Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Philips schrapt wereldwijd 4000 banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Philips schrapt wereldwijd 4000 banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland
Zorgtechnologiebedrijf Philips schrapt wereldwijd 4000 banen. In Nederland vallen er 400 gedwongen ontslagen op een personeelsbestand van 11.000 arbeidsplaatsen, laat een woordvoerder van het concern weten.

De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook kampt het bedrijf met een kostbare terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.

Daardoor daalde de omzet in het derde kwartaal met 5 procent tot 4,3 miljard euro. De operationele winst liep terug tot 209 miljoen euro, vergeleken met 512 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Bedrijfskosten verlagen 

Philips wil met de banenreductie de organisatie stroomlijnen en de bedrijfskosten verlagen. De reorganisatie kost naar verwachting 300 miljoen euro, maar levert wel een jaarlijkse kostenbesparing op van ongeveer hetzelfde bedrag. Philips heeft wereldwijd 79.000 mensen in dienst.

Het medisch-technologiebedrijf waarschuwde onlangs al dat de omzet 5 procent lager ligt dan een jaar eerder als gevolg van de tegenvallers - zo zijn onderdelentekorten groter dan eerder verwacht - en zei tevens dat ook de winst fors zou afnemen. Ook de operationele winst zal een stuk lager uitvallen dan een jaar geleden. Analisten denken dat de door Philips benoemde problemen ook in het vierde kwartaal nog zullen spelen, en mogelijk zelfs volgend jaar.

Slaapapneu-apparaten 

Philips kondigde eerder ook al een afwaardering van 1,3 miljard euro aan op het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de slaapapneu-apparaten, waarvan miljoenen exemplaren moeten worden teruggeroepen.

Coronamaatregelen in China 

Vooruitkijkend voorziet het bedrijf "langdurige operationele- en leveringsuitdagingen, een verslechterende macro-economische omgeving en aanhoudende onzekerheid met betrekking tot coronamaatregelen in China". Dit kan volgens Philips gedeeltelijk gecompenseerd worden door de productiviteit te verbeteren en acties met prijzen door te voeren. Op basis hiervan verwacht Philips nu een "gemiddelde eencijferige vergelijkbare omzetdaling" voor het vierde kwartaal.

Roy Jakobs 

Roy Jakobs, de nieuwe topman van Philips, presenteert de kwartaalcijfers voor het eerst. Hij volgde Frans van Houten op als bestuursvoorzitter. Diens laatste jaren als topman werden vooral getekend door de problemen rond de slaapapneu-apparaten van Philips.

De zaak rond deze apparaten speelt al tijden. Door afbrokkelend isolatieschuim moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten vervangen worden. Jakobs was eindverantwoordelijke voor de terugroepactie van deze apparaten.

Door: ANP 

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.