Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AEX verder omlaag, Staalfabrikanten en chipmachinemakers grote verliezers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AEX verder omlaag, Staalfabrikanten en chipmachinemakers grote verliezers
De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder omlaag, op de laatste dag van de onrustige beursmaand juni. Beleggers blijven voorzichtig door de vrees voor een mogelijke recessie. De inflatie die wordt veroorzaakt door de sterk gestegen prijzen van energie en voeding lijkt voorlopig niet af te koelen en de renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden zouden een economische krimp kunnen veroorzaken.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 656,62 punten. De hoofdindex stevent af op een maandverlies van bijna 8 procent. De MidKap zakte 1,6 procent tot 898,65 punten. De beurs in Parijs verloor 2,3 procent. De inflatie in Frankrijk is in juni verder opgelopen tot een recordniveau van 6,5 procent. De DAX in Frankfurt leverde 2,5 procent in na een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in mei. Londen daalde 1,8 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het rood. Verlichtingsbedrijf Signify was de grootste daler met een min van dik 4 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML volgden met verliezen van meer dan 3 procent.

Air France-KLM

Ook Just Eat Takeaway (min 0,8 procent) ging verder omlaag na de koersval een dag eerder. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schroefden hun koersdoel voor het aandeel flink terug. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag een dag eerder al 16,5 procent van zijn beurswaarde verdampen na een zeer negatief analistenrapport van Berenberg.

In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,6 procent, ondanks een koopadvies door Citi. Luchtvaartmaatschappij KLM liet daarnaast weten de lening die het heeft gekregen van de Nederlandse staat om de coronacrisis te overleven volledig afgelost.

Ease2Pay 

Ease2Pay steeg 10 procent. De parkeerbetalingsapp zag het aantal transacties in de eerste vijf maanden van het jaar sterk groeien, mede dankzij de overname van het transactieplatform voor oplaadpalen Involtum.

Uniper kelderde 17 procent. De grootste Duitse importeur van Russisch gas heeft flink last van het afknijpen van de gasleveringen door Moskou en liet zijn verwachtingen voor dit jaar los. Ook voert het bedrijf gesprekken met de overheid over steun. TotalEnergies daalde 2 procent. De Franse olieproducent gaat deze zomer kortingen bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen.

De euro was 1,0438 dollar waard, tegenover 1,0475 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 109,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 115,40 dollar per vat.

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.