Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes opties transitie naar e-truck ondanks vol stroomnet

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zes opties transitie naar e-truck ondanks vol stroomnet
Slim laden en collectieve laadpleinen zijn enkele mogelijke oplossingen voor bedrijven in de logistieke sector die willen overstappen op elektrisch vervoer ondanks de krapte op het stroomnet, meldt onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft in een rapport. Daarnaast worden nog een aantal opties gegeven.

Bedrijven actief in de logistiek moeten de overstap maken naar elektrisch vervoer omdat steeds meer gemeenten reguliere vrachtwagens en bestelbussen uit hun binnensteden gaan weren. Dat is zo afgesproken in het nationale Klimaatakkoord. Omdat het huidige energienetwerk tegen beperkingen aanloopt, kunnen bedrijven soms niet worden aangesloten. Een uitbreiding van de netwerkcapaciteit is volgens de onderzoekers een mogelijkheid, "maar kost veel tijd".

Een alternatief, aldus de onderzoekers, is slim laden. Dat komt erop neer dat bedrijven inventariseren hoe vaak, wanneer en welke elektrische vrachtwagen of bestelbus per dag moet worden opgeladen. Vervolgens wordt dit afgestemd op de aanwezige netcapaciteit. Daarnaast kan een batterij worden gebruikt om energie in op te slaan voor gebruik op een later moment.

Laadpleinen

Ook collectieve laadpleinen kunnen soelaas bieden, omdat deze door verschillende bedrijven gebruikt kunnen worden en daarmee efficiënter kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn ze financieel aantrekkelijk omdat de investering gedeeld wordt met andere ondernemingen.

Een optie die erop lijkt is het instellen van een zogenoemde energiehub, waarbij bedrijven collectief een energieaansluiting nemen en hun energievraag op elkaar afstemmen. Een minder duurzame oplossing is het inzetten van een tijdelijke aggregaat, waarmee brandstof omgezet wordt in elektriciteit.

Dalmomenten

Wat nu nog niet mogelijk is, maar wellicht in de toekomst, is een zogenoemde 'ongegarandeerde aansluiting', die netbeheerders nu ontwikkelen. Het idee erachter is dat bedrijven extra vermogen mogen gebruiken op dalmomenten, waarop andere gebruikers minder verbruiken.

CE Delft schreef het rapport in opdracht van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, een samenwerkingsverband van onder meer ministeries en netbeheerders.

Door: ANP

10 juli '25 (14:07)

Vijf weken geen gemotoriseerd verkeer op Amstelveenseweg

De Amstelveenseweg onder het viaduct van de A10 gaat meer dan vijf weken dicht voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting duurt van vrijdagavond 11 juli 2025 (de start van de zomervakantie in Noord-Holland) tot woensdag 20 augustus (wanneer SAIL Amsterdam begint). Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

10 juli '25 (13:24)

Dit zijn de zwarte zaterdagen van 2025 en hier wordt in Nederland extra verkeersdrukte verwacht

Met het begin van de zomervakantie in zicht waarschuwen Europese verkeersdiensten opnieuw voor de bekende ‘zwarte zaterdagen’. Op deze dagen is het extreem druk op de wegen, vooral richting populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Ook in Nederland zijn de effecten van deze verkeersdrukte merkbaar, met vertragingen bij grensovergangen en op routes naar toeristische regio’s.

10 juli '25 (12:59)

Trucker die zes mensen en ongeboren baby doodreed moet 3 jaar de cel in

Een lagere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De vrachtwagenchauffeur die drie jaar geleden in Nieuw-Beijerland zes mensen doodreed en daarbij ook een ongeboren baby doodde, moet 3 jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijverbod van 5 jaar opgelegd. Het OM zag hem liever 4,5 jaar achter de tralies en had ook een langer rijverbod geëist. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (12:28)

In welke auto passen drie kinderzitjes?

Gezellig met je kroost de weg op kan een hele uitdaging zijn. De kofferbak vol met buggy, kinderwagen en luiertas, én de kinderen op de achterbank veilig vervoerd in een autostoeltje. Maar wat als je 3 kinderen hebt en ze allemaal in een autostoeltje of Maxi-Cosi wilt meenemen? Je staat dan voor de uitdaging in welke auto dit überhaupt past. 

10 juli '25 (11:13)

Vrouw rijdt met icepack op snelweg, maar flitspaal denkt dat het telefoon is

Een vrouw uit Den Bosch reed na het trekken van haar verstandskiezen over de A2 bij Boxtel. Zij had een icepack tegen haar wang aan, maar een flitspaal dacht daar anders over. Die dacht een mobiele telefoon te zien en plots lag daar een boete van 439 euro op de deurmat. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (11:06)

Meer auto's, minder personeel: lange wachttijden bij garages voor APK's

Garagebedrijven kunnen de vraag naar APK’s en onderhoudsbeurten niet meer aan. Er zijn steeds meer auto-eigenaren maar niet genoeg garages. Hierdoor moeten automobilisten soms weken tot maanden wachten tot ze er terechtkunnen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 juli '25 ( 8:57)

ANWB waarschuwt e-rijders voor hoge laadkosten in het buitenland

Wie deze zomer met de elektrische auto op vakantie gaat, moet alert zijn op hoge laadkosten bij langzame laders. Vooral bij laadpalen bij hotels, restaurants en vakantieparken kan de rekening flink oplopen, waarschuwt de ANWB.

10 juli '25 ( 7:48)

Vrachtwagen rijdt tegen viaduct: ravage op A28

Gisterochtend vond op de A28 tussen Eelde en Assen een ernstig ongeval plaats. Een vrachtauto reed ter hoogte van De Punt frontaal op een viaduct. Er was sprake van een enorme ravage. Dat meldt Hart van Nederland.

10 juli '25 ( 3:25)

Defensie test artillerieraketten vanaf Afsluitdijk

Defensie heeft de afgelopen twee dagen met raketartillerie geoefend vanaf de Afsluitdijk, laat het departement weten in een persbericht. De raketten werden afgevuurd vanaf de Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk. De test was een succes: alle zestien 'validatieschoten' kwamen neer in het doelgebied en het systeem werkt veilig.

09 juli '25 (15:19)

BP verkoopt Nederlandse tankstations aan branchegenoot Catom

Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.