Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

70 procent dienstregelingen in streekvervoer volgens FNV niet gereden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
70 procent dienstregelingen in streekvervoer volgens FNV niet gereden
Zo'n 70 procent van de dienstregelingen in het streekvervoer wordt vrijdag niet gereden vanwege een staking. Dat is de inschatting van FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. Volgens hem staken vrijwel alle FNV-leden die vrijdag moeten werken in het streekvervoer.

De FNV heeft de stakingen opgezet om de lonen omhoog te krijgen, ook wil de bond dat er meer personeel bijkomt en dat de werkdruk minder wordt. Niet al het personeel staakt. Door vakbond CNV is een nieuwe cao getekend, die tot eind dit jaar loopt. Maar de FNV was niet tevreden over het loonbod en andere voorwaarden en is daarom met de stakingen gestart.

In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. Meer dan zesduizend daarvan zijn lid van de FNV, zegt Van der Gaag. Vrijwel alle FNV-leden die vrijdag staan ingeroosterd om te werken, naar schatting van de FNV-bestuurder iets meer dan de helft, staken volgens Van der Gaag.

Gemiddelde

De schatting dat van de dienstregelingen in Nederland 70 procent wegvalt, is een gemiddelde, legt hij verder uit. Op sommige plekken zal er meer rijden, bijvoorbeeld omdat daar meer CNV-leden rijden of mensen die onder een andere cao vallen. En op andere plekken zal er meer uitvallen. Zo rijden treinen van Arriva in Limburg vrijdag helemaal niet, meldt de vervoerder.

Van der Gaag noemt het onlogisch dat de overige 30 procent van de dienstregelingen nog wel wordt gereden. "Wat is de functionaliteit daarvan? Je komt nergens op uit als de dienstregeling op veel plekken stilligt." De FNV-bestuurder noemt de staking heel vervelend voor de reiziger. "Maar de situatie in het streekvervoer is heel dringend. Anders heeft de bereikbaarheid van de regio in de toekomst er fors onder te leiden."

Vervoerders roepen reizigers op kort van tevoren de reisplanners te checken.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.