Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan
Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

Het kabinet gaat per 2025 bpm innen op bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Daarmee wil Den Haag zo'n 2,2 miljard euro ophalen en de elektrificatie van het wagenpark versnellen. Volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof rekent het kabinet zich ten onrechte rijk. Volgens hem wordt de door het kabinet beoogde elektrificatie van het wagenpark met de bpm-maatregel niet versneld. "Ondernemers zijn voor hun werk afhankelijk van hun bestelauto. Het gaat hier louter om een lastenverzwaring en die moet van tafel."

Extra verhoging van de wegenbelasting 

Door de maatregel wordt een nieuwe diesel-bestelauto gemiddeld 11.000 euro duurder. "Daar komt als complete verrassing per 2025 ook nog eens een extra verhoging van de wegenbelasting voor ondernemers bovenop." Daarmee wil het kabinet in vijf jaar ruim 500 miljoen euro "ophalen" bij ondernemers, aldus de ondernemerslobby.

Volgens de organisatie zullen door de maatregel meer en meer ondernemers ervoor kiezen om door te rijden in de oude bestelauto. Daarnaast zullen meer diesels uit het buitenland worden geïmporteerd. Circa een op de elf ondernemers geeft aan een elektrisch model te overwegen. Vonhof noemt de maatregel contraproductief. "Het maakt de klimaatwinst die het kabinet incalculeert erg onzeker", stelt hij.

Andere maatregelen 

De organisaties erkennen dat de ontwikkeling van de markt voor elektrische bestelauto's snel gaat. "Maar vooral voor ondernemers die hun bestelauto vaak zwaar moeten beladen en grotere afstanden moeten afleggen, zijn de nog vaak beperkte actieradius en het ontbreken van een robuust ‘snellaadnetwerk’ de beperkende factoren", zo klinkt het. In plaats van de invoering van een bpm moet aan andere maatregelen worden gedacht, vinden de organisaties.

Door: ANP 

14 juni '24 (13:15)

Druk bij autobedrijven na storing bij RDW

Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

14 juni '24 (12:15)

Files op wegen richting Duitsland vanwege identiteitscontroles

Op verschillende wegen richting Duitsland zijn vrijdagochtend files ontstaan omdat identiteitscontroles plaatsvinden bij de Duitse grens vanwege het EK voetbal. Op die manier proberen onze oosterburen supporters die bekendstaan als gewelddadig, te weren. Rond het middaguur is het druk op de wegen van Arnhem, Venlo en Roermond richting de Duitse grens.

14 juni '24 ( 9:01)

Slachtemarathon: Arriva zet negentig pendelbussen in

Zaterdag 15 juni 2024 nemen 13.500 mensen deel aan de Slachtemarathon. Dit Friese wandel- en hardloopevenement start dit jaar in Oosterbierum. De finish is circa 42 kilometer verderop in Raerd. Arriva zet deze dag een recordaantal pendelbussen in. Dat meldt Arriva.

14 juni '24 ( 7:00)

Nederlandse export stijgt na bijna een jaar weer

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

12 juni '24 (13:30)

A15: forse hinder verwacht vanwege veel wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor grote hinder en lange afsluitingen op de snelweg A15 tussen Ridderkerk en Deil. Van 12 juli tot 28 oktober wordt het asfalt van die weg in verschillende fases vernieuwd. De weg is daardoor meerdere keren dicht. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

12 juni '24 (10:46)

Dode door aanrijding met vrachtauto op A67 bij Asten

Een automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een vrachtauto op de A67 bij Asten (Noord-Brabant). De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

11 juni '24 (15:00)

DAF treft vanwege kartel schikking met duizend kopers van trucks

Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een schikking getroffen met een groep bedrijven die benadeeld zijn door verboden prijsafspraken. De Nederlandse bouwer van trucks maakte deel uit van een kartel dat tussen 1997 en 2011 de prijzen opdreef voor vrachtwagens. Met ongeveer duizend Nederlandse afnemers heeft DAF nu een akkoord gesloten over een schadevergoeding.

11 juni '24 (14:45)

Vervolgonderzoek naar deels ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een vervolgonderzoek in naar het instorten van de rijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein. Daaruit moet blijken wat de directe oorzaak van de instorting is en dienen "bredere veiligheidsvraagstukken" beantwoord te worden, meldt de OVV dinsdag.

11 juni '24 (14:30)

VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

11 juni '24 ( 8:37)

College gemeente Oosterhout bezoekt ServiceTeam Arriva

Het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Brabantse gemeente Oosterhout bezocht afgelopen week het ServiceTeam van vervoerder Arriva. Daar zagen zij hoe vier statushouders onder leiding van een coördinator werkervaring opdoen. Dat meldt Arriva.