Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten

Door Johanne Levinsky
schedule 8 min
location_on [xx]km
Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten
Door de torenhoge inflatie, het vaker thuiswerken en beperkingen bij het aanvragen van een hypotheek willen steeds meer private leaserijders van hun contract af. Als andere leaserijders die nu lang moeten wachten op een nieuwe auto dat contract overnemen, scheelt dat ruim 5000 euro aan opzegkosten, blijkt uit onderzoek van marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl.

Private lease is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Vorig jaar hadden al 231.000 particulieren zo’n contract. De aantrekkingskracht zit hem in het rijden in een splinternieuwe auto naar keuze voor een vast bedrag, zonder zorgen voor het onderhoud. Maar de leasekosten drukken door de energiecrisis, brandstofprijzen en hyperinflatie voor veel leaserijders ineens zwaar op het beschikbare budget. Daardoor willen ze nu van het contract af. Ook werken mensen na corona steeds vaker thuis, waardoor ze de auto niet meer nodig hebben. Bijkomend probleem is dat de maandbedragen die mensen betalen sinds 1 april voor 100 procent worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Dat betekent dat private leaserijders minder kunnen lenen. Wie van zijn contract af wil, betaalt een opzegvergoeding die 50 procent bedraagt van alle resterende maandtermijnen. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Nieuwe private leaserijders 

Aan de andere kant wachten veel nieuwe private leaserijders langer dan gebruikelijk op een nieuwe auto. Door het tekort aan chips en problemen bij toeleveranciers zijn de levertijden van dealers fors opgelopen. Daarom zoeken ze vaker naar een occasion.

Overnamekandidaten 

Marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl brengt beide partijen bij elkaar. De website zoekt sinds 2020 overnamekandidaten van een leasecontract en ziet het aantal bezoekers toenemen. ,,Wij zien dat contracten van populaire modellen momenteel snel worden overgenomen, soms binnen twee dagen”, vertelt oprichter Tjeerd Korenstra. ,,Jonge occasions zijn steeds populairder omdat kopers een half jaar tot een jaar op een nieuwe auto moeten wachten. Deze auto’s zijn meteen beschikbaar.” Overnamekandidaten die op zoek zijn naar een elektrische auto kunnen bovendien nog steeds gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Opzegkosten 

De overname van bestaande contracten biedt beide partijen voordelen. Het scheelt vooral opzegkosten en wachttijd. Uit een onderzoek onder klanten die hun leasecontract hebben overgedragen blijkt dat ze daarmee gemiddeld 5233 euro per persoon aan opzegkosten hebben bespaard. De overnamekandidaten zijn ook goedkoper uit, omdat de lagere maandtarieven nog stammen uit de tijd van voor de huidige superinflatie. Voor hen is vooral van belang dat ze niet maanden hoeven te wachten totdat de auto wordt geleverd. Daarnaast helpen ze hiermee een ander.

De overname is snel geregeld. Private leaserijders plaatsen hun auto op de site. Als er iemand reageert en ze komen tot overeenstemming, dan stappen ze samen naar de leasemaatschappij om het contract te laten overnemen. Korenstra: ,,Ik kwam op het idee tijdens de eerste coronalockdown in 2020, toen ik me afvroeg hoe je je private leasecontract overdraagt aan een ander. Dat kon toen niet, dus ben ik er zelf mee begonnen.

Door: Nationale Transportgids 

14 juli '25 (10:45)

Botsing tussen auto en vrachtwagen in Lisse

In Lisse vond vanochtend op de rotonde van de Stationsweg met de Westelijke Randweg N208 een botsing plaats tussen een vrachtauto en een personenauto. Dat meldt Leidsch Dagblad.

14 juli '25 ( 8:38)

A10: 2e Coentunnel afgesloten (12 juli-15 september 2025)

Van zaterdag 12 juli tot en met 15 september 2025 is de 2e Coentunnel (A10) richting Amsterdam-Noord dicht. Verkeer kan niet door de tunnel van Amsterdam-West naar Amsterdam-Noord en Zaanstad en wordt omgeleid via de A10 West richting A10 Zuid, A10 Oost en A10 Noord (een rondje ring). Weggebruikers moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juli '25 ( 8:29)

Automobilist overleden na ongeluk in Kloosterburen

Zondag 13 juli 2025 is door een ongeluk in het Groningse Kloosterburen een 18-jarige automobilist uit de gemeente Het Hogeland overleden. Dat meldt RTV Noord.

11 juli '25 (14:20)

Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

11 juli '25 (14:20)

Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

11 juli '25 (14:20)

Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

11 juli '25 (13:07)

Veiliger verkeer rondom basisscholen gemeente Westland door vernieuwde schoolzones

De afgelopen maanden zijn schoolzones rondom basisscholen in de gemeente Westland vernieuwd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dankzij nieuwe, herkenbare markeringen, straatmeubilair en oversteekplaatsen zijn deze zones veiliger en overzichtelijker gemaakt voor kinderen, ouders en automobilisten. Daarover bericht de gemeente Westland.

11 juli '25 (11:30)

Verkeershinder op de A4, een uur file tot einde zomervakantie is mogelijk

Houd rekening met ernstige verkeershinder als je deze zomer naar Amsterdam of Schiphol gaat. De A4 gaat vanaf vrijdagavond 11 juli op de schop en dit duurt tot 20 augustus. Automobilisten moeten in beide rijrichtingen rekening houden met een uur extra reistijd. Dat meldt Omroep West.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.