Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten

Door Johanne Levinsky
schedule 8 min
location_on [xx]km
Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten
Door de torenhoge inflatie, het vaker thuiswerken en beperkingen bij het aanvragen van een hypotheek willen steeds meer private leaserijders van hun contract af. Als andere leaserijders die nu lang moeten wachten op een nieuwe auto dat contract overnemen, scheelt dat ruim 5000 euro aan opzegkosten, blijkt uit onderzoek van marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl.

Private lease is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Vorig jaar hadden al 231.000 particulieren zo’n contract. De aantrekkingskracht zit hem in het rijden in een splinternieuwe auto naar keuze voor een vast bedrag, zonder zorgen voor het onderhoud. Maar de leasekosten drukken door de energiecrisis, brandstofprijzen en hyperinflatie voor veel leaserijders ineens zwaar op het beschikbare budget. Daardoor willen ze nu van het contract af. Ook werken mensen na corona steeds vaker thuis, waardoor ze de auto niet meer nodig hebben. Bijkomend probleem is dat de maandbedragen die mensen betalen sinds 1 april voor 100 procent worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Dat betekent dat private leaserijders minder kunnen lenen. Wie van zijn contract af wil, betaalt een opzegvergoeding die 50 procent bedraagt van alle resterende maandtermijnen. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Nieuwe private leaserijders 

Aan de andere kant wachten veel nieuwe private leaserijders langer dan gebruikelijk op een nieuwe auto. Door het tekort aan chips en problemen bij toeleveranciers zijn de levertijden van dealers fors opgelopen. Daarom zoeken ze vaker naar een occasion.

Overnamekandidaten 

Marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl brengt beide partijen bij elkaar. De website zoekt sinds 2020 overnamekandidaten van een leasecontract en ziet het aantal bezoekers toenemen. ,,Wij zien dat contracten van populaire modellen momenteel snel worden overgenomen, soms binnen twee dagen”, vertelt oprichter Tjeerd Korenstra. ,,Jonge occasions zijn steeds populairder omdat kopers een half jaar tot een jaar op een nieuwe auto moeten wachten. Deze auto’s zijn meteen beschikbaar.” Overnamekandidaten die op zoek zijn naar een elektrische auto kunnen bovendien nog steeds gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Opzegkosten 

De overname van bestaande contracten biedt beide partijen voordelen. Het scheelt vooral opzegkosten en wachttijd. Uit een onderzoek onder klanten die hun leasecontract hebben overgedragen blijkt dat ze daarmee gemiddeld 5233 euro per persoon aan opzegkosten hebben bespaard. De overnamekandidaten zijn ook goedkoper uit, omdat de lagere maandtarieven nog stammen uit de tijd van voor de huidige superinflatie. Voor hen is vooral van belang dat ze niet maanden hoeven te wachten totdat de auto wordt geleverd. Daarnaast helpen ze hiermee een ander.

De overname is snel geregeld. Private leaserijders plaatsen hun auto op de site. Als er iemand reageert en ze komen tot overeenstemming, dan stappen ze samen naar de leasemaatschappij om het contract te laten overnemen. Korenstra: ,,Ik kwam op het idee tijdens de eerste coronalockdown in 2020, toen ik me afvroeg hoe je je private leasecontract overdraagt aan een ander. Dat kon toen niet, dus ben ik er zelf mee begonnen.

Door: Nationale Transportgids 

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).

17 april '24 ( 6:00)

Erasmusbrug wekenlang 's avonds en 's nachts dicht vanwege onderhoud

De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 17 april en 8 mei dagelijks tussen 20.00 en 05.00 uur dicht voor alle verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van het pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.