Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Raad van State twijfelt nog aan nut verhogen verkeersboetes

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Raad van State twijfelt nog aan nut verhogen verkeersboetes
De Raad van State is nog niet overtuigd van het nut om verkeersboetes voor lichte verkeersovertredingen volgend jaar met 10 procent te verhogen, meldt het adviesorgaan maandag. Eerder liet het Openbaar Ministerie (OM) al weten bezwaren te hebben tegen de in de voorjaarsnota aangekondigde hogere verkeersboetes.

Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz maakt de boetes duurder om gaten in de begroting te dichten, meldde ze eerder in een brief aan de Tweede Kamer. "Geen goede reden", oordeelt de Raad van State in haar advies. Volgens de belangrijke kabinetsadviseur zijn de boetes namelijk bedoeld om het verkeer veiliger te maken. "De hoogte van de boete moet dus ook in verhouding staan tot de aard en ernst van de verkeersovertreding", aldus het adviesorgaan. De Raad van State wil dat de effecten van de hogere boetes eerst worden onderzocht, en als deze niet bevorderlijk zijn voor de verkeersveiligheid adviseert ze om het boetebedrag niet te verhogen.

Uit balans

Met het verhogen van de boetes gaat Yeşilgöz ook in tegen een eerder verschenen rapport van het OM. Daarin staat dat de verkeersboetes voor lichte overtredingen als door rood rijden en zware vergrijpen als met alcohol op achter het stuur zitten te weinig uiteen lopen, en daarom uit balans zijn. Het OM pleit er dan ook voor om de boetes voor zwaardere overtredingen te verhogen, of het bedrag voor lichte verkeersovertredingen te verlagen, of een combinatie van die twee. Ondanks dit advies blijft het kabinet vooralsnog bij de verhoging van 10 procent bij lichte verkeersovertredingen.

Toelichting

De Raad van State sluit zich aan bij het OM, en vraagt om een toelichting waarin duidelijk wordt dat de boetebedragen "zich tot elkaar verhouden". En als dit niet mogelijk is, vindt het adviesorgaan dat de boetes voor lichte verkeersovertredingen niet verhoogd mogen worden.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.