Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wat moeten transportbedrijven doen die hebben geïnvesteerd in LNG?

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Wat moeten transportbedrijven doen die hebben geïnvesteerd in LNG?
Iedereen wordt geraakt door de bizarre gasprijzen van tegenwoordig, maar wat moet je doen als je als transportbedrijf net miljoenen hebt geïnvesteerd in op LNG rijdende vrachtwagens? Dit meldt Transport Online.

LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’ wat vloeibaar aardgas betekent. Dit is een van ‘s werelds snelst groeiende energiebronnen en de schoonste vorm van fossiele brandstof, aldus Transport Online. Dit gas komt uit ondergrondse reservoirs over de hele wereld en is veel vaker aanwezig dan olie - wat ervoor zorgt dat het als een duurzaam alternatief wordt gezien. Om deze reden zijn veel transporteurs overgestapt naar vrachtwagens die rijden op LNG.

Sinds 2019 stijgt de prijs van gas al, maar sinds de invasie van Rusland in Oekraïne en de voor Rusland opgelegde sancties is gas schaars geworden. Hierdoor is de prijs explosief gestegen. De verwachting is dat het aankomende winter alleen maar erger zal worden.

Kiloprijs LNG

Op dit moment is de kiloprijs van LNG volgens brandstofleverancier Rolande 5,31 euro. Op een kilo LNG kun je bijna even ver rijden als op een liter diesel. De huidige prijs voor diesel bedraagt op dit moment 2,17 euro.

Compensatieregeling

In Brussel wordt er al nagedacht over een compensatieregeling voor bedrijven die in de problemen kunnen komen. Het idee is dat een deel van de winsten van energiebedrijven terug te laten vloeien naar sectoren die het hardst worden getroffen. TLN wil dat ook bedrijven in de transport en logistiek die geraakt worden door de energiecrisis gebruik kunnen maken van zo’n regeling.

Nederland

In Nederland rijden er circa duizend vrachtwagens op LNG rond. Ook in de distributiecentra leiden de verhoogde prijzen al tot problemen. Hierbij kan gedacht worden aan ondernemingen die werken met gekoelde of bevroren producten, waardoor zij relatief gezien veel stroom gebruiken. Bij sommige grote transportbedrijven bedraagt meer dan een derde van de totale vloot uit LNG vrachtwagens.

TLN

TLN kijkt op dit moment naar de ontwikkelingen in Brussel. Ook dringt het aan om op Europees en nationaal niveau zo snel mogelijk met een compensatieregeling te komen voor de transportsector.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.

26 september '22 (11:32)

FNV voert actie voor betere cao in de uitzendbranche

Vakbond FNV voert de druk op bij uitzendorganisaties om tot een betere cao te komen. Leden van de bond voeren maandag actie tijdens een congres van uitzendbracheorganisatie ABU. Ze delen flyers uit en spreken werkgevers aan over het belang van betere arbeidsvoorwaarden. Ook minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) bezoekt het congres in Den Haag.

26 september '22 (10:54)

Vat Brentolie voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar pet vat gezakt

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen. Brentolie is de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten.

26 september '22 (10:42)

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

26 september '22 (10:16)

Midden- en kleinbedrijven zien elektrische bestelauto's nog helemaal niet zitten

Uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat midden- en kleinbedrijven niet happig zijn op het kopen van elektrische bestelauto’s. Daarbij maakt het niet uit dat het kabinet dieselbestelwagens waarschijnlijk flink duurder wil maken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondernemers die een dieselauto willen aanschaffen, moeten vanaf 2025 bpm (aanschafbelasting) betalen waardoor deze auto’s gemiddeld zo’n 11.000 euro meer gaan kosten. Ook gaat de wegenbelasting voor hen omhoog. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

23 september '22 (13:53)

Komend weekend werkzaamheden Coentunnel

Rijkswaterstaat werkt zondag 25 september 2022 aan het asfalt in de Coentunnel (A10) in Amsterdam. Dit leidt tot verkeershinder. De verschillende tunnelbuizen worden komend weekend gedurende korte perioden afgesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.