Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europese auto-industrie hard getroffen door tekort aan chips

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Europese auto-industrie hard getroffen door tekort aan chips
Geen sector is zo hard getroffen door het tekort aan chips als de auto-industrie. Wereldwijd zijn hierdoor ongeveer 18 miljoen voertuigen minder geproduceerd. Vooral de Europese automakers krijgen harde klappen. De halfgeleidercrisis kost de auto-industrie in Europa ongeveer 100 miljard in 2021 en 2022. Dat stelt kredietverzekeraar Allianz Trade.

De auto-industrie heeft de problemen voor een deel zelf over zich afgeroepen, stelt de kredietverzekeraar. “Om de corona-klap op te vangen, voerden autofabrikanten forse bezuinigingen door. Onder meer door voorraden en bestellingen van halfgeleiders te minimaliseren. Met als gevolg dat chipfabrikanten hun heil elders zochten en de productie afstemden op sterke markten zoals die van computers en datacenters. Toen de automarkt weer aantrok, bleek er nog maar een beperkte hoeveelheid chips beschikbaar voor de auto-industrie”, zo stelt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade.

Aanhoudende lockdowns 

De voertuigproductie daalde in Europa tot een ongekend laag niveau van 13 miljoen voertuigen. Na tekenen van herstel eind 2021/begin 2022 werd de productie opnieuw afgeremd. Dit keer door toeleveringsproblemen vanwege aanhoudende lockdowns in China en de Russische aanval op Oekraïne.

Historisch lage voorraadniveaus 

Geeroms: “Volgens onze berekeningen heeft het chiptekort in 2021 en 2022 in Europa bijna 100 miljard euro aan toegevoegde waarde gekost. Positief is dat historisch lage voorraadniveaus bij retailers lijken te wijzen op een groot opwaarts potentieel van de automobielsector.” Al voegt Geeroms er direct aan toe dat de toelevering van chips in Europa nog lange tijd een onzekere factor blijven.

Eerder dit jaar besloot de Europese Commissie om tientallen miljarden te reserveren om de eigen chipindustrie te stimuleren. “Europa moet niet denken dat het binnen vijf of tien jaar zelf genoeg chips kan produceren om volledig aan de eigen vraag te voldoen. Beter is het om de Europese steun te richten op haalbare doelstellingen. Dan moet je kijken naar producten waarvoor Europa zelf zowel een grote productie- als eindmarkt is. De auto-industrie is daarvan een prima voorbeeld. Daar zou de eigen chipproductie zich op moeten richten.” Volgens Geeroms is het ook raadzaam om joint ventures aan te gaan met grote mondiale chipmakers.

Drie ontwikkelingen 

Dat de toepassing van semiconductors in auto’s alleen maar verder toeneemt, staat buiten kijf. De kredietverzekeraar noemt hiervoor drie ontwikkelingen:

- Connectiviteit: chips die zorgen voor verbinding met het netwerk van de fabrikant, de telefoons van bestuurders (bluetooth), etc.

- Veiligheid: bewegingssensoren, dodehoekdetectie, etc.

- Elektrificatie: elektrische auto's hebben twee keer zoveel halfgeleiders als auto's met een verbrandingsmotor.

Geeroms tot slot: “Als we de waarde van alle chips in een auto bij elkaar optellen komen we uit op gemiddeld ruim 600 euro, wereldwijd gezien. Daarmee is die waarde de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld. Die trend zet alleen maar verder door.”

Door: Nationale Transportgids 

10 januari '25 ( 9:31)

Bijna zes miljoen OV-fietsritjes gemaakt in 2024

In 2024 zijn in Nederland 5,9 miljoen ritten met de OV-fiets gemaakt. Een record en 35.000 ritten meer dan een jaar eerder. Dat meldt NS.

10 januari '25 ( 9:25)

Provincie Noord-Holland wil geluidsoverlast op wegen beperken

De provincie Noord-Holland wil het geluid dat het verkeer op provinciale wegen veroorzaakt zoveel mogelijk verminderen. Om het nieuwe Actieplan Geluid 2025-2029 uit te werken is eerst bepaald wat het ambitieniveau van de provincie is: 50 decibel. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 januari '25 ( 8:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

10 januari '25 ( 7:15)

Waarschuwing van Rijkswaterstaat voor gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

10 januari '25 ( 6:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

09 januari '25 (14:15)

Verkoop Volkswagens gedaald in 2024: vooral zwakte in China

De wereldwijde verkoop van auto's van het merk Volkswagen is vorig jaar gedaald, omdat vooral in China minder auto's aan de man werden gebracht door felle concurrentie van Chinese automerken. Volgens moederconcern Volkswagen kromp de verkoop met 1,4 procent tot circa 4,8 miljoen auto's in vergelijking met een jaar eerder.

09 januari '25 ( 6:30)

Code oranje in Limburg en Noord-Brabant

In een groot deel van Nederland gelden donderdag weerwaarschuwingen voor sneeuw en gladheid. In Limburg en Noord-Brabant is tot het middaguur code oranje van kracht, die daarna overgaat in code geel. Voor Gelderland geldt bijna de hele dag code geel. In de andere oostelijke provincies en in Utrecht en Zeeland geldt code geel vanaf 21.00 uur. De waarschuwingen gelden tot vrijdagochtend.

08 januari '25 (14:15)

Gratis openbaar vervoer voor minima in deel van provincie Zuid-Holland

Zuid-Hollanders die moeten rondkomen van een heel laag inkomen, kunnen over een paar maanden in de daluren gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in een deel van de provincie. Het provinciebestuur verwacht komende zomer te kunnen beginnen met een proef, waarvoor 2,5 miljoen euro per jaar beschikbaar is.

08 januari '25 (13:30)

OM eist werkstraffen na ernstig ongeval door verkeersruzie op A6

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Lelystad werkstraffen geëist tegen twee inwoners van Almere. Die raakten op 5 mei 2021 op de A6 ter hoogte van Naarden verwikkeld in een verkeersruzie. Het conflict eindigde in een ernstig verkeersongeluk, nadat een van de verdachten zijn auto midden op de weg tot stilstand had gebracht. De andere verdachte moest vol in de remmen; een bestuurder achter haar kon haar niet meer ontwijken en klapte vol op haar auto, met twee ernstig gewonden als gevolg.

08 januari '25 (12:00)

Code geel vanwege gladheid voorbij

De code geel die het KNMI had afgegeven voor vrijwel het hele land vanwege gladheid en sneeuw is voorbij. Later woensdag wordt wel weer een code geel van kracht voor Limburg, en voor Noord-Brabant en Gelderland in de nacht van woensdag op donderdag.