Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril
Goed zicht is essentieel om veilig deel te nemen aan het verkeer. Naar schatting worden wereldwijd meer dan 5 procent van alle verkeersongevallen veroorzaakt door slecht zicht. Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Pearle Opticiens blijkt dat ongeveer 20 procent van de automobilisten en elektrische fietsers aangeeft niet scherp te kunnen zien, ook al dragen ze een bril of lenzen. Zij nemen risico door de weg op te gaan met onscherp zicht en creëren een onnodig en te voorkomen gevaar voor zichzelf en anderen. Veilig Verkeer Nederland adviseert dat iedereen eigenlijk elke twee jaar zijn of haar ogen zou moeten laten controleren en niet alleen bij klachten. Bij ruim 60 procent van de bril- en lenzendragers verandert de gezichtsscherpte ongemerkt elke twee jaar terwijl ze slechts eens in de drie jaar een oogmeting laten doen. Een regelmatige oogmeting zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de gebruikelijke tandartscontrole. Dat meldt Pearle Opticiens. 

Hoewel het wettelijk verplicht is, kruipt een op de vier bril- of lenzendragers weleens zonder zichtoplossing achter het stuur. Eén op de drie automobilisten met bril of lenzen wacht zelfs te lang met het doen van een nieuwe oogmeting. Van alle respondenten die regelmatig een auto bestuurt, geeft 8 procent aan nooit een oogmeting te hebben gedaan, waarvan de helft zegt dat het voor hun gevoel niet nodig is. "Vaak merken mensen pas dat ze beter kunnen zien als ze een oogmeting laten doen. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen komt de verkeersveiligheid absoluut ten goede,” aldus oogarts Niels Crama. Jan-Derek Groenendaal, Managing Director GrandVision Benelux, waar Pearle Opticiens onderdeel van is, onderschrijft dit en vindt het de rol van alle opticiens om klanten hierop te wijzen. “De drempel voor een oogmeting moet lager komen te liggen. Een regelmatige oogmeting moet net zo vanzelfsprekend worden als bijvoorbeeld de gebruikelijke tandartscontrole."

Elektrische fietsers 

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: “Het lijkt een open deur maar goed kunnen zien in het verkeer is van levensbelang. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat het gezichtsvermogen heel geleidelijk aan minder kan worden. Daarom is het verstandig om eens per twee jaar je ogen bij de opticien te laten checken.” Niet alleen automobilisten, ook fietsers zijn gebaat bij goed zicht. Vooral elektrische fietsers zijn steeds vaker betrokken bij een verkeersongeval. 21 procent van de elektrische fietsers geeft aan niet scherp te kunnen zien, terwijl zij vaak ook behoorlijke snelheden kunnen halen.

Oogmeting 

In Nederland worden ogen alleen getest bij hoge leeftijd of bij ernstige oogafwijkingen. In de praktijk is een regelmatige oogmeting voor iedereen aan te raden. Uit onderzoek van Pearle Opticiens blijkt dat 31 procent van de automobilisten met een bril of lenzen op sterkte meer dan twee jaar geleden voor het laatst een oogmeting heeft gedaan. Bij twee op de drie Pearle-klanten is het zicht binnen twee jaar al gewijzigd. Gevaar op de weg door slecht zicht werd het afgelopen half jaar door maar liefst 26 procent van de automobilisten ervaren. Opvallend is dat ruim 80 procent rijden zonder bril of lenzen gevaarlijk vindt, terwijl 64 procent aangeeft het gevaarlijk te vinden om een auto te besturen na twee glazen bier. De veiligheid kan verbeterd worden, simpelweg door gebruik te maken van de juiste zichtoplossing. Denk hierbij aan een (reserve)bril in de auto, een (gepolariseerde) zonnebril voor de laagstaande zon, een autobril voor beter zicht bij mist en een nachtbril tegen verblinding in het donker.

Goed Zicht Gesprek 

Tijdens de Oogcheck Weken van 22 augustus tot en met 18 september is iedereen welkom voor een vrijblijvend Goed Zicht Gesprek om hun zicht te laten controleren bij een van de 350 Pearle-vestigingen in Nederland. Een gratis Goed Zicht Gesprek bestaat uit een intake, een deskundige oogmeting en persoonlijk advies over de beste zichtoplossing.

Voor meer informatie over het onderzoek klik hier.

Door: Nationale Transportgids 

 

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.