Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
'Deelname staking streekvervoer over het algemeen goed'
De deelname van werknemers aan de staking in het streekvervoer in Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland is "over het algemeen goed te noemen", zegt vakbond FNV. In Flevoland en Zeeland is zo'n 60 procent van de dienstregeling op dit moment uitgevallen, zegt de bond. Zuid-Holland zit op een soortgelijk percentage. De FNV verwacht dat het aantal stakers in de loop van de dag zal toenemen.

"De bereikbaarheid van de regio ligt op zijn gat, dat is ook het doel van de actie. Het effect van de acties is maximaal voor ons gevoel", zegt Marijn van der Gaag, FNV-vakbondsbestuurder Personenvervoer.

Op een aantal stadsvervoersregio's na, wordt er overal gestaakt. Daardoor is niet overal een aansluiting, "waardoor het stadsvervoer ook wel ineffectief wordt gemaakt", zegt Van der Gaag. Zo valt het stadsvervoer van HTM in Den Haag en RET in Rotterdam in principe niet onder de staking. Trams en metro's rijden wel allemaal. De RET gaf eerder al wel aan dat een deel van de buschauffeurs wel onder de cao voor streekvervoer valt en kan kiezen om mee te staken.

Staken vanuit huis

Vakbond CNV doet niet mee met de acties, omdat de bond de cao Openbaar vervoer die per 1 juni inging heeft ondertekend. Die cao loopt tot eind dit jaar. In Zeeland valt bijvoorbeeld een kwart van alle buschauffeurs onder de CNV-cao.

Bij de centrale stakingslocatie in het Van der Valk Hotel in het Zeeuwse Middelburg hebben dinsdagochtend zo'n dertig buschauffeurs zich als staker geregistreerd. De bond experimenteert ook met mensen die thuis zitten en zich als staker aanmelden. Tientallen stakers hebben dat intussen gedaan. "Mensen hoeven dan niet naar de actielocatie te komen, maar geven hun lidnummer aan ons door per mail, telefoon of WhatsApp, of scannen ter plekke een QR-code om zich als staker te registreren", zegt Van der Gaag.

Landelijke stakingsdag

Woensdag, donderdag en vrijdag volgen andere provincies. De bond organiseert de actie in aanloop naar de landelijke stakingsdag die voor 16 september is aangekondigd. Dan is het de bedoeling dat alle streekbussen en regionale treinen niet rijden. In totaal werken zo'n 13.000 mensen in het streekvervoer.

Voor de zomer voerde het personeel in het streekvervoer met estafettestakingen ook al actie voor een betere cao. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen onder meer dat er meer personeel bij komt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.

Door: ANP

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.