Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

AEX verder omlaag, Staalfabrikanten en chipmachinemakers grote verliezers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
AEX verder omlaag, Staalfabrikanten en chipmachinemakers grote verliezers
De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder omlaag, op de laatste dag van de onrustige beursmaand juni. Beleggers blijven voorzichtig door de vrees voor een mogelijke recessie. De inflatie die wordt veroorzaakt door de sterk gestegen prijzen van energie en voeding lijkt voorlopig niet af te koelen en de renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden zouden een economische krimp kunnen veroorzaken.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 656,62 punten. De hoofdindex stevent af op een maandverlies van bijna 8 procent. De MidKap zakte 1,6 procent tot 898,65 punten. De beurs in Parijs verloor 2,3 procent. De inflatie in Frankrijk is in juni verder opgelopen tot een recordniveau van 6,5 procent. De DAX in Frankfurt leverde 2,5 procent in na een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in mei. Londen daalde 1,8 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het rood. Verlichtingsbedrijf Signify was de grootste daler met een min van dik 4 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML volgden met verliezen van meer dan 3 procent.

Air France-KLM

Ook Just Eat Takeaway (min 0,8 procent) ging verder omlaag na de koersval een dag eerder. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schroefden hun koersdoel voor het aandeel flink terug. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag een dag eerder al 16,5 procent van zijn beurswaarde verdampen na een zeer negatief analistenrapport van Berenberg.

In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,6 procent, ondanks een koopadvies door Citi. Luchtvaartmaatschappij KLM liet daarnaast weten de lening die het heeft gekregen van de Nederlandse staat om de coronacrisis te overleven volledig afgelost.

Ease2Pay 

Ease2Pay steeg 10 procent. De parkeerbetalingsapp zag het aantal transacties in de eerste vijf maanden van het jaar sterk groeien, mede dankzij de overname van het transactieplatform voor oplaadpalen Involtum.

Uniper kelderde 17 procent. De grootste Duitse importeur van Russisch gas heeft flink last van het afknijpen van de gasleveringen door Moskou en liet zijn verwachtingen voor dit jaar los. Ook voert het bedrijf gesprekken met de overheid over steun. TotalEnergies daalde 2 procent. De Franse olieproducent gaat deze zomer kortingen bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen.

De euro was 1,0438 dollar waard, tegenover 1,0475 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 109,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 115,40 dollar per vat.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgesn de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.

26 september '22 (11:32)

FNV voert actie voor betere cao in de uitzendbranche

Vakbond FNV voert de druk op bij uitzendorganisaties om tot een betere cao te komen. Leden van de bond voeren maandag actie tijdens een congres van uitzendbracheorganisatie ABU. Ze delen flyers uit en spreken werkgevers aan over het belang van betere arbeidsvoorwaarden. Ook minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) bezoekt het congres in Den Haag.

26 september '22 (10:54)

Vat Brentolie voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar pet vat gezakt

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen. Brentolie is de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten.

26 september '22 (10:42)

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

26 september '22 (10:16)

Midden- en kleinbedrijven zien elektrische bestelauto's nog helemaal niet zitten

Uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat midden- en kleinbedrijven niet happig zijn op het kopen van elektrische bestelauto’s. Daarbij maakt het niet uit dat het kabinet dieselbestelwagens waarschijnlijk flink duurder wil maken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondernemers die een dieselauto willen aanschaffen, moeten vanaf 2025 bpm (aanschafbelasting) betalen waardoor deze auto’s gemiddeld zo’n 11.000 euro meer gaan kosten. Ook gaat de wegenbelasting voor hen omhoog. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

23 september '22 (13:53)

Komend weekend werkzaamheden Coentunnel

Rijkswaterstaat werkt zondag 25 september 2022 aan het asfalt in de Coentunnel (A10) in Amsterdam. Dit leidt tot verkeershinder. De verschillende tunnelbuizen worden komend weekend gedurende korte perioden afgesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.