Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst
Elektrische rijders die bij hun gemeente met succes om een openbare laadpaal vragen, moeten in veel gevallen lang wachten voordat dit laadpunt is geplaatst. Bij 45 procent van de gehonoreerde aanvragen duurde het tussen de zeven en twaalf maanden voordat de laadpaal er daadwerkelijk was, schrijft de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een enquête.

Eén op de drie aanvragen werd afgewezen, bijvoorbeeld omdat er in dezelfde buurt al genoeg laadmogelijkheden zijn. In het onderzoek, dat de universiteit deed in opdracht van ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders (VER) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gaven rijders van elektrische auto's ook aan dat het moeilijk is om binnen een Vereniging van Eigenaren een laadpaal te regelen. Driekwart van deze pogingen stuitte op problemen.

Volgens de VER zou het helpen om bij het plannen en plaatsen van laadpunten minder afwachtend te werk te gaan. "Het helpt om minder vraaggestuurd te plaatsen en veel vaker, vooruitlopend op de vraag, laadpunten te plannen en te plaatsen, om doorlooptijden te verkleinen", zegt bestuurder Maarten van Biezen van de belangenvereniging voor eigenaren van elektrische auto's.

Laadgedrag niet veranderd

De Groningse universiteit voerde het onderzoek onder bijna 3000 respondenten uit tussen april en juni. Gevraagd naar het effect van de gestegen energieprijzen zei twee derde dat ze hun laadgedrag daardoor niet hadden veranderd. Maar bij de groep van wie het stroomcontract recent duurder was geworden, zei één op de vier personen vaker naar een openbaar laadpunt te gaan in plaats van de laadpaal thuis. Dit was nog voor de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen van de afgelopen maand.

"Als straks de meeste stroomcontracten thuis duurder zijn kan dit leiden tot meer druk op de publieke laadpaal", zegt Van Biezen daarover. "Dit effect zal waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn. Op dit moment zijn stroomtarieven van publieke laadpunten in veel gevallen lager dan laden thuis. Maar ook de tarieven van publieke laadpunten zullen naar verwachting binnen afzienbare tijd stijgen."

Tevreden over laadmogelijkheden

Het is volgens Van Biezen ook zorgelijk dat tanken en elektrisch laden qua prijs naar elkaar toe groeien. Elektrische auto's zijn volgens hem belangrijk voor het halen van klimaatdoelstellingen, maar worden zo weer minder aantrekkelijk.

De meeste rijders van elektrische auto's zijn in doorsnee tevreden over de laadmogelijkheden die ze hebben. Thuis laden krijgt een 9,3 als rapportcijfer. Openbare laadpunten scoren een 6,8.

Door: ANP

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.