Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten

Door Johanne Levinsky
schedule 8 min
Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten
Door de torenhoge inflatie, het vaker thuiswerken en beperkingen bij het aanvragen van een hypotheek willen steeds meer private leaserijders van hun contract af. Als andere leaserijders die nu lang moeten wachten op een nieuwe auto dat contract overnemen, scheelt dat ruim 5000 euro aan opzegkosten, blijkt uit onderzoek van marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl.

Private lease is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Vorig jaar hadden al 231.000 particulieren zo’n contract. De aantrekkingskracht zit hem in het rijden in een splinternieuwe auto naar keuze voor een vast bedrag, zonder zorgen voor het onderhoud. Maar de leasekosten drukken door de energiecrisis, brandstofprijzen en hyperinflatie voor veel leaserijders ineens zwaar op het beschikbare budget. Daardoor willen ze nu van het contract af. Ook werken mensen na corona steeds vaker thuis, waardoor ze de auto niet meer nodig hebben. Bijkomend probleem is dat de maandbedragen die mensen betalen sinds 1 april voor 100 procent worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Dat betekent dat private leaserijders minder kunnen lenen. Wie van zijn contract af wil, betaalt een opzegvergoeding die 50 procent bedraagt van alle resterende maandtermijnen. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Nieuwe private leaserijders 

Aan de andere kant wachten veel nieuwe private leaserijders langer dan gebruikelijk op een nieuwe auto. Door het tekort aan chips en problemen bij toeleveranciers zijn de levertijden van dealers fors opgelopen. Daarom zoeken ze vaker naar een occasion.

Overnamekandidaten 

Marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl brengt beide partijen bij elkaar. De website zoekt sinds 2020 overnamekandidaten van een leasecontract en ziet het aantal bezoekers toenemen. ,,Wij zien dat contracten van populaire modellen momenteel snel worden overgenomen, soms binnen twee dagen”, vertelt oprichter Tjeerd Korenstra. ,,Jonge occasions zijn steeds populairder omdat kopers een half jaar tot een jaar op een nieuwe auto moeten wachten. Deze auto’s zijn meteen beschikbaar.” Overnamekandidaten die op zoek zijn naar een elektrische auto kunnen bovendien nog steeds gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Opzegkosten 

De overname van bestaande contracten biedt beide partijen voordelen. Het scheelt vooral opzegkosten en wachttijd. Uit een onderzoek onder klanten die hun leasecontract hebben overgedragen blijkt dat ze daarmee gemiddeld 5233 euro per persoon aan opzegkosten hebben bespaard. De overnamekandidaten zijn ook goedkoper uit, omdat de lagere maandtarieven nog stammen uit de tijd van voor de huidige superinflatie. Voor hen is vooral van belang dat ze niet maanden hoeven te wachten totdat de auto wordt geleverd. Daarnaast helpen ze hiermee een ander.

De overname is snel geregeld. Private leaserijders plaatsen hun auto op de site. Als er iemand reageert en ze komen tot overeenstemming, dan stappen ze samen naar de leasemaatschappij om het contract te laten overnemen. Korenstra: ,,Ik kwam op het idee tijdens de eerste coronalockdown in 2020, toen ik me afvroeg hoe je je private leasecontract overdraagt aan een ander. Dat kon toen niet, dus ben ik er zelf mee begonnen.

Door: Nationale Transportgids 

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches. 

27 maart '23 ( 9:25)

Vrouw en hond overleden na aanrijding, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.