Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

BMW laadt auto op en levert stroom terug aan eigen woning

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
BMW laadt auto op en levert stroom terug aan eigen woning
Je auto gebruiken als batterij om je huis van stroom te voorzien. BMW en Eneco eMobility hebben een volgende stap gezet om deze innovatie toegankelijk te maken voor iedereen. Deze praktijktest onderzocht de technologie van bi-directioneel laden, waarmee een auto zowel kan opladen als stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet óf, zoals in dit geval, je huis. De test maakt deel uit van een groter internationaal project, waarmee BMW vroegtijdig onderzoek doet naar het gehele ecosysteem van bi-directioneel laden en wat het voor de klant kan betekenen. Dat meldt BMW Group Nederland.

BMW leverde een speciaal aangepaste BMW i3 en laadpaal, Eneco eMobility installeerde en testte de technische installatie bij een klant thuis. De elektrische rijder kon direct de BMW-autobatterij als energiebuffer inzetten. Uit de proef bleek dat de volgeladen batterij van de BMW i3 (met een netto capaciteit van 37,9 kWh) een huis twee dagen van gebruiksstroom kan voorzien, uitgaande van een gemiddeld gebruik van 11kWh per dag. En dan houd je ook nog stroom over voor een korte rit. Door op te laden als de elektriciteit relatief goedkoop is en deze te gebruiken als de elektriciteit duurder is, kun je per jaar tot wel 850 euro besparen met bi-directioneel laden.

Hernieuwbare bronnen 

Deze technologie is niet alleen gunstig voor je portemonnee. Omdat je je verbruik kunt timen, kan ook het klimaat er baat bij hebben. Door de batterij zoveel mogelijk op te laden met hernieuwbare bronnen, bijvoorbeeld als de zon schijnt of als het hard waait, kun je het gebruik van fossiel opgewekte elektriciteit verminderen of zelfs helemaal vermijden.

Rendementsverlies 

Een bestaand knelpunt in deze manier van elektriciteitsopslag is het rendementsverlies. De praktijk toont namelijk aan dat er sprake is van een gemiddelde efficiency van ongeveer 90 procent. Dit betekent dat elke keer wanneer je je auto oplaadt of ontlaadt, er een beetje energie verloren gaat in de uitwisseling met het huis of het elektriciteitsnet. Dat is onvermijdelijk en hangt af van de gekozen componenten in de auto en de lader. Een positief eerste resultaat is dat de efficiency van de testopstelling boven het gemiddelde van 90 procent ligt.

Slimme apps 

Klanten van BMW en Eneco eMobility staan zeker open om deze techniek te gebruiken, maar hebben ook nog vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van bi-directioneel laden op de autobatterij? Naar deze effecten wordt in de markt nu volop onderzoek gedaan. En is met deze toepassing de auto voldoende geladen voor geplande ritten op de volgende dag? Slimme apps, zoals de MyBMW app en de Eneco Slim Laden app, bieden hiervoor een goede oplossing. Al met al is het aan aanbieders om deze vragen weg te nemen om elektrische rijders het vertrouwen te geven om de overstap naar bi-directioneel laden te maken. En voor beleidsmakers is er fiscaal gezien ook nog werk aan de winkel. Dit kost tijd. De praktijktest vormt weer een nieuwe stap voorwaarts in dit proces. Met veelbelovende resultaten.

Door: Nationale Transportgids 

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.