Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
Eén op de vijf automobilisten geeft aan niet goed te kunnen zien zonder bril
Goed zicht is essentieel om veilig deel te nemen aan het verkeer. Naar schatting worden wereldwijd meer dan 5 procent van alle verkeersongevallen veroorzaakt door slecht zicht. Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Pearle Opticiens blijkt dat ongeveer 20 procent van de automobilisten en elektrische fietsers aangeeft niet scherp te kunnen zien, ook al dragen ze een bril of lenzen. Zij nemen risico door de weg op te gaan met onscherp zicht en creëren een onnodig en te voorkomen gevaar voor zichzelf en anderen. Veilig Verkeer Nederland adviseert dat iedereen eigenlijk elke twee jaar zijn of haar ogen zou moeten laten controleren en niet alleen bij klachten. Bij ruim 60 procent van de bril- en lenzendragers verandert de gezichtsscherpte ongemerkt elke twee jaar terwijl ze slechts eens in de drie jaar een oogmeting laten doen. Een regelmatige oogmeting zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de gebruikelijke tandartscontrole. Dat meldt Pearle Opticiens. 

Hoewel het wettelijk verplicht is, kruipt een op de vier bril- of lenzendragers weleens zonder zichtoplossing achter het stuur. Eén op de drie automobilisten met bril of lenzen wacht zelfs te lang met het doen van een nieuwe oogmeting. Van alle respondenten die regelmatig een auto bestuurt, geeft 8 procent aan nooit een oogmeting te hebben gedaan, waarvan de helft zegt dat het voor hun gevoel niet nodig is. "Vaak merken mensen pas dat ze beter kunnen zien als ze een oogmeting laten doen. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen komt de verkeersveiligheid absoluut ten goede,” aldus oogarts Niels Crama. Jan-Derek Groenendaal, Managing Director GrandVision Benelux, waar Pearle Opticiens onderdeel van is, onderschrijft dit en vindt het de rol van alle opticiens om klanten hierop te wijzen. “De drempel voor een oogmeting moet lager komen te liggen. Een regelmatige oogmeting moet net zo vanzelfsprekend worden als bijvoorbeeld de gebruikelijke tandartscontrole."

Elektrische fietsers 

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: “Het lijkt een open deur maar goed kunnen zien in het verkeer is van levensbelang. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat het gezichtsvermogen heel geleidelijk aan minder kan worden. Daarom is het verstandig om eens per twee jaar je ogen bij de opticien te laten checken.” Niet alleen automobilisten, ook fietsers zijn gebaat bij goed zicht. Vooral elektrische fietsers zijn steeds vaker betrokken bij een verkeersongeval. 21 procent van de elektrische fietsers geeft aan niet scherp te kunnen zien, terwijl zij vaak ook behoorlijke snelheden kunnen halen.

Oogmeting 

In Nederland worden ogen alleen getest bij hoge leeftijd of bij ernstige oogafwijkingen. In de praktijk is een regelmatige oogmeting voor iedereen aan te raden. Uit onderzoek van Pearle Opticiens blijkt dat 31 procent van de automobilisten met een bril of lenzen op sterkte meer dan twee jaar geleden voor het laatst een oogmeting heeft gedaan. Bij twee op de drie Pearle-klanten is het zicht binnen twee jaar al gewijzigd. Gevaar op de weg door slecht zicht werd het afgelopen half jaar door maar liefst 26 procent van de automobilisten ervaren. Opvallend is dat ruim 80 procent rijden zonder bril of lenzen gevaarlijk vindt, terwijl 64 procent aangeeft het gevaarlijk te vinden om een auto te besturen na twee glazen bier. De veiligheid kan verbeterd worden, simpelweg door gebruik te maken van de juiste zichtoplossing. Denk hierbij aan een (reserve)bril in de auto, een (gepolariseerde) zonnebril voor de laagstaande zon, een autobril voor beter zicht bij mist en een nachtbril tegen verblinding in het donker.

Goed Zicht Gesprek 

Tijdens de Oogcheck Weken van 22 augustus tot en met 18 september is iedereen welkom voor een vrijblijvend Goed Zicht Gesprek om hun zicht te laten controleren bij een van de 350 Pearle-vestigingen in Nederland. Een gratis Goed Zicht Gesprek bestaat uit een intake, een deskundige oogmeting en persoonlijk advies over de beste zichtoplossing.

Voor meer informatie over het onderzoek klik hier.

Door: Nationale Transportgids 

 

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.