Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driedaagse staking buschauffeurs voor betere cao van start

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Driedaagse staking buschauffeurs voor betere cao van start
Buschauffeurs in het streekvervoer staken vanaf woensdag drie dagen lang voor een betere cao. De landelijke staking volgt op eerdere stakingen en een manifestatie op de Koekamp in Den Haag in september, meldt vakbond FNV.

Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag weigeren werkgevers om weer om de tafel te gaan om over een cao te onderhandelen. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) bevestigt dat ook. Volgens VWOV houden de werkgevers vast aan de geldende cao, die tot eind dit jaar doorloopt. FNV heeft die overeenkomst echter niet ondertekend.

"Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt", aldus Van der Gaag.

Loonsverhoging

FNV wil onder meer een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen en vermindering van de werkdruk. Ook wil de bond dat er personeel bijkomt. Daar wordt al sinds mei actie voor gevoerd. FNV is het niet eens met het huidige loonbod en andere voorwaarden voor de cao.

Niet al het personeel staakt echter. Vakbond CNV heeft in juni wel de nieuwe cao getekend, die loopt tot eind dit jaar.

Van der Gaag zegt dat de chauffeurs de situatie "ontzettend vervelend" vinden voor de reizigers. "Maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen."

Petitie

In Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland gaan buschauffeurs ook naar het Provinciehuis om een petitie aan te bieden. Daarin eisen ze dat de provincies de afspraken uit de contracten tussen provincie en busmaatschappijen nakomen.

In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. Meer dan zesduizend van hen zijn lid van de FNV.

Door: ANP

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.