Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen
Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.

V2x staat voor ‘Vehicle to Everything’, ofwel verbindingen tussen het voertuig en andere systemen of voertuigen. Meer specifiek ging het bij deze pilot om V2B, ‘Vehicle to Building’ (ofwel het elektriciteitsnet van deze locatie). Hierbij werd gebruikgemaakt van twee bi-directionele BMW i3 modellen, die hun energie ook kunnen terugleveren.

Niet alleen in het gebruik, maar ook stilstaand kunnen elektrische auto’s een belangrijke schakel zijn in de energietransitie. Zo kan de piekbelasting van een lokaal elektriciteitsnetwerk op bepaalde tijdstippen met bijna een kwart worden verminderd, waardoor er niet of minder hoeft te worden geïnvesteerd in extra aansluitcapaciteit. Vergeleken met een scenario waarin je de aansluiting op een conventionele manier zou moeten verzwaren (lees: meer vermogen afnemen van het elektriciteitsnet), kan daardoor een aanzienlijke kostenverlaging worden bereikt. Bovendien biedt de extra opslagcapaciteit van bi-directionele voertuigen (die kunnen laden én elektriciteit kunnen terugleveren) het potentieel om lokaal opgewekte groene stroom op te slaan.

Elektrische infrastructuur in twee stappen uitgebreid

De pilot speelde zich af op het Kleinpolderplein, de belangrijkste wagenparklocatie van de gemeente Rotterdam, waar elektrische vuilniswagens en ruim 60 gemeenschappelijke, elektrische dienstauto’s dagelijks worden opgeladen. Met name de vuilnisauto’s met hun grote 350 kWh batterij die vaak tegelijkertijd (aan het einde van hun diensten) moeten laden, vereisen relatief kortstondig veel vermogen waar de bestaande aansluitcapaciteit van de gemeente niet op is berekend.

Voor de pilot werd de elektrische infrastructuur in twee stappen uitgebreid om te onderzoeken hoe deze piekbelasting kon worden opgevangen. Ten eerste met een elektrische buffer: een superbatterij van de firma Alfen, bestaande uit tien BMW i3 batterijen waar 400 kWh aan stroom in opgeslagen kan worden. Ten tweede: twee BMW i3 deelauto’s (met bi-directionele functionaliteit) die door het personeel van de gemeente Rotterdam konden worden gebruikt.

Samen met TotalEnergies Marketing Nederland, de beheerder van de laadinfrastructuur van het Kleinpolderplein, werd een slim algoritme ontwikkeld om de extra energie zo effectief mogelijk te benutten. Afhankelijk van de vraag werden de batterijen van de BMW i3 deelauto’s bijvoorbeeld tot een bepaald niveau ontladen, voordat het normale opladen begon om de voertuigen klaar te maken voor hun volgende rit.

Waardevolle resultaten.

“Zelfs met twee elektrische voertuigen met bi-directionele laders van 10 kW in combinatie met de superbatterij bereiken we een aanzienlijke piekreductie, ten opzichte van een beduidend hogere piekvraag van 700 kW op de totale locatie van Kleinpolderplein”, licht Dion van der Heijden, E-Mobility Services Manager bij BMW Group Nederland toe. “Zouden we deze pilot opschalen van de twee BMW i3 deelauto’s naar 66 bi-directionele dienstauto’s, dan zou de piekbelasting met 14 procent dalen. Voeg je daar vervolgens ook een superbatterij aan toe, dan kan een daling tot 23 procent worden bereikt.”

Door: Nationale Transportgids
Afbeelding BMW Group Nederland

13 mei '25 (10:15)

Werkstress maakt Nederlandse chauffeurs minder veilig op de weg

Werkstress zorgt bij 93 procent van de Nederlandse beroepschauffeurs voor slechter rijgedrag. Ze ervaren hoge werkdruk en voelen zich opgejaagd om hun schema te halen. 62 procent zegt zelfs weleens te hard te rijden om op tijd te zijn. Om deze redenen heeft 58 procent van de chauffeurs weleens overwogen om hun baan op te zeggen. Dit meldt Geotab.

13 mei '25 ( 9:12)

Weer drukte op wegen door omrijders wegens afsluiting A12

Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.

13 mei '25 ( 8:26)

Motorrijder komt om het leven bij ongeval in Oosterbeek

Maandagavond 12 mei 2025 is in het Gelderse dorp Oosterbeek een motorrijder om het leven gekomen na een ernstig ongeluk op de Utrechtseweg. Ook een fietser en een andere motor waren betrokken bij het ongeval. Dat meldt Hartvannederland.nl.

12 mei '25 (13:12)

A12 hele week afgesloten voor verkeer

De A12 van Veenendaal richting Utrecht is sinds vrijdag 9 mei negen dagen lang dicht. Het verkeer in Gelderland heeft hier veel last van. Volgens Rijkswaterstaat kan de extra reistijd oplopen tot meer dan een uur. Dat meldt Omroep Gelderland.

12 mei '25 (11:55)

Slachtoffer fietsongeval Noord-Scharwoude is vrouw van 84 jaar

De fietser die zondag om het leven kwam door een aanrijding in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude, is een vrouw van 84 jaar. Dat meldt de politie.

12 mei '25 (10:16)

Sabotage Spijkenisserbrug veroorzaakt flinke chaos voor verkeer en scheepvaart

Het verkeer in Rotterdam was maandagochtend flink chaotisch. En niet per se omdat er zoveel auto’s op de weg waren. Nee, er is gesaboteerd met het stroomstation onder de Spijkenisserbrug. De wisselstrook in de richting van Rotterdam stopte hierom met werken. Veel mensen die vanmorgen naar hun werk moesten, hadden hierdoor te maken met extra verkeersdrukte. Dit meldt de Telegraaf. 

12 mei '25 ( 7:26)

Nachtafsluitingen op enkele Limburgse snelwegen

Rijkswaterstaat voert werkzaamheden uit aan het wegennet van Limburg. Daardoor is de komende tijd op verschillende wegen sprake van nachtafsluitingen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 mei '25 ( 7:15)

Katwijkseweg (N441) in handen van gemeente Wassenaar

De gemeente Wassenaar en de provincie Zuid-Holland zijn het eens geworden over de overname van de Katwijkseweg (N441). Doordat deze toegangsweg in Wassenaarse handen komt, krijgt de gemeente meer regie over het verkeer naar Wassenaar. Daarover bericht de gemeente Wassenaar.

12 mei '25 ( 6:08)

Elektrisch voertuig geblust bij brand aan Koperwerf in Den Haag

In een loods aan de Koperwerf in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag rond 02.30 uur door onbekende oorzaak brand uitgebroken. Meerdere brandweereenheden waren ter plaatse om te blussen, aldus de Veiligheidsregio Haaglanden.

09 mei '25 (15:19)

Aquaduct Veluwemeer (N302) enkele dagen afgesloten

Van vrijdag 9 mei (21.00 uur) tot en met dinsdag 13 mei (05.00 uur) 2025 voert de provincie Gelderland onderhoud uit aan het Aquaduct Veluwemeer (N302) Harderwijk. Tijdens de werkzaamheden is het aquaduct in beide richtingen afgesloten voor doorgaand verkeer. De omleiding staat aangegeven met borden langs de weg. Fietsers kunnen de fietspaden blijven gebruiken. Daarover bericht de provincie Gelderland.