Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'
De deelname van werknemers aan de staking in het streekvervoer in Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland is "over het algemeen goed te noemen", zegt vakbond FNV. In Flevoland en Zeeland is zo'n 60 procent van de dienstregeling op dit moment uitgevallen, zegt de bond. Zuid-Holland zit op een soortgelijk percentage. De FNV verwacht dat het aantal stakers in de loop van de dag zal toenemen.

"De bereikbaarheid van de regio ligt op zijn gat, dat is ook het doel van de actie. Het effect van de acties is maximaal voor ons gevoel", zegt Marijn van der Gaag, FNV-vakbondsbestuurder Personenvervoer.

Op een aantal stadsvervoersregio's na, wordt er overal gestaakt. Daardoor is niet overal een aansluiting, "waardoor het stadsvervoer ook wel ineffectief wordt gemaakt", zegt Van der Gaag. Zo valt het stadsvervoer van HTM in Den Haag en RET in Rotterdam in principe niet onder de staking. Trams en metro's rijden wel allemaal. De RET gaf eerder al wel aan dat een deel van de buschauffeurs wel onder de cao voor streekvervoer valt en kan kiezen om mee te staken.

Staken vanuit huis

Vakbond CNV doet niet mee met de acties, omdat de bond de cao Openbaar vervoer die per 1 juni inging heeft ondertekend. Die cao loopt tot eind dit jaar. In Zeeland valt bijvoorbeeld een kwart van alle buschauffeurs onder de CNV-cao.

Bij de centrale stakingslocatie in het Van der Valk Hotel in het Zeeuwse Middelburg hebben dinsdagochtend zo'n dertig buschauffeurs zich als staker geregistreerd. De bond experimenteert ook met mensen die thuis zitten en zich als staker aanmelden. Tientallen stakers hebben dat intussen gedaan. "Mensen hoeven dan niet naar de actielocatie te komen, maar geven hun lidnummer aan ons door per mail, telefoon of WhatsApp, of scannen ter plekke een QR-code om zich als staker te registreren", zegt Van der Gaag.

Landelijke stakingsdag

Woensdag, donderdag en vrijdag volgen andere provincies. De bond organiseert de actie in aanloop naar de landelijke stakingsdag die voor 16 september is aangekondigd. Dan is het de bedoeling dat alle streekbussen en regionale treinen niet rijden. In totaal werken zo'n 13.000 mensen in het streekvervoer.

Voor de zomer voerde het personeel in het streekvervoer met estafettestakingen ook al actie voor een betere cao. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen onder meer dat er meer personeel bij komt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.

Door: ANP

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.