Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan
Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

Het kabinet gaat per 2025 bpm innen op bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Daarmee wil Den Haag zo'n 2,2 miljard euro ophalen en de elektrificatie van het wagenpark versnellen. Volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof rekent het kabinet zich ten onrechte rijk. Volgens hem wordt de door het kabinet beoogde elektrificatie van het wagenpark met de bpm-maatregel niet versneld. "Ondernemers zijn voor hun werk afhankelijk van hun bestelauto. Het gaat hier louter om een lastenverzwaring en die moet van tafel."

Extra verhoging van de wegenbelasting 

Door de maatregel wordt een nieuwe diesel-bestelauto gemiddeld 11.000 euro duurder. "Daar komt als complete verrassing per 2025 ook nog eens een extra verhoging van de wegenbelasting voor ondernemers bovenop." Daarmee wil het kabinet in vijf jaar ruim 500 miljoen euro "ophalen" bij ondernemers, aldus de ondernemerslobby.

Volgens de organisatie zullen door de maatregel meer en meer ondernemers ervoor kiezen om door te rijden in de oude bestelauto. Daarnaast zullen meer diesels uit het buitenland worden geïmporteerd. Circa een op de elf ondernemers geeft aan een elektrisch model te overwegen. Vonhof noemt de maatregel contraproductief. "Het maakt de klimaatwinst die het kabinet incalculeert erg onzeker", stelt hij.

Andere maatregelen 

De organisaties erkennen dat de ontwikkeling van de markt voor elektrische bestelauto's snel gaat. "Maar vooral voor ondernemers die hun bestelauto vaak zwaar moeten beladen en grotere afstanden moeten afleggen, zijn de nog vaak beperkte actieradius en het ontbreken van een robuust ‘snellaadnetwerk’ de beperkende factoren", zo klinkt het. In plaats van de invoering van een bpm moet aan andere maatregelen worden gedacht, vinden de organisaties.

Door: ANP 

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches. 

27 maart '23 ( 9:25)

Vrouw en hond overleden na aanrijding, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.