Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek
De tweede editie van de Mobiliteitsweek in de provincie Utrecht vindt plaats van vrijdag 16 t/m donderdag 22 september 2022. De aftrap van de Mobiliteitsweek is dit jaar in Amersfoort , tijdens het evenement PITSTOP. De gemeente Amersfoort sluit op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur een deel van de Stadsring af om een heel weekend ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Amersfoort treedt met deze autovrije dagen in de voetsporen van andere steden, zoals Bogotá en Mexico City. Dat meldt de provincie Utrecht.

Op het druk bereden asfalt van de Amersfoortse Stadsring, waar dagelijks tienduizenden auto’s overheen rijden, is tijdens het startweekend van de Mobiliteitsweek Utrecht ruimte voor muziek, beweging, sport, spelletjes en het uittesten van deelvervoer. Door de auto te weren, ontstaat ruimte voor andere activiteiten en alternatieve vormen van vervoer. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Onze regio blijft de komende jaren hard groeien. We willen tegelijkertijd onze provincie mooi, groen en gezond houden. Er prettig kunnen wonen. Hoe houden we de provincie dan bereikbaar, met OV, fiets en auto, hoe gaan we dat doen? Daarom ben ik nieuwsgierig naar de uitkomst van dit weekend.”

Duurzame mobiliteit 

Maar hoe creëer je ruimte in een steeds drukker wordende regio? Door in te zetten op duurzame mobiliteit. Met de campagne Op de groene toer roept de provincie Utrecht inwoners op om van 16 t/m 22 september anders te reizen: duurzaam, groen en gezond. Duurzame mobiliteit is een win-winsituatie voor iedereen, waarbij alle beetjes helpen, of je nu skate naar je werk, reist met de tram, loopt of gebruik maakt van deelvervoer. Het lijkt vanzelfsprekend, maar maakt uiteindelijk veel verschil voor gezondheid en milieu. Duurzame mobiliteit neemt in onze drukke steden en de provincie minder ruimte. En met de ontstane ruimten weten burgers goed raad. Zo zet burgerinitiatief Van Ring naar Park zich in om de Amersfoortse Stadsring te transformeren naar een stadspark.

De Stadsring van Amersfoort 

De Stadsring in Amersfoort is een drukke auto weg, grenzend aan het historische centrum van Amersfoort. Veel bewoners mijden de Stadsring. Ze zien de Stadsring als een gegeven en kunnen zich niet goed voorstellen dat een groen stadspark op deze plek mogelijk is. Ervaring in binnen- en buitenland laat echter zien dat onaangename plekken kunnen worden getransformeerd naar levendige, groene gebieden die grote kwaliteiten toevoegen aan een stad. Ook Amersfoort kent meerdere getransformeerde plekken. Het Oliemolenhof, de Zonnehof en Elisabeth Groen waren lange tijd versteend en gedomineerd door bebouwing en auto’s. Inmiddels functioneren ze als gastvrije oases van groen. Voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff: “ In de afgelopen decennia heeft de auto heel veel ruimte gekregen, zowel in de vorm van wegen als voor parkeren. Vaak ten koste van andere waarden, zoals natuur, landschap en milieu, maar ook van verbinding, beweging en vitaliteit. De auto lijkt niet uit ons leven weg te denken. Maar dat is niet zo. Er liggen keuzes aan ten grondslag. De ruimte wordt schaarser. Dat maakt dat we andere keuzes moeten maken. Voor levendige, leefbare en klimaatvriendelijke steden .”

Met PITSTOP laat de gemeente Amersfoort zien dat de Stadsring beter benut kan worden.

Twee onderzoeken 

Tijdens het evenement PITSTOP vinden twee onderzoeken plaats door de provincie Utrecht en het Amersfoortse onderzoeksbureau Ideate. Zo levert PITSTOP niet alleen een leuk weekend op, maar biedt het ook inspiratie én levert het lessen op voor de toekomst van mobiliteit. Ideate wil met de metingen leren welke invloed de veranderde situatie heeft op het gebruik en de beleving van de ruimtelijke omgeving. De Snuffelfiets, een initiatief van de provincie Utrecht, verzamelt mobiele data door participerende burgers. De fiets bevat mobiele sensoren die de buitentemperatuur en de hoeveelheid fijnstof in de lucht meet. De Snuffelfiets-community heeft haar ruim 500 vrijwilligers opgeroepen zoveel mogelijk voor, tijdens en na de PITSTOP te fietsen. Samen maken zij inzichtelijk welke fietsroutes schoon en minder schoon zijn. Zo krijgen fietsers meer inzicht in hun eigen leefomgeving en kiezen zij zelf de meest gezonde route door de provincie Utrecht.

Pop-up mobiliteitshub

De Mobiliteitsweek Utrecht wordt tijdens de PITSTOP feestelijk geopend op zaterdag 17 september door gedeputeerde Arne Schaddelee, wethouder Tyas Bijlholt van de gemeente Amersfoort en voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff. De opening vindt plaats bij de pop-up mobiliteitshub. Deze hub bestaat uit een uitgiftepunt voor deelvervoer een fiets-reparatiebus en de EcoRunner – een auto op waterstof. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals het versieren van fietsen en kun je jezelf letterlijk de hoogte in fietsen met de verticale fiets.

Door: Nationale Transportgids 

07 oktober '22 (11:31)

Nostalgisch treinrijtuig te koop op Marktplaats

De Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij (MIJSM) heeft op een bijzondere trein te koop gezet. Het gaat om een Blokkendoos-rijtuig uit 1925. Dit meldt Treinenweb.nl.

07 oktober '22 (11:26)

Provincie Drenthe spreekt met inwoners over mogelijke komst transferium langs A28

Hoeveel draagvlak is er voor de komst van een transferium langs de A28 bij De Punt? Eind deze maand gaat de provincie Drenthe tijdens enkele bijeenkomsten hierover in gesprek met mensen uit de omgeving. Dat meldt RTV Drenthe.

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

07 oktober '22 ( 9:24)

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen Tesla Semi

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay's chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

06 oktober '22 (11:26)

'Geloofwaardige innovaties moeten snel ingezet worden voor stikstofreductie'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft in het door hem gepresenteerde adviesrapport ‘Wat wel kan’ duidelijke inbreng van de agrarische sector overgenomen. Dat meldt ANP Expert Support.

06 oktober '22 ( 9:16)

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.