Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek
De tweede editie van de Mobiliteitsweek in de provincie Utrecht vindt plaats van vrijdag 16 t/m donderdag 22 september 2022. De aftrap van de Mobiliteitsweek is dit jaar in Amersfoort , tijdens het evenement PITSTOP. De gemeente Amersfoort sluit op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur een deel van de Stadsring af om een heel weekend ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Amersfoort treedt met deze autovrije dagen in de voetsporen van andere steden, zoals Bogotá en Mexico City. Dat meldt de provincie Utrecht.

Op het druk bereden asfalt van de Amersfoortse Stadsring, waar dagelijks tienduizenden auto’s overheen rijden, is tijdens het startweekend van de Mobiliteitsweek Utrecht ruimte voor muziek, beweging, sport, spelletjes en het uittesten van deelvervoer. Door de auto te weren, ontstaat ruimte voor andere activiteiten en alternatieve vormen van vervoer. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Onze regio blijft de komende jaren hard groeien. We willen tegelijkertijd onze provincie mooi, groen en gezond houden. Er prettig kunnen wonen. Hoe houden we de provincie dan bereikbaar, met OV, fiets en auto, hoe gaan we dat doen? Daarom ben ik nieuwsgierig naar de uitkomst van dit weekend.”

Duurzame mobiliteit 

Maar hoe creëer je ruimte in een steeds drukker wordende regio? Door in te zetten op duurzame mobiliteit. Met de campagne Op de groene toer roept de provincie Utrecht inwoners op om van 16 t/m 22 september anders te reizen: duurzaam, groen en gezond. Duurzame mobiliteit is een win-winsituatie voor iedereen, waarbij alle beetjes helpen, of je nu skate naar je werk, reist met de tram, loopt of gebruik maakt van deelvervoer. Het lijkt vanzelfsprekend, maar maakt uiteindelijk veel verschil voor gezondheid en milieu. Duurzame mobiliteit neemt in onze drukke steden en de provincie minder ruimte. En met de ontstane ruimten weten burgers goed raad. Zo zet burgerinitiatief Van Ring naar Park zich in om de Amersfoortse Stadsring te transformeren naar een stadspark.

De Stadsring van Amersfoort 

De Stadsring in Amersfoort is een drukke auto weg, grenzend aan het historische centrum van Amersfoort. Veel bewoners mijden de Stadsring. Ze zien de Stadsring als een gegeven en kunnen zich niet goed voorstellen dat een groen stadspark op deze plek mogelijk is. Ervaring in binnen- en buitenland laat echter zien dat onaangename plekken kunnen worden getransformeerd naar levendige, groene gebieden die grote kwaliteiten toevoegen aan een stad. Ook Amersfoort kent meerdere getransformeerde plekken. Het Oliemolenhof, de Zonnehof en Elisabeth Groen waren lange tijd versteend en gedomineerd door bebouwing en auto’s. Inmiddels functioneren ze als gastvrije oases van groen. Voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff: “ In de afgelopen decennia heeft de auto heel veel ruimte gekregen, zowel in de vorm van wegen als voor parkeren. Vaak ten koste van andere waarden, zoals natuur, landschap en milieu, maar ook van verbinding, beweging en vitaliteit. De auto lijkt niet uit ons leven weg te denken. Maar dat is niet zo. Er liggen keuzes aan ten grondslag. De ruimte wordt schaarser. Dat maakt dat we andere keuzes moeten maken. Voor levendige, leefbare en klimaatvriendelijke steden .”

Met PITSTOP laat de gemeente Amersfoort zien dat de Stadsring beter benut kan worden.

Twee onderzoeken 

Tijdens het evenement PITSTOP vinden twee onderzoeken plaats door de provincie Utrecht en het Amersfoortse onderzoeksbureau Ideate. Zo levert PITSTOP niet alleen een leuk weekend op, maar biedt het ook inspiratie én levert het lessen op voor de toekomst van mobiliteit. Ideate wil met de metingen leren welke invloed de veranderde situatie heeft op het gebruik en de beleving van de ruimtelijke omgeving. De Snuffelfiets, een initiatief van de provincie Utrecht, verzamelt mobiele data door participerende burgers. De fiets bevat mobiele sensoren die de buitentemperatuur en de hoeveelheid fijnstof in de lucht meet. De Snuffelfiets-community heeft haar ruim 500 vrijwilligers opgeroepen zoveel mogelijk voor, tijdens en na de PITSTOP te fietsen. Samen maken zij inzichtelijk welke fietsroutes schoon en minder schoon zijn. Zo krijgen fietsers meer inzicht in hun eigen leefomgeving en kiezen zij zelf de meest gezonde route door de provincie Utrecht.

Pop-up mobiliteitshub

De Mobiliteitsweek Utrecht wordt tijdens de PITSTOP feestelijk geopend op zaterdag 17 september door gedeputeerde Arne Schaddelee, wethouder Tyas Bijlholt van de gemeente Amersfoort en voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff. De opening vindt plaats bij de pop-up mobiliteitshub. Deze hub bestaat uit een uitgiftepunt voor deelvervoer een fiets-reparatiebus en de EcoRunner – een auto op waterstof. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals het versieren van fietsen en kun je jezelf letterlijk de hoogte in fietsen met de verticale fiets.

Door: Nationale Transportgids 

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.