Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens
Er wordt een test uitgevoerd bij Volvo Trucks. Het gaat om elektrische trucks met brandstofcellen die alleen waterdamp uitstoten. Daarnaast hebben de voertuigen een vergelijkbare actieradius met die van dieseltrucks, namelijk tot duizend kilometer. Dit meldt Transport Online.

Een brandstofcel maakt zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan in de vrachtwagen zelf in plaats van dat het moet worden opgeladen door een andere bron van buitenaf. Als bijproduct wordt er waterdamp uitgestoten. De elektrische vrachtwagens van Volvo gaan gebruik maken van twee brandstofcellen. Deze hebben een vermogen van 300 kW en zijn in minder dan 15 minuten ‘getankt’.

De tests

In 2025 begint het testen van brandstofcelelektrische trucks in het commerciële verkeer. De test wordt uitgevoerd met geselecteerde klanten in Noord-Europa. De komende jaren zullen extra trucks in meer landen volgen.

De vrachtwagens die door waterstof worden aangedreven, zullen met name geschikt zijn voor lange afstanden en opdrachten die veel energie verslinden. Daarnaast zijn de voertuigen mogelijk een goede keuze in landen waar de mogelijkheden om batterijen op te laden beperkt zijn.

Potentieel

Jessica Sandström van SVP Global Product Management bij Volvo Trucks geeft aan dat ze gelooft dat de tests duidelijk zullen maken wat het potentieel is van de brandstofcelelektrische vrachtwagens. De tests zorgen ervoor dat er een mogelijkheid is om ook met zware ladingen tot 65 ton te rijden. Ze zullen plaatsvinden in veeleisend ruw klimaat.

Doel

Het doel van de tests is om alle aspecten van de werking van zo’n brandstofcelelektrische vrachtwagen te bekijken. Daarnaast worden ook de werkende onderdelen, de ervaring én het rijgedrag van de chauffeur beoordeeld.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.