Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs
Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

Shell won 1,3 procent in de AEX. Branchegenoot BP pluste 1,3 procent in Londen en in Parijs steeg TotalEnergies 1,1 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie dikte 1,8 procent aan tot 88,10 dollar. Brentolie won 2,1 procent tot 93,71 dollar per vat.

In de AEX sloten verder informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer en chiptoeleverancier ASMI in het groen. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag de sterkste daler. Het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl verloor 7,6 procent van zijn beurswaarde.

Arcadis

De AEX-index sloot met een verlies van 0,8 procent op 664,45 punten na de stevige winst een dag eerder. De MidKap zakte 1,7 procent tot 873,505 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. Marktonderzoekers van S&P Global meldden dat de industrie en de dienstensector in de eurozone in september voor de derde maand op rij zijn gekrompen. De bedrijvigheid in de Duitse dienstensector daalde in het hoogste tempo van de afgelopen 28 maanden.

Op Beursplein 5 was er verder aandacht voor ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Het bedrijf neemt zijn branchegenoot DPS Group uit Ierland over voor 232 miljoen euro, waarmee Arcadis zich nadrukkelijker mengt op de medische markt en de chipsector. Het aandeel zakte dik 4 procent.

Ajax

Ajax verloor 3,3 procent. De Amsterdamse voetbalclub verloor in eigen huis met 6-1 van Napoli in de Champions League. Daarmee wordt het voor Ajax lastiger om te overwinteren in het lucratieve toernooi.

Tesco daalde in Londen ruim 4 procent. De winst van de supermarktketen bedroeg in de eerste zes maanden van het boekjaar minder dan een derde van het resultaat een jaar eerder. Het concern weet die daling aan hogere kosten, terwijl de inflatie klanten ook terughoudender maakt met luxeaankopen. Concurrent J Sainsbury zakte 4,7 procent en in Amsterdam verloor Ahold Delhaize 1,5 procent.

De euro was 0,9864 dollar waard, tegen 0,9976 dollar bij het slot van de beurshandel op dinsdag.

Door: ANP

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.