Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

Het noodlottige ongeluk gebeurde in februari 2020. De chauffeur parkeerde zijn vrachtwagen in de loods van het bedrijf en wilde naar huis gaan. Doordat een van de deuren van de loods niet goed werkte, kon er niet worden afgesloten. Daarom klom de man op een ladder naar de bovenkant van de deuren om ze dicht te krijgen. Hij viel van 4,5 meter naar beneden en kwam te overlijden.

Officier van justitie

De officier van justitie vindt dat het transportbedrijf verantwoordelijk te houden is voor de omstandigheden van het noodlottige ongeval. Zo zou er niet voldaan zijn aan meerdere bepalingen in de Arbowet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. Daarnaast moest het bedrijf weten dat er daardoor sprake was van een levensgevaarlijke situatie voor haar werknemers.

Rechtbank oordeelt anders

De rechtbank is echter tot een ander oordeel gekomen. Het klopt inderdaad dat het bedrijf niet voldeed aan de Arbowet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. Maar de rechtbank oordeelt dat het bedrijf niet kon voorzien dat het een levensgevaarlijke situatie zou opleveren. Het niet goed functioneren van één deur levert immers niet een direct risico met zich mee, waardoor er sprake is van een levensgevaarlijke situatie. Bovendien had de directeur van het bedrijf verzocht om niet meer gebruik te maken van de deur en hing er een briefje op de deuren met een waarschuwing. Volgens een getuige was het slachtoffer hier ook van op de hoogte.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer