Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzuimpercentage ondanks vakantieperiode toch gestegen in juli

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verzuimpercentage ondanks vakantieperiode toch gestegen in juli
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in juli opnieuw gestegen, terwijl over het algemeen in de zomer juist minder mensen ziek thuiszitten. Het verzuimpercentage steeg vorige maand licht naar 4,5 procent, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen goed zijn voor ongeveer 1 miljoen werknemers en meer dan 63.000 werkgevers.

Ook in de zorgsector was een trendbreuk te zien. Daar bedroeg het verzuim in juli 7,9 procent, becijfert verzuimdatabedrijf Vernet. Daarmee lag het verzuim een zesde hoger dan een jaar eerder in dezelfde maand. Vernet verwijst als oorzaak naar het hoge aantal coronabesmettingen in juli.

In juni zat 4,4 procent van de Nederlandse werknemers thuis volgens ArboNed. Tussen juli 2021 en juni 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage 4,7 procent. Dat is het hoogste niveau in jaren.

Piek in aantal ziekmeldingen door corona 

In de zomerperiode is er vaak minder verzuim, omdat veel mensen dan vakantie hebben. Sinds de coronapandemie is dit echter veranderd. "Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en niet daalde", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Dit jaar zien we zelfs een stijging. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door een piek in het aantal ziekmeldingen door corona in de eerste helft van juli", duidt ook hij de oorzaak.

Uit de data blijkt dat medewerkers na een coronabesmetting wel sneller weer aan het werk gaan. "De helft is na zeven dagen weer aan het werk. Tussen februari en juni vorig jaar - toen de variant Alpha dominant was - was dat nog vijftien dagen", aldus Penders.

Spanningsklachten en burn-outs 

Het verzuim stijgt ook om psychische redenen, zoals spanningsklachten en burn-outs. Volgens Penders zorgt onder meer de krapte op de arbeidsmarkt voor meer werkdruk.

Door: ANP 

05 december '24 (13:45)

Herkansing NK Tegenwindfietsen na afgeblazen editie om harde wind

De deelnemers die vorig jaar november hadden willen strijden om de titel beste tegenwindfietser van Nederland, krijgen komende zaterdag een herkansing. Op de Zeeuwse Oosterscheldekering wordt dan de Dikke Vette Inhaaleditie gereden, nadat de achtste editie van de race in 2023 niet kon doorgaan door te harde wind.

05 december '24 ( 8:15)

Veel meer pakket- en maaltijdbezorgers

Het aantal pakket- en maaltijdbezorgers is in vier jaar tijd met 75 procent gestegen. Vorig jaar werkten er naar schatting zo'n 124.000 bezorgers, vier jaar eerder waren dit er nog 71.000. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

05 december '24 ( 7:00)

Vorig jaar meer fietsen gestolen: 698 miljoen euro schade

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 6:00)

Vroege avondspits verwacht vanwege pakjesavond

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (16:15)

Weer vertraging voor elektrisch busvervoer in deel Zuid-Holland

De invoering van volledig elektrisch busvervoer in een deel van de provincie Zuid-Holland heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het was de bedoeling dat vanaf 15 december ruim 250 elektrische bussen zouden rijden in en om Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Katwijk. Enkele tientallen bussen van de Italiaanse leverancier Iveco komen echter later door vertraging in de productie.

04 december '24 (15:45)

Politie grijpt in bij onaangekondigd klimaatprotest op A12

De politie heeft woensdagmiddag ingegrepen bij een onaangekondigd klimaatprotest van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Rond het middaguur liepen en fietsten meer dan honderd activisten de weg op, om ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer te demonstreren tegen fossiele subsidies. Na ongeveer anderhalf uur kwam de politie in actie om het protest te beëindigen.

04 december '24 (14:17)

Officieel faillissement voor Frank Starmans Transporten; doorstart onduidelijk

Transporteur Frank Starmans Transporten B.V. is deze week officieel failliet verklaard door de rechtbank. Wat er precies met het Limburgse bedrijf is gebeurd en waarom het faillissement is aangevraagd, is niet duidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 december '24 (13:00)

Klimaatactivisten weer de A12 op tegen fossiele subsidies

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn woensdagmiddag weer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag opgegaan. Rond het middaguur liepen en fietsten betogers de weg op. Dat was deze keer onaangekondigd. De weghelft die de stad uit gaat, is door de blokkade onbegaanbaar. In de andere richting kan het verkeer wel doorrijden.

03 december '24 ( 8:19)

Kunstwerk van Space Cowboys op rotonde Eemnes gedoopt

Vrijdag 29 november 2024 doopten gedeputeerde André van Schie van de provincie Utrecht, wethouder Theo Reijn van de gemeente Eemnes en het kunstenaarsduo Space Cowboys met een plens 'Zuiderzeewater' het kunstwerk Vogelwachters op de nieuwe rotonde aan de Wakkerendijk (N221) in Eemnes. Daarover bericht de provincie Utrecht.

03 december '24 ( 8:15)

Dode door zwaar ongeluk op A16 bij Rotterdam

Een van de slachtoffers van een zwaar ongeluk op de A16 bij Rotterdam dinsdagochtend, is overleden. De bestuurder van een van de vier betrokken voertuigen is aangehouden, meldt de politie. Door het ongeluk vielen meerdere gewonden.