Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'
De deelname van werknemers aan de staking in het streekvervoer in Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland is "over het algemeen goed te noemen", zegt vakbond FNV. In Flevoland en Zeeland is zo'n 60 procent van de dienstregeling op dit moment uitgevallen, zegt de bond. Zuid-Holland zit op een soortgelijk percentage. De FNV verwacht dat het aantal stakers in de loop van de dag zal toenemen.

"De bereikbaarheid van de regio ligt op zijn gat, dat is ook het doel van de actie. Het effect van de acties is maximaal voor ons gevoel", zegt Marijn van der Gaag, FNV-vakbondsbestuurder Personenvervoer.

Op een aantal stadsvervoersregio's na, wordt er overal gestaakt. Daardoor is niet overal een aansluiting, "waardoor het stadsvervoer ook wel ineffectief wordt gemaakt", zegt Van der Gaag. Zo valt het stadsvervoer van HTM in Den Haag en RET in Rotterdam in principe niet onder de staking. Trams en metro's rijden wel allemaal. De RET gaf eerder al wel aan dat een deel van de buschauffeurs wel onder de cao voor streekvervoer valt en kan kiezen om mee te staken.

Staken vanuit huis

Vakbond CNV doet niet mee met de acties, omdat de bond de cao Openbaar vervoer die per 1 juni inging heeft ondertekend. Die cao loopt tot eind dit jaar. In Zeeland valt bijvoorbeeld een kwart van alle buschauffeurs onder de CNV-cao.

Bij de centrale stakingslocatie in het Van der Valk Hotel in het Zeeuwse Middelburg hebben dinsdagochtend zo'n dertig buschauffeurs zich als staker geregistreerd. De bond experimenteert ook met mensen die thuis zitten en zich als staker aanmelden. Tientallen stakers hebben dat intussen gedaan. "Mensen hoeven dan niet naar de actielocatie te komen, maar geven hun lidnummer aan ons door per mail, telefoon of WhatsApp, of scannen ter plekke een QR-code om zich als staker te registreren", zegt Van der Gaag.

Landelijke stakingsdag

Woensdag, donderdag en vrijdag volgen andere provincies. De bond organiseert de actie in aanloop naar de landelijke stakingsdag die voor 16 september is aangekondigd. Dan is het de bedoeling dat alle streekbussen en regionale treinen niet rijden. In totaal werken zo'n 13.000 mensen in het streekvervoer.

Voor de zomer voerde het personeel in het streekvervoer met estafettestakingen ook al actie voor een betere cao. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen onder meer dat er meer personeel bij komt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.