Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsers vierden feest tijdens het eerste Fietsfestival in Zwolle

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Fietsers vierden feest tijdens het eerste Fietsfestival in Zwolle
Honderden fietsers, waaronder veel ouders met kinderen, hebben zaterdag 25 juni op het Stationsplein in Zwolle genoten van het eerste Fietsfestival. Het festival werd georganiseerd door de Fietsersbond, met dank aan de gemeente Zwolle, Cortina en NS. Dat meldt de Fietersbond.

Tijdens het Fietsfestival, dat vanaf nu jaarlijks plaatsvindt in juni, staat de fiets in al zijn facetten centraal. Op het Stationsplein in Zwolle konden bezoekers diverse fietsen uitproberen, meedoen aan workshops, activiteiten en spelletjes. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is deze eerste editie een groot succes. “Voor Nederlanders is de fiets iets gewoons, alledaags, maar onze fietscultuur is echt bijzonder. En het is hoog tijd dat we dat meer gaan vieren. Dat hebben we in Zwolle volop gedaan, en volgend jaar hopen we het in een andere stad weer te doen.”

Initiatieven en noviteiten 

De Zwolse wethouder mobiliteit Gerdien Rots was ook aanwezig: “De fiets en de fietser gaan de komende jaren veel aandacht krijgen. Dus is het heel mooi om op dit fietsfestival te zien welke initiatieven en noviteiten er zijn. Zwolle is een fietsstad en dat blijft zo. Het is een gezond en milieuvriendelijk vervoermiddel, waar ik zelf ook veel gebruik van maak. We stimuleren Zwollenaren om steeds vaker de fiets te gebruiken en de auto te laten staan.”

Snuffelfiets 

Speciale aandacht vraagt de wethouder voor het project Snuffelfiets: “Eén van de projecten die we als gemeente na vandaag gaan starten is het project ‘snuffelfiets’. We vragen Zwollenaren die vaak fietsen om hun fiets uit te rusten met een sensor, waarmee we (anoniem) de luchtkwaliteit kunnen meten. Zo ontdekken we waar we eventueel maatregelen moeten nemen in de toekomst.”. Op www.zwolle.nl/snuffelfiets is al de nodige informatie te vinden en kunnen Zwollenaren zich al aanmelden.

Cortina 

Het Fietsfestival werd mede mogelijk gemaakt door Cortina. Dit bekende fietsmerk, onderdeel van het Zwolse bedrijf Kruitbosch, was ook aanwezig met een flinke stand: “Als echt Zwols fietsmerk konden wij niet achterblijven bij dit mooie eerste Fietsfestival. We hopen dat iedereen het fietsen voortaan in juni viert.”

NS

Het Fietsfestival werd gehouden op het plein voor station Zwolle. Een reis met de trein begint meestal fietsend. Ook is de eindbestemming zelden het station zelf. NS wil reizigers faciliteren bij hun behoefte aan een drempelloze en duurzame deur-tot-deur reis en is daarom partner van het Fietsfestival.

Door: Nationale Transportgids

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.