Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten

Door Johanne Levinsky
schedule 8 min
Overname private leasecontracten scheelt 5000 euro aan opzegkosten
Door de torenhoge inflatie, het vaker thuiswerken en beperkingen bij het aanvragen van een hypotheek willen steeds meer private leaserijders van hun contract af. Als andere leaserijders die nu lang moeten wachten op een nieuwe auto dat contract overnemen, scheelt dat ruim 5000 euro aan opzegkosten, blijkt uit onderzoek van marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl.

Private lease is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Vorig jaar hadden al 231.000 particulieren zo’n contract. De aantrekkingskracht zit hem in het rijden in een splinternieuwe auto naar keuze voor een vast bedrag, zonder zorgen voor het onderhoud. Maar de leasekosten drukken door de energiecrisis, brandstofprijzen en hyperinflatie voor veel leaserijders ineens zwaar op het beschikbare budget. Daardoor willen ze nu van het contract af. Ook werken mensen na corona steeds vaker thuis, waardoor ze de auto niet meer nodig hebben. Bijkomend probleem is dat de maandbedragen die mensen betalen sinds 1 april voor 100 procent worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Dat betekent dat private leaserijders minder kunnen lenen. Wie van zijn contract af wil, betaalt een opzegvergoeding die 50 procent bedraagt van alle resterende maandtermijnen. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Nieuwe private leaserijders 

Aan de andere kant wachten veel nieuwe private leaserijders langer dan gebruikelijk op een nieuwe auto. Door het tekort aan chips en problemen bij toeleveranciers zijn de levertijden van dealers fors opgelopen. Daarom zoeken ze vaker naar een occasion.

Overnamekandidaten 

Marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl brengt beide partijen bij elkaar. De website zoekt sinds 2020 overnamekandidaten van een leasecontract en ziet het aantal bezoekers toenemen. ,,Wij zien dat contracten van populaire modellen momenteel snel worden overgenomen, soms binnen twee dagen”, vertelt oprichter Tjeerd Korenstra. ,,Jonge occasions zijn steeds populairder omdat kopers een half jaar tot een jaar op een nieuwe auto moeten wachten. Deze auto’s zijn meteen beschikbaar.” Overnamekandidaten die op zoek zijn naar een elektrische auto kunnen bovendien nog steeds gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Opzegkosten 

De overname van bestaande contracten biedt beide partijen voordelen. Het scheelt vooral opzegkosten en wachttijd. Uit een onderzoek onder klanten die hun leasecontract hebben overgedragen blijkt dat ze daarmee gemiddeld 5233 euro per persoon aan opzegkosten hebben bespaard. De overnamekandidaten zijn ook goedkoper uit, omdat de lagere maandtarieven nog stammen uit de tijd van voor de huidige superinflatie. Voor hen is vooral van belang dat ze niet maanden hoeven te wachten totdat de auto wordt geleverd. Daarnaast helpen ze hiermee een ander.

De overname is snel geregeld. Private leaserijders plaatsen hun auto op de site. Als er iemand reageert en ze komen tot overeenstemming, dan stappen ze samen naar de leasemaatschappij om het contract te laten overnemen. Korenstra: ,,Ik kwam op het idee tijdens de eerste coronalockdown in 2020, toen ik me afvroeg hoe je je private leasecontract overdraagt aan een ander. Dat kon toen niet, dus ben ik er zelf mee begonnen.

Door: Nationale Transportgids 

07 december '22 (13:30)

Vakbonden teleurgesteld over nieuw loonbod werkgevers streekvervoer

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek. Eerder lieten vakbondsbestuurders doorschemeren dat er mogelijk stakingen zouden komen. Nu willen ze eerst in beraad over de vervolgstappen.

06 december '22 (14:30)

In december gratis tijdschriften en boeken lezen bij Arriva

Bij Arriva kunnen reizigers gedurende de hele maand december in de trein, in de bus of op de halte gratis circa honderd tijdschriften lezen. Ook kunnen ze kiezen uit een groot aantal luisterboeken. Dit dankzij een samenwerking van de vervoerder met de app Wait. Dit meldt Arriva.

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.