Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens
Er wordt een test uitgevoerd bij Volvo Trucks. Het gaat om elektrische trucks met brandstofcellen die alleen waterdamp uitstoten. Daarnaast hebben de voertuigen een vergelijkbare actieradius met die van dieseltrucks, namelijk tot duizend kilometer. Dit meldt Transport Online.

Een brandstofcel maakt zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan in de vrachtwagen zelf in plaats van dat het moet worden opgeladen door een andere bron van buitenaf. Als bijproduct wordt er waterdamp uitgestoten. De elektrische vrachtwagens van Volvo gaan gebruik maken van twee brandstofcellen. Deze hebben een vermogen van 300 kW en zijn in minder dan 15 minuten ‘getankt’.

De tests

In 2025 begint het testen van brandstofcelelektrische trucks in het commerciële verkeer. De test wordt uitgevoerd met geselecteerde klanten in Noord-Europa. De komende jaren zullen extra trucks in meer landen volgen.

De vrachtwagens die door waterstof worden aangedreven, zullen met name geschikt zijn voor lange afstanden en opdrachten die veel energie verslinden. Daarnaast zijn de voertuigen mogelijk een goede keuze in landen waar de mogelijkheden om batterijen op te laden beperkt zijn.

Potentieel

Jessica Sandström van SVP Global Product Management bij Volvo Trucks geeft aan dat ze gelooft dat de tests duidelijk zullen maken wat het potentieel is van de brandstofcelelektrische vrachtwagens. De tests zorgen ervoor dat er een mogelijkheid is om ook met zware ladingen tot 65 ton te rijden. Ze zullen plaatsvinden in veeleisend ruw klimaat.

Doel

Het doel van de tests is om alle aspecten van de werking van zo’n brandstofcelelektrische vrachtwagen te bekijken. Daarnaast worden ook de werkende onderdelen, de ervaring én het rijgedrag van de chauffeur beoordeeld.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

30 september '22 (10:02)

Genomineerden Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt

De NKC heeft de genomineerden van de verkiezing van de Kampeerauto van het jaar 2023 gepubliceerd. Camperliefhebbers kunnen tot en met 31 oktober 2022 stemmen op hun favoriete camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper. De winnaars worden op 25 januari 2023 bekendgemaakt. Dit meldt NKC.

30 september '22 ( 9:49)

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.

30 september '22 ( 9:13)

Opnieuw lokaal erg mistig tot halverwege de ochtend

Het is vrijdagochtend weer erg mistig. Weggebruikers moeten daar rekening mee houden, volgens Weeronline kan er op sommige plaatsen minder dan 200 meter zicht zijn. Volgens het weerbureau duurt de mist tot halverwege de ochtend.

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.