Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens
Er wordt een test uitgevoerd bij Volvo Trucks. Het gaat om elektrische trucks met brandstofcellen die alleen waterdamp uitstoten. Daarnaast hebben de voertuigen een vergelijkbare actieradius met die van dieseltrucks, namelijk tot duizend kilometer. Dit meldt Transport Online.

Een brandstofcel maakt zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan in de vrachtwagen zelf in plaats van dat het moet worden opgeladen door een andere bron van buitenaf. Als bijproduct wordt er waterdamp uitgestoten. De elektrische vrachtwagens van Volvo gaan gebruik maken van twee brandstofcellen. Deze hebben een vermogen van 300 kW en zijn in minder dan 15 minuten ‘getankt’.

De tests

In 2025 begint het testen van brandstofcelelektrische trucks in het commerciële verkeer. De test wordt uitgevoerd met geselecteerde klanten in Noord-Europa. De komende jaren zullen extra trucks in meer landen volgen.

De vrachtwagens die door waterstof worden aangedreven, zullen met name geschikt zijn voor lange afstanden en opdrachten die veel energie verslinden. Daarnaast zijn de voertuigen mogelijk een goede keuze in landen waar de mogelijkheden om batterijen op te laden beperkt zijn.

Potentieel

Jessica Sandström van SVP Global Product Management bij Volvo Trucks geeft aan dat ze gelooft dat de tests duidelijk zullen maken wat het potentieel is van de brandstofcelelektrische vrachtwagens. De tests zorgen ervoor dat er een mogelijkheid is om ook met zware ladingen tot 65 ton te rijden. Ze zullen plaatsvinden in veeleisend ruw klimaat.

Doel

Het doel van de tests is om alle aspecten van de werking van zo’n brandstofcelelektrische vrachtwagen te bekijken. Daarnaast worden ook de werkende onderdelen, de ervaring én het rijgedrag van de chauffeur beoordeeld.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.