Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lagere winst Volkswagen ondanks toenemend aantal autoverkopen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Volkswagen heeft in het voorbije kwartaal meer auto's verkocht, vooral dankzij het herstel van de belangrijke Chinese markt na strenge coronalockdowns in Shanghai. De winst daalde juist door fikse afschrijvingen. De Duitse autofabrikant denkt daarnaast minder auto's af te kunnen leveren dan eerder verwacht, doordat tekorten aan chips en andere onderdelen nog altijd blijven opspelen.

Het concern achter merken als Volkswagen, Audi, Škoda en Seat verkocht in het derde kwartaal ruim 2,2 miljoen auto's, 24 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg even hard tot 70,7 miljard euro. Volkswagen wijst erop dat in dezelfde periode vorig jaar de onderdelentekorten zo hevig waren dat ze de autoverkoop hard raakten.

Vertrek uit Rusland

Onder de streep bleef 2,1 miljard euro over, waarmee de nettowinst op jaarbasis ruim 26 procent daalde. De autofabrikant was 1,6 miljard euro kwijt aan alle kosten die verband hielden met het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de beursgang van dochterbedrijf Porsche. Daarnaast trok Volkswagen zich onlangs terug uit een start-up voor autonoom rijdende wagens, Argo AI genaamd. Op de investering in dat project schrijft het bedrijf nu 1,9 miljard euro af.

In heel 2022 verwacht Volkswagen evenveel auto's af te leveren als vorig jaar. Eerder ging het bedrijf ervan uit 5 tot 10 procent meer auto's bij klanten te kunnen bezorgen dan in 2021, toen de productie vaak stillag door onderdelentekorten.

Tevreden

Topman Oliver Blume is desondanks tevreden met de resultaten, vooral omdat de economische omstandigheden door de Europese energiecrisis en hoge inflatie niet heel gunstig zijn. "Ik ben blij dat we vooruitgang hebben geboekt in China en de Verenigde Straten en een nieuwe stap hebben gezet bij het veiligstellen van grondstoffen voor de uitbreidingsplannen op het vlak van elektrische auto's."

Door: ANP

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.