Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Helft aangevraagde laadpalen ruim halfjaar later geplaatst
Elektrische rijders die bij hun gemeente met succes om een openbare laadpaal vragen, moeten in veel gevallen lang wachten voordat dit laadpunt is geplaatst. Bij 45 procent van de gehonoreerde aanvragen duurde het tussen de zeven en twaalf maanden voordat de laadpaal er daadwerkelijk was, schrijft de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een enquête.

Eén op de drie aanvragen werd afgewezen, bijvoorbeeld omdat er in dezelfde buurt al genoeg laadmogelijkheden zijn. In het onderzoek, dat de universiteit deed in opdracht van ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders (VER) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gaven rijders van elektrische auto's ook aan dat het moeilijk is om binnen een Vereniging van Eigenaren een laadpaal te regelen. Driekwart van deze pogingen stuitte op problemen.

Volgens de VER zou het helpen om bij het plannen en plaatsen van laadpunten minder afwachtend te werk te gaan. "Het helpt om minder vraaggestuurd te plaatsen en veel vaker, vooruitlopend op de vraag, laadpunten te plannen en te plaatsen, om doorlooptijden te verkleinen", zegt bestuurder Maarten van Biezen van de belangenvereniging voor eigenaren van elektrische auto's.

Laadgedrag niet veranderd

De Groningse universiteit voerde het onderzoek onder bijna 3000 respondenten uit tussen april en juni. Gevraagd naar het effect van de gestegen energieprijzen zei twee derde dat ze hun laadgedrag daardoor niet hadden veranderd. Maar bij de groep van wie het stroomcontract recent duurder was geworden, zei één op de vier personen vaker naar een openbaar laadpunt te gaan in plaats van de laadpaal thuis. Dit was nog voor de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen van de afgelopen maand.

"Als straks de meeste stroomcontracten thuis duurder zijn kan dit leiden tot meer druk op de publieke laadpaal", zegt Van Biezen daarover. "Dit effect zal waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn. Op dit moment zijn stroomtarieven van publieke laadpunten in veel gevallen lager dan laden thuis. Maar ook de tarieven van publieke laadpunten zullen naar verwachting binnen afzienbare tijd stijgen."

Tevreden over laadmogelijkheden

Het is volgens Van Biezen ook zorgelijk dat tanken en elektrisch laden qua prijs naar elkaar toe groeien. Elektrische auto's zijn volgens hem belangrijk voor het halen van klimaatdoelstellingen, maar worden zo weer minder aantrekkelijk.

De meeste rijders van elektrische auto's zijn in doorsnee tevreden over de laadmogelijkheden die ze hebben. Thuis laden krijgt een 9,3 als rapportcijfer. Openbare laadpunten scoren een 6,8.

Door: ANP

07 oktober '22 (11:31)

Nostalgisch treinrijtuig te koop op Marktplaats

De Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij (MIJSM) heeft op een bijzondere trein te koop gezet. Het gaat om een Blokkendoos-rijtuig uit 1925. Dit meldt Treinenweb.nl.

07 oktober '22 (11:26)

Provincie Drenthe spreekt met inwoners over mogelijke komst transferium langs A28

Hoeveel draagvlak is er voor de komst van een transferium langs de A28 bij De Punt? Eind deze maand gaat de provincie Drenthe tijdens enkele bijeenkomsten hierover in gesprek met mensen uit de omgeving. Dat meldt RTV Drenthe.

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

07 oktober '22 ( 9:24)

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen Tesla Semi

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay's chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

06 oktober '22 (11:26)

'Geloofwaardige innovaties moeten snel ingezet worden voor stikstofreductie'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft in het door hem gepresenteerde adviesrapport ‘Wat wel kan’ duidelijke inbreng van de agrarische sector overgenomen. Dat meldt ANP Expert Support.

06 oktober '22 ( 9:16)

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.