Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TU Eindhoven presenteert auto die meer CO2 opvangt dan uitstoot

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
TU Eindhoven presenteert auto die meer CO2 opvangt dan uitstoot
Studenten van de TU Eindhoven presenteren donderdagmiddag in Den Haag Zem: een duurzame elektrische auto die meer CO2 opvangt dan hij uitstoot. Het is nog een prototype, de auto kan nu bij 20.000 reiskilometers per jaar 2 kilogram CO2 afvangen. "Dat is nog niet veel. We willen de filters uiteindelijk optimaliseren naar bijvoorbeeld 16 kilogram per jaar", vertelt teammanager Louise de Laat van het studententeam genaamd TU/ecomotive.

Als later miljoenen personenauto's broeikasgassen kunnen opvangen, levert dat veel op, benadrukt het team waarin 35 studenten een jaar lang aan de auto werkten. De studenten mikken met de filters vooral op elektrische auto's. "Als je in een diesel- of benzineauto rijdt, stoot die meer uit dan dat het filter kan opnemen", stelt De Laat. "Naast CO2 uit de lucht te halen, willen we ook een reductie van uitstoot."

Zem kan 320 kilometer rijden voordat het CO2-filter vol is. Zonnepanelen op het dak en de motorkap laden de grijze auto op tijdens het rijden. Ook kan hij opladen aan een laadpaal. Veel materiaal in de auto is herbruikbaar, het schuim dat is gebruikt in de stoelen is duurzaam en circulair en diverse onderdelen van de auto zijn gemaakt met een 3D-printer, waarbij bijna geen restafval ontstaat. "We willen dat de auto in de hele levensfase zo min mogelijk broeikasgassen uitstoot", legt De Laat uit.

Prototype

De auto is nog niet te koop, het is nog een prototype. Bovendien zijn materialen die nu gebruikt zijn in de auto vaak nog te duur. "Ons team wil in de toekomst juist een relatief goedkopere auto op de markt te brengen", zegt de teammanager. "Als de auto's betaalbaar zijn, rijden uiteindelijk hopelijk ook meer mensen in een soort Zem die CO2 uit de lucht filtert."

In het volgende schooljaar gaat een nieuw studententeam bij TU/ecomotive verder met de ontwikkeling van duurzamere auto's. Uiteindelijk hoopt De Laat dat auto's met een filter binnen zes tot tien jaar te koop zijn. Aankomend schooljaar gaat ze zelf onderzoeken of het mogelijk is om een CO2-filter te maken dat op verschillende voertuigen gezet kan worden. Op die manier kunnen eigenaren van diverse auto's een filter kopen om zelf broeikasgassen uit de lucht te halen.

Door: ANP

14 juni '24 (13:15)

Druk bij autobedrijven na storing bij RDW

Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

14 juni '24 (12:15)

Files op wegen richting Duitsland vanwege identiteitscontroles

Op verschillende wegen richting Duitsland zijn vrijdagochtend files ontstaan omdat identiteitscontroles plaatsvinden bij de Duitse grens vanwege het EK voetbal. Op die manier proberen onze oosterburen supporters die bekendstaan als gewelddadig, te weren. Rond het middaguur is het druk op de wegen van Arnhem, Venlo en Roermond richting de Duitse grens.

14 juni '24 ( 9:01)

Slachtemarathon: Arriva zet negentig pendelbussen in

Zaterdag 15 juni 2024 nemen 13.500 mensen deel aan de Slachtemarathon. Dit Friese wandel- en hardloopevenement start dit jaar in Oosterbierum. De finish is circa 42 kilometer verderop in Raerd. Arriva zet deze dag een recordaantal pendelbussen in. Dat meldt Arriva.

14 juni '24 ( 7:00)

Nederlandse export stijgt na bijna een jaar weer

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

12 juni '24 (13:30)

A15: forse hinder verwacht vanwege veel wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor grote hinder en lange afsluitingen op de snelweg A15 tussen Ridderkerk en Deil. Van 12 juli tot 28 oktober wordt het asfalt van die weg in verschillende fases vernieuwd. De weg is daardoor meerdere keren dicht. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

12 juni '24 (10:46)

Dode door aanrijding met vrachtauto op A67 bij Asten

Een automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een vrachtauto op de A67 bij Asten (Noord-Brabant). De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

11 juni '24 (15:00)

DAF treft vanwege kartel schikking met duizend kopers van trucks

Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een schikking getroffen met een groep bedrijven die benadeeld zijn door verboden prijsafspraken. De Nederlandse bouwer van trucks maakte deel uit van een kartel dat tussen 1997 en 2011 de prijzen opdreef voor vrachtwagens. Met ongeveer duizend Nederlandse afnemers heeft DAF nu een akkoord gesloten over een schadevergoeding.

11 juni '24 (14:45)

Vervolgonderzoek naar deels ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een vervolgonderzoek in naar het instorten van de rijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein. Daaruit moet blijken wat de directe oorzaak van de instorting is en dienen "bredere veiligheidsvraagstukken" beantwoord te worden, meldt de OVV dinsdag.

11 juni '24 (14:30)

VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

11 juni '24 ( 8:37)

College gemeente Oosterhout bezoekt ServiceTeam Arriva

Het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Brabantse gemeente Oosterhout bezocht afgelopen week het ServiceTeam van vervoerder Arriva. Daar zagen zij hoe vier statushouders onder leiding van een coördinator werkervaring opdoen. Dat meldt Arriva.