Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wat moeten transportbedrijven doen die hebben geïnvesteerd in LNG?

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Wat moeten transportbedrijven doen die hebben geïnvesteerd in LNG?
Iedereen wordt geraakt door de bizarre gasprijzen van tegenwoordig, maar wat moet je doen als je als transportbedrijf net miljoenen hebt geïnvesteerd in op LNG rijdende vrachtwagens? Dit meldt Transport Online.

LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’ wat vloeibaar aardgas betekent. Dit is een van ‘s werelds snelst groeiende energiebronnen en de schoonste vorm van fossiele brandstof, aldus Transport Online. Dit gas komt uit ondergrondse reservoirs over de hele wereld en is veel vaker aanwezig dan olie - wat ervoor zorgt dat het als een duurzaam alternatief wordt gezien. Om deze reden zijn veel transporteurs overgestapt naar vrachtwagens die rijden op LNG.

Sinds 2019 stijgt de prijs van gas al, maar sinds de invasie van Rusland in Oekraïne en de voor Rusland opgelegde sancties is gas schaars geworden. Hierdoor is de prijs explosief gestegen. De verwachting is dat het aankomende winter alleen maar erger zal worden.

Kiloprijs LNG

Op dit moment is de kiloprijs van LNG volgens brandstofleverancier Rolande 5,31 euro. Op een kilo LNG kun je bijna even ver rijden als op een liter diesel. De huidige prijs voor diesel bedraagt op dit moment 2,17 euro.

Compensatieregeling

In Brussel wordt er al nagedacht over een compensatieregeling voor bedrijven die in de problemen kunnen komen. Het idee is dat een deel van de winsten van energiebedrijven terug te laten vloeien naar sectoren die het hardst worden getroffen. TLN wil dat ook bedrijven in de transport en logistiek die geraakt worden door de energiecrisis gebruik kunnen maken van zo’n regeling.

Nederland

In Nederland rijden er circa duizend vrachtwagens op LNG rond. Ook in de distributiecentra leiden de verhoogde prijzen al tot problemen. Hierbij kan gedacht worden aan ondernemingen die werken met gekoelde of bevroren producten, waardoor zij relatief gezien veel stroom gebruiken. Bij sommige grote transportbedrijven bedraagt meer dan een derde van de totale vloot uit LNG vrachtwagens.

TLN

TLN kijkt op dit moment naar de ontwikkelingen in Brussel. Ook dringt het aan om op Europees en nationaal niveau zo snel mogelijk met een compensatieregeling te komen voor de transportsector.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.