Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril
Goed zicht is essentieel om veilig deel te nemen aan het verkeer. Naar schatting worden wereldwijd meer dan 5 procent van alle verkeersongevallen veroorzaakt door slecht zicht. Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Pearle Opticiens blijkt dat ongeveer 20 procent van de automobilisten en elektrische fietsers aangeeft niet scherp te kunnen zien, ook al dragen ze een bril of lenzen. Zij nemen risico door de weg op te gaan met onscherp zicht en creëren een onnodig en te voorkomen gevaar voor zichzelf en anderen. Veilig Verkeer Nederland adviseert dat iedereen eigenlijk elke twee jaar zijn of haar ogen zou moeten laten controleren en niet alleen bij klachten. Bij ruim 60 procent van de bril- en lenzendragers verandert de gezichtsscherpte ongemerkt elke twee jaar terwijl ze slechts eens in de drie jaar een oogmeting laten doen. Een regelmatige oogmeting zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de gebruikelijke tandartscontrole. Dat meldt Pearle Opticiens. 

Hoewel het wettelijk verplicht is, kruipt een op de vier bril- of lenzendragers weleens zonder zichtoplossing achter het stuur. Eén op de drie automobilisten met bril of lenzen wacht zelfs te lang met het doen van een nieuwe oogmeting. Van alle respondenten die regelmatig een auto bestuurt, geeft 8 procent aan nooit een oogmeting te hebben gedaan, waarvan de helft zegt dat het voor hun gevoel niet nodig is. "Vaak merken mensen pas dat ze beter kunnen zien als ze een oogmeting laten doen. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen komt de verkeersveiligheid absoluut ten goede,” aldus oogarts Niels Crama. Jan-Derek Groenendaal, Managing Director GrandVision Benelux, waar Pearle Opticiens onderdeel van is, onderschrijft dit en vindt het de rol van alle opticiens om klanten hierop te wijzen. “De drempel voor een oogmeting moet lager komen te liggen. Een regelmatige oogmeting moet net zo vanzelfsprekend worden als bijvoorbeeld de gebruikelijke tandartscontrole."

Elektrische fietsers 

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: “Het lijkt een open deur maar goed kunnen zien in het verkeer is van levensbelang. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat het gezichtsvermogen heel geleidelijk aan minder kan worden. Daarom is het verstandig om eens per twee jaar je ogen bij de opticien te laten checken.” Niet alleen automobilisten, ook fietsers zijn gebaat bij goed zicht. Vooral elektrische fietsers zijn steeds vaker betrokken bij een verkeersongeval. 21 procent van de elektrische fietsers geeft aan niet scherp te kunnen zien, terwijl zij vaak ook behoorlijke snelheden kunnen halen.

Oogmeting 

In Nederland worden ogen alleen getest bij hoge leeftijd of bij ernstige oogafwijkingen. In de praktijk is een regelmatige oogmeting voor iedereen aan te raden. Uit onderzoek van Pearle Opticiens blijkt dat 31 procent van de automobilisten met een bril of lenzen op sterkte meer dan twee jaar geleden voor het laatst een oogmeting heeft gedaan. Bij twee op de drie Pearle-klanten is het zicht binnen twee jaar al gewijzigd. Gevaar op de weg door slecht zicht werd het afgelopen half jaar door maar liefst 26 procent van de automobilisten ervaren. Opvallend is dat ruim 80 procent rijden zonder bril of lenzen gevaarlijk vindt, terwijl 64 procent aangeeft het gevaarlijk te vinden om een auto te besturen na twee glazen bier. De veiligheid kan verbeterd worden, simpelweg door gebruik te maken van de juiste zichtoplossing. Denk hierbij aan een (reserve)bril in de auto, een (gepolariseerde) zonnebril voor de laagstaande zon, een autobril voor beter zicht bij mist en een nachtbril tegen verblinding in het donker.

Goed Zicht Gesprek 

Tijdens de Oogcheck Weken van 22 augustus tot en met 18 september is iedereen welkom voor een vrijblijvend Goed Zicht Gesprek om hun zicht te laten controleren bij een van de 350 Pearle-vestigingen in Nederland. Een gratis Goed Zicht Gesprek bestaat uit een intake, een deskundige oogmeting en persoonlijk advies over de beste zichtoplossing.

Voor meer informatie over het onderzoek klik hier.

Door: Nationale Transportgids 

 

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.

26 september '22 (11:32)

FNV voert actie voor betere cao in de uitzendbranche

Vakbond FNV voert de druk op bij uitzendorganisaties om tot een betere cao te komen. Leden van de bond voeren maandag actie tijdens een congres van uitzendbracheorganisatie ABU. Ze delen flyers uit en spreken werkgevers aan over het belang van betere arbeidsvoorwaarden. Ook minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) bezoekt het congres in Den Haag.

26 september '22 (10:54)

Vat Brentolie voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar pet vat gezakt

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen. Brentolie is de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten.

26 september '22 (10:42)

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

26 september '22 (10:16)

Midden- en kleinbedrijven zien elektrische bestelauto's nog helemaal niet zitten

Uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat midden- en kleinbedrijven niet happig zijn op het kopen van elektrische bestelauto’s. Daarbij maakt het niet uit dat het kabinet dieselbestelwagens waarschijnlijk flink duurder wil maken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondernemers die een dieselauto willen aanschaffen, moeten vanaf 2025 bpm (aanschafbelasting) betalen waardoor deze auto’s gemiddeld zo’n 11.000 euro meer gaan kosten. Ook gaat de wegenbelasting voor hen omhoog. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

23 september '22 (13:53)

Komend weekend werkzaamheden Coentunnel

Rijkswaterstaat werkt zondag 25 september 2022 aan het asfalt in de Coentunnel (A10) in Amsterdam. Dit leidt tot verkeershinder. De verschillende tunnelbuizen worden komend weekend gedurende korte perioden afgesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.