Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs
Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

Shell won 1,3 procent in de AEX. Branchegenoot BP pluste 1,3 procent in Londen en in Parijs steeg TotalEnergies 1,1 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie dikte 1,8 procent aan tot 88,10 dollar. Brentolie won 2,1 procent tot 93,71 dollar per vat.

In de AEX sloten verder informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer en chiptoeleverancier ASMI in het groen. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag de sterkste daler. Het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl verloor 7,6 procent van zijn beurswaarde.

Arcadis

De AEX-index sloot met een verlies van 0,8 procent op 664,45 punten na de stevige winst een dag eerder. De MidKap zakte 1,7 procent tot 873,505 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. Marktonderzoekers van S&P Global meldden dat de industrie en de dienstensector in de eurozone in september voor de derde maand op rij zijn gekrompen. De bedrijvigheid in de Duitse dienstensector daalde in het hoogste tempo van de afgelopen 28 maanden.

Op Beursplein 5 was er verder aandacht voor ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Het bedrijf neemt zijn branchegenoot DPS Group uit Ierland over voor 232 miljoen euro, waarmee Arcadis zich nadrukkelijker mengt op de medische markt en de chipsector. Het aandeel zakte dik 4 procent.

Ajax

Ajax verloor 3,3 procent. De Amsterdamse voetbalclub verloor in eigen huis met 6-1 van Napoli in de Champions League. Daarmee wordt het voor Ajax lastiger om te overwinteren in het lucratieve toernooi.

Tesco daalde in Londen ruim 4 procent. De winst van de supermarktketen bedroeg in de eerste zes maanden van het boekjaar minder dan een derde van het resultaat een jaar eerder. Het concern weet die daling aan hogere kosten, terwijl de inflatie klanten ook terughoudender maakt met luxeaankopen. Concurrent J Sainsbury zakte 4,7 procent en in Amsterdam verloor Ahold Delhaize 1,5 procent.

De euro was 0,9864 dollar waard, tegen 0,9976 dollar bij het slot van de beurshandel op dinsdag.

Door: ANP

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.