Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst
Elektrische rijders die bij hun gemeente met succes om een openbare laadpaal vragen, moeten in veel gevallen lang wachten voordat dit laadpunt is geplaatst. Bij 45 procent van de gehonoreerde aanvragen duurde het tussen de zeven en twaalf maanden voordat de laadpaal er daadwerkelijk was, schrijft de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een enquête.

Eén op de drie aanvragen werd afgewezen, bijvoorbeeld omdat er in dezelfde buurt al genoeg laadmogelijkheden zijn. In het onderzoek, dat de universiteit deed in opdracht van ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders (VER) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gaven rijders van elektrische auto's ook aan dat het moeilijk is om binnen een Vereniging van Eigenaren een laadpaal te regelen. Driekwart van deze pogingen stuitte op problemen.

Volgens de VER zou het helpen om bij het plannen en plaatsen van laadpunten minder afwachtend te werk te gaan. "Het helpt om minder vraaggestuurd te plaatsen en veel vaker, vooruitlopend op de vraag, laadpunten te plannen en te plaatsen, om doorlooptijden te verkleinen", zegt bestuurder Maarten van Biezen van de belangenvereniging voor eigenaren van elektrische auto's.

Laadgedrag niet veranderd

De Groningse universiteit voerde het onderzoek onder bijna 3000 respondenten uit tussen april en juni. Gevraagd naar het effect van de gestegen energieprijzen zei twee derde dat ze hun laadgedrag daardoor niet hadden veranderd. Maar bij de groep van wie het stroomcontract recent duurder was geworden, zei één op de vier personen vaker naar een openbaar laadpunt te gaan in plaats van de laadpaal thuis. Dit was nog voor de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen van de afgelopen maand.

"Als straks de meeste stroomcontracten thuis duurder zijn kan dit leiden tot meer druk op de publieke laadpaal", zegt Van Biezen daarover. "Dit effect zal waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn. Op dit moment zijn stroomtarieven van publieke laadpunten in veel gevallen lager dan laden thuis. Maar ook de tarieven van publieke laadpunten zullen naar verwachting binnen afzienbare tijd stijgen."

Tevreden over laadmogelijkheden

Het is volgens Van Biezen ook zorgelijk dat tanken en elektrisch laden qua prijs naar elkaar toe groeien. Elektrische auto's zijn volgens hem belangrijk voor het halen van klimaatdoelstellingen, maar worden zo weer minder aantrekkelijk.

De meeste rijders van elektrische auto's zijn in doorsnee tevreden over de laadmogelijkheden die ze hebben. Thuis laden krijgt een 9,3 als rapportcijfer. Openbare laadpunten scoren een 6,8.

Door: ANP

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.

31 januari '23 (11:15)

Rijbewijzen ingevorderd tijdens politiecontrole op A1

Van twee BMW-bestuurders heeft het Team Verkeer van de politie Oost-Nederland zaterdag 28 januari 2023 tijdens een controle tussen knooppunt Beekbergen en Azelo op de A1 de rijbewijzen ingevorderd. Dit meldt Omroep Gelderland.

31 januari '23 (11:05)

ROC-studenten in konvooi naar Afrika om een school te bouwen

Zondag 29 januari 2023 is een konvooi van 25 auto's vanuit Den Bosch vertrokken naar Gambia. Na een autorit van 7.500 kilometer gaan 35 ROC-studenten in dit land en in Senegal meebouwen aan een school waar op hbo-niveau onderwijs in autotechniek zal worden gegeven. Dat meldt Omroep Brabant.

31 januari '23 ( 9:15)

Reizigersvereniging "ongelukkig" over stakingen in het streekvervoer

Rover wil dat er een einde komt aan de stakingen in het streekvervoer. De reizigersvereniging zegt maandag "ongelukkig" te zijn daarover en zegt dat het "in ieders belang is om niet nog meer reizigers kwijt te raken".

31 januari '23 ( 6:00)

Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatbeleid van bedrijven ontstaat niet alleen in de bestuurskamer, ook werknemers kunnen daar volgens vakbond FNV en Milieudefensie een belangrijke bijdrage aan leveren. Volgens de twee organisaties kunnen zij zelfs "een sleutelrol" spelen in het verbeteren van de klimaatplannen van het bedrijfsleven. Om hen te helpen, hebben de bond en de milieuorganisatie samen een website ontwikkeld met adviezen voor werknemers en ondernemingsraden.

31 januari '23 ( 4:05)

Weeklange staking door vuilnismannen en straatvegers in Utrecht

De stadsreiniging in de gemeente Utrecht staakt vanaf dinsdag een week lang voor een betere cao, meldt vakbond FNV. Utrecht is de vijfde gemeente waar gemeenteambtenaren actie voeren. De straatvegers, vuilnismannen en mensen die de grachten schoon houden leggen tot en met volgende week maandag het werk neer.