. Op de investering in dat project schrijft het bedrijf nu 1,9 miljard euro af.

In heel 2022 verwacht Volkswagen evenveel auto's af te leveren als vorig jaar. Eerder ging het bedrijf ervan uit 5 tot 10 procent meer auto's bij klanten te kunnen bezorgen dan in 2021, toen de productie vaak stillag door onderdelentekorten.

Tevreden

Topman Oliver Blume is desondanks tevreden met de resultaten, vooral omdat de economische omstandigheden door de Europese energiecrisis en hoge inflatie niet heel gunstig zijn. "Ik ben blij dat we vooruitgang hebben geboekt in China en de Verenigde Straten en een nieuwe stap hebben gezet bij het veiligstellen van grondstoffen voor de uitbreidingsplannen op het vlak van elektrische auto's."

Door: ANP

07 december '22 (13:30)

Vakbonden teleurgesteld over nieuw loonbod werkgevers streekvervoer

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek. Eerder lieten vakbondsbestuurders doorschemeren dat er mogelijk stakingen zouden komen. Nu willen ze eerst in beraad over de vervolgstappen.

06 december '22 (14:30)

In december gratis tijdschriften en boeken lezen bij Arriva

Bij Arriva kunnen reizigers gedurende de hele maand december in de trein, in de bus of op de halte gratis circa honderd tijdschriften lezen. Ook kunnen ze kiezen uit een groot aantal luisterboeken. Dit dankzij een samenwerking van de vervoerder met de app Wait. Dit meldt Arriva.

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.