Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
Stadsring Amersfoort tijdens autovrije dagen een gezellige ontmoetingsplek
De tweede editie van de Mobiliteitsweek in de provincie Utrecht vindt plaats van vrijdag 16 t/m donderdag 22 september 2022. De aftrap van de Mobiliteitsweek is dit jaar in Amersfoort , tijdens het evenement PITSTOP. De gemeente Amersfoort sluit op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur een deel van de Stadsring af om een heel weekend ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Amersfoort treedt met deze autovrije dagen in de voetsporen van andere steden, zoals Bogotá en Mexico City. Dat meldt de provincie Utrecht.

Op het druk bereden asfalt van de Amersfoortse Stadsring, waar dagelijks tienduizenden auto’s overheen rijden, is tijdens het startweekend van de Mobiliteitsweek Utrecht ruimte voor muziek, beweging, sport, spelletjes en het uittesten van deelvervoer. Door de auto te weren, ontstaat ruimte voor andere activiteiten en alternatieve vormen van vervoer. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Onze regio blijft de komende jaren hard groeien. We willen tegelijkertijd onze provincie mooi, groen en gezond houden. Er prettig kunnen wonen. Hoe houden we de provincie dan bereikbaar, met OV, fiets en auto, hoe gaan we dat doen? Daarom ben ik nieuwsgierig naar de uitkomst van dit weekend.”

Duurzame mobiliteit 

Maar hoe creëer je ruimte in een steeds drukker wordende regio? Door in te zetten op duurzame mobiliteit. Met de campagne Op de groene toer roept de provincie Utrecht inwoners op om van 16 t/m 22 september anders te reizen: duurzaam, groen en gezond. Duurzame mobiliteit is een win-winsituatie voor iedereen, waarbij alle beetjes helpen, of je nu skate naar je werk, reist met de tram, loopt of gebruik maakt van deelvervoer. Het lijkt vanzelfsprekend, maar maakt uiteindelijk veel verschil voor gezondheid en milieu. Duurzame mobiliteit neemt in onze drukke steden en de provincie minder ruimte. En met de ontstane ruimten weten burgers goed raad. Zo zet burgerinitiatief Van Ring naar Park zich in om de Amersfoortse Stadsring te transformeren naar een stadspark.

De Stadsring van Amersfoort 

De Stadsring in Amersfoort is een drukke auto weg, grenzend aan het historische centrum van Amersfoort. Veel bewoners mijden de Stadsring. Ze zien de Stadsring als een gegeven en kunnen zich niet goed voorstellen dat een groen stadspark op deze plek mogelijk is. Ervaring in binnen- en buitenland laat echter zien dat onaangename plekken kunnen worden getransformeerd naar levendige, groene gebieden die grote kwaliteiten toevoegen aan een stad. Ook Amersfoort kent meerdere getransformeerde plekken. Het Oliemolenhof, de Zonnehof en Elisabeth Groen waren lange tijd versteend en gedomineerd door bebouwing en auto’s. Inmiddels functioneren ze als gastvrije oases van groen. Voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff: “ In de afgelopen decennia heeft de auto heel veel ruimte gekregen, zowel in de vorm van wegen als voor parkeren. Vaak ten koste van andere waarden, zoals natuur, landschap en milieu, maar ook van verbinding, beweging en vitaliteit. De auto lijkt niet uit ons leven weg te denken. Maar dat is niet zo. Er liggen keuzes aan ten grondslag. De ruimte wordt schaarser. Dat maakt dat we andere keuzes moeten maken. Voor levendige, leefbare en klimaatvriendelijke steden .”

Met PITSTOP laat de gemeente Amersfoort zien dat de Stadsring beter benut kan worden.

Twee onderzoeken 

Tijdens het evenement PITSTOP vinden twee onderzoeken plaats door de provincie Utrecht en het Amersfoortse onderzoeksbureau Ideate. Zo levert PITSTOP niet alleen een leuk weekend op, maar biedt het ook inspiratie én levert het lessen op voor de toekomst van mobiliteit. Ideate wil met de metingen leren welke invloed de veranderde situatie heeft op het gebruik en de beleving van de ruimtelijke omgeving. De Snuffelfiets, een initiatief van de provincie Utrecht, verzamelt mobiele data door participerende burgers. De fiets bevat mobiele sensoren die de buitentemperatuur en de hoeveelheid fijnstof in de lucht meet. De Snuffelfiets-community heeft haar ruim 500 vrijwilligers opgeroepen zoveel mogelijk voor, tijdens en na de PITSTOP te fietsen. Samen maken zij inzichtelijk welke fietsroutes schoon en minder schoon zijn. Zo krijgen fietsers meer inzicht in hun eigen leefomgeving en kiezen zij zelf de meest gezonde route door de provincie Utrecht.

Pop-up mobiliteitshub

De Mobiliteitsweek Utrecht wordt tijdens de PITSTOP feestelijk geopend op zaterdag 17 september door gedeputeerde Arne Schaddelee, wethouder Tyas Bijlholt van de gemeente Amersfoort en voorzitter van het burgerinitiatief Johanna van der Werff. De opening vindt plaats bij de pop-up mobiliteitshub. Deze hub bestaat uit een uitgiftepunt voor deelvervoer een fiets-reparatiebus en de EcoRunner – een auto op waterstof. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals het versieren van fietsen en kun je jezelf letterlijk de hoogte in fietsen met de verticale fiets.

Door: Nationale Transportgids 

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.

31 januari '23 (11:15)

Rijbewijzen ingevorderd tijdens politiecontrole op A1

Van twee BMW-bestuurders heeft het Team Verkeer van de politie Oost-Nederland zaterdag 28 januari 2023 tijdens een controle tussen knooppunt Beekbergen en Azelo op de A1 de rijbewijzen ingevorderd. Dit meldt Omroep Gelderland.

31 januari '23 (11:05)

ROC-studenten in konvooi naar Afrika om een school te bouwen

Zondag 29 januari 2023 is een konvooi van 25 auto's vanuit Den Bosch vertrokken naar Gambia. Na een autorit van 7.500 kilometer gaan 35 ROC-studenten in dit land en in Senegal meebouwen aan een school waar op hbo-niveau onderwijs in autotechniek zal worden gegeven. Dat meldt Omroep Brabant.

31 januari '23 ( 9:15)

Reizigersvereniging "ongelukkig" over stakingen in het streekvervoer

Rover wil dat er een einde komt aan de stakingen in het streekvervoer. De reizigersvereniging zegt maandag "ongelukkig" te zijn daarover en zegt dat het "in ieders belang is om niet nog meer reizigers kwijt te raken".

31 januari '23 ( 6:00)

Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatbeleid van bedrijven ontstaat niet alleen in de bestuurskamer, ook werknemers kunnen daar volgens vakbond FNV en Milieudefensie een belangrijke bijdrage aan leveren. Volgens de twee organisaties kunnen zij zelfs "een sleutelrol" spelen in het verbeteren van de klimaatplannen van het bedrijfsleven. Om hen te helpen, hebben de bond en de milieuorganisatie samen een website ontwikkeld met adviezen voor werknemers en ondernemingsraden.

31 januari '23 ( 4:05)

Weeklange staking door vuilnismannen en straatvegers in Utrecht

De stadsreiniging in de gemeente Utrecht staakt vanaf dinsdag een week lang voor een betere cao, meldt vakbond FNV. Utrecht is de vijfde gemeente waar gemeenteambtenaren actie voeren. De straatvegers, vuilnismannen en mensen die de grachten schoon houden leggen tot en met volgende week maandag het werk neer.