Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Navigatiesysteem of de auto zelf helpt bestuurders nog veiliger op weg

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Navigatiesysteem of de auto zelf helpt bestuurders nog veiliger op weg
Als eerste Europese land is het straks in Nederland mogelijk dat je auto of navigatiesysteem je waarschuwt bij een naderend voertuig met zwaailicht en sirene. Het ministerie van IenW werkt de komende drie jaar samen met zes partijen om gemotoriseerd verkeer meer en betere veiligheidswaarschuwingen te laten geven. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Op 4 juli 2022 om 16.45 uur is de kick-off van deze samenwerking op het nieuwe NDW-kantoor in Utrecht. De samenwerking wordt uitgewerkt onder de naam ‘Safety Priority Services’ (SPS).

Verkeersveiligheid 

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt: “Inmiddels gebruikt 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg. Daarnaast blijkt uit pilots en projecten dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen. Daarom gaan we nu samenwerken met zes organisaties: we zorgen dat zij de juiste informatie op een veilige manier aan de bestuurder geven.”

Ambulances 

Gebruikers van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia of TomTom gaan binnenkort een verschil merken: hun auto of app zal o.a. waarschuwen als een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. De melding vertelt welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit alleen voor ambulances, later dit jaar ook voor andere voertuigen.

Onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties 

Bestuurders worden verder gewaarschuwd volgens een door de overheid afgesproken criteria, zodat deze niet onnodig afleidt. Dit gebeurt als ze in de buurt komen van onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties, zoals:
• Spookrijders
• Filestaart
• Obstakels op de weg
• Wegwerkzaamheden
• Een ongeval
• (Tijdelijk) glad wegdek
• Ongewoon weer, zoals een harde hagelbui
• Afgesloten rijstroken (‘rode kruizen’)
• Weginspecteurs langs de weg of andere nood- en hulpdiensten

Geldende maximale snelheid 

Daarnaast krijgen ze informatie over ge- en verboden, zoals de geldende maximale snelheid. Op termijn wordt gekeken of het routeadvies van navigatiediensten rekening kan houden met mogelijk verkeersonveilige situaties, zoals schoolzones vermijden.

Met Safety Priority Services sorteert Nederland voor op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland kennis en ervaring opdoen met het prioriteren, vormgeven en doorgeven van verkeersveiligheidswaarschuwingen.

NDW 

In de samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). De data van de bedrijven zelf zorgt dat systemen weten waar bijvoorbeeld langzaam rijdend verkeer is (filestaart) of waar weginspecteurs rijden/staan. De data van het NDW is voor iedereen toegankelijk, hierin staat informatie over ge- en verboden.

De zes partijen zullen feedback geven op de kwaliteit van de NDW-data, zodat deze waar nodig kan worden verbeterd. Ook zijn er met de bedrijven afspraken gemaakt over de vorm van hun waarschuwingen: tijdens hoeft de bestuurder geen handelingen te verrichten, zodat deze de handen aan het stuur kan houden.

Privacy van de bestuurder 

De privacy van de bestuurder wordt uiteraard gewaarborgd. De zes partijen vragen aan hun gebruikers of de informatie mag worden gedeeld ten behoeve van de verkeersveiligheid. Als de gebruiker akkoord is, wordt deze data volledig geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de andere partijen gedeeld.

Door: Nationale Onderwijsgids 

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.