Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens
Er wordt een test uitgevoerd bij Volvo Trucks. Het gaat om elektrische trucks met brandstofcellen die alleen waterdamp uitstoten. Daarnaast hebben de voertuigen een vergelijkbare actieradius met die van dieseltrucks, namelijk tot duizend kilometer. Dit meldt Transport Online.

Een brandstofcel maakt zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan in de vrachtwagen zelf in plaats van dat het moet worden opgeladen door een andere bron van buitenaf. Als bijproduct wordt er waterdamp uitgestoten. De elektrische vrachtwagens van Volvo gaan gebruik maken van twee brandstofcellen. Deze hebben een vermogen van 300 kW en zijn in minder dan 15 minuten ‘getankt’.

De tests

In 2025 begint het testen van brandstofcelelektrische trucks in het commerciële verkeer. De test wordt uitgevoerd met geselecteerde klanten in Noord-Europa. De komende jaren zullen extra trucks in meer landen volgen.

De vrachtwagens die door waterstof worden aangedreven, zullen met name geschikt zijn voor lange afstanden en opdrachten die veel energie verslinden. Daarnaast zijn de voertuigen mogelijk een goede keuze in landen waar de mogelijkheden om batterijen op te laden beperkt zijn.

Potentieel

Jessica Sandström van SVP Global Product Management bij Volvo Trucks geeft aan dat ze gelooft dat de tests duidelijk zullen maken wat het potentieel is van de brandstofcelelektrische vrachtwagens. De tests zorgen ervoor dat er een mogelijkheid is om ook met zware ladingen tot 65 ton te rijden. Ze zullen plaatsvinden in veeleisend ruw klimaat.

Doel

Het doel van de tests is om alle aspecten van de werking van zo’n brandstofcelelektrische vrachtwagen te bekijken. Daarnaast worden ook de werkende onderdelen, de ervaring én het rijgedrag van de chauffeur beoordeeld.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).