Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BMW laadt auto op en levert stroom terug aan eigen woning

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
BMW laadt auto op en levert stroom terug aan eigen woning
Je auto gebruiken als batterij om je huis van stroom te voorzien. BMW en Eneco eMobility hebben een volgende stap gezet om deze innovatie toegankelijk te maken voor iedereen. Deze praktijktest onderzocht de technologie van bi-directioneel laden, waarmee een auto zowel kan opladen als stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet óf, zoals in dit geval, je huis. De test maakt deel uit van een groter internationaal project, waarmee BMW vroegtijdig onderzoek doet naar het gehele ecosysteem van bi-directioneel laden en wat het voor de klant kan betekenen. Dat meldt BMW Group Nederland.

BMW leverde een speciaal aangepaste BMW i3 en laadpaal, Eneco eMobility installeerde en testte de technische installatie bij een klant thuis. De elektrische rijder kon direct de BMW-autobatterij als energiebuffer inzetten. Uit de proef bleek dat de volgeladen batterij van de BMW i3 (met een netto capaciteit van 37,9 kWh) een huis twee dagen van gebruiksstroom kan voorzien, uitgaande van een gemiddeld gebruik van 11kWh per dag. En dan houd je ook nog stroom over voor een korte rit. Door op te laden als de elektriciteit relatief goedkoop is en deze te gebruiken als de elektriciteit duurder is, kun je per jaar tot wel 850 euro besparen met bi-directioneel laden.

Hernieuwbare bronnen 

Deze technologie is niet alleen gunstig voor je portemonnee. Omdat je je verbruik kunt timen, kan ook het klimaat er baat bij hebben. Door de batterij zoveel mogelijk op te laden met hernieuwbare bronnen, bijvoorbeeld als de zon schijnt of als het hard waait, kun je het gebruik van fossiel opgewekte elektriciteit verminderen of zelfs helemaal vermijden.

Rendementsverlies 

Een bestaand knelpunt in deze manier van elektriciteitsopslag is het rendementsverlies. De praktijk toont namelijk aan dat er sprake is van een gemiddelde efficiency van ongeveer 90 procent. Dit betekent dat elke keer wanneer je je auto oplaadt of ontlaadt, er een beetje energie verloren gaat in de uitwisseling met het huis of het elektriciteitsnet. Dat is onvermijdelijk en hangt af van de gekozen componenten in de auto en de lader. Een positief eerste resultaat is dat de efficiency van de testopstelling boven het gemiddelde van 90 procent ligt.

Slimme apps 

Klanten van BMW en Eneco eMobility staan zeker open om deze techniek te gebruiken, maar hebben ook nog vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van bi-directioneel laden op de autobatterij? Naar deze effecten wordt in de markt nu volop onderzoek gedaan. En is met deze toepassing de auto voldoende geladen voor geplande ritten op de volgende dag? Slimme apps, zoals de MyBMW app en de Eneco Slim Laden app, bieden hiervoor een goede oplossing. Al met al is het aan aanbieders om deze vragen weg te nemen om elektrische rijders het vertrouwen te geven om de overstap naar bi-directioneel laden te maken. En voor beleidsmakers is er fiscaal gezien ook nog werk aan de winkel. Dit kost tijd. De praktijktest vormt weer een nieuwe stap voorwaarts in dit proces. Met veelbelovende resultaten.

Door: Nationale Transportgids 

11 juli '25 (14:20)

Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

11 juli '25 (14:20)

Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

11 juli '25 (14:20)

Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

11 juli '25 (13:07)

Veiliger verkeer rondom basisscholen gemeente Westland door vernieuwde schoolzones

De afgelopen maanden zijn schoolzones rondom basisscholen in de gemeente Westland vernieuwd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dankzij nieuwe, herkenbare markeringen, straatmeubilair en oversteekplaatsen zijn deze zones veiliger en overzichtelijker gemaakt voor kinderen, ouders en automobilisten. Daarover bericht de gemeente Westland.

11 juli '25 (11:30)

Verkeershinder op de A4, een uur file tot einde zomervakantie is mogelijk

Houd rekening met ernstige verkeershinder als je deze zomer naar Amsterdam of Schiphol gaat. De A4 gaat vanaf vrijdagavond 11 juli op de schop en dit duurt tot 20 augustus. Automobilisten moeten in beide rijrichtingen rekening houden met een uur extra reistijd. Dat meldt Omroep West.

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 8:32)

Verzekeraars merken forse stijging aantal autodiefstallen

Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.

11 juli '25 ( 7:58)

Noodlottig ongeval in Eindhoven: auto schept fietsers

Afgelopen nacht is een 19-jarige fietser overleden op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Hij werd daar geschept door een auto. Dat meldt Hart van Nederland.

10 juli '25 (14:07)

Vijf weken geen gemotoriseerd verkeer op Amstelveenseweg

De Amstelveenseweg onder het viaduct van de A10 gaat meer dan vijf weken dicht voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting duurt van vrijdagavond 11 juli 2025 (de start van de zomervakantie in Noord-Holland) tot woensdag 20 augustus (wanneer SAIL Amsterdam begint). Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.