Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen aanhoudingen na blokkade A12 door Extinction Rebellion

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Tientallen aanhoudingen na blokkade A12 door Extinction Rebellion
De politie heeft woensdagmiddag tientallen demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden omdat zij de toegang tot de A12 blokkeerden ter hoogte van het Malieveld in Den Haag. Actievoerders zaten sinds 12.00 uur op het wegdek om te protesteren tegen subsidies op olie, kolen en gas. Ze werden omsingeld door de politie, om 12.30 uur begonnen de aanhoudingen. De weg is inmiddels vrijgegeven.

Burgemeester Jan van Zanen gaf eerder een noodbevel af, waarna de politie de actievoerders opriep om de weg te verlaten en terug te gaan naar het Malieveld. Enkele demonstranten werden toen al aangehouden, onder wie iemand die de weg op probeerde te rennen.

Bij de demonstratie hadden twee mensen zich vastgeketend op het dak van een stilstaande grijze auto. Het dak van de Citroën is uiteindelijk opengezaagd met een slijptol, waarna de demonstranten los werden gehaald van de auto. Aan elkaar vastgeklonken zijn de twee afgevoerd in een politiebus. "Dit is eenzijdig geweld", schreeuwde een medestander met een megafoon vanaf het Malieveld tijdens de aanhoudingen. "Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?"

Acteur Sieger Sloot voegde zich ook bij de demonstratie. "Wij gaan ervoor zorgen dat alle fossiele subsidies afgeschaft worden", riep hij. "We gaan ervoor zorgen dat vliegreisjes zo duur worden als ze echt zijn." Sloot, bekend van diverse toneelstukken en onder meer de serie Vuurzee, zei dat de demonstranten terug willen vechten. "Dat doen we door rechtszaken aan te spannen en door de straat op te gaan. Ik ben een activist and I'm fucking proud of it."

Door: ANP

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.