Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsers vierden feest tijdens het eerste Fietsfestival in Zwolle

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Fietsers vierden feest tijdens het eerste Fietsfestival in Zwolle
Honderden fietsers, waaronder veel ouders met kinderen, hebben zaterdag 25 juni op het Stationsplein in Zwolle genoten van het eerste Fietsfestival. Het festival werd georganiseerd door de Fietsersbond, met dank aan de gemeente Zwolle, Cortina en NS. Dat meldt de Fietersbond.

Tijdens het Fietsfestival, dat vanaf nu jaarlijks plaatsvindt in juni, staat de fiets in al zijn facetten centraal. Op het Stationsplein in Zwolle konden bezoekers diverse fietsen uitproberen, meedoen aan workshops, activiteiten en spelletjes. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is deze eerste editie een groot succes. “Voor Nederlanders is de fiets iets gewoons, alledaags, maar onze fietscultuur is echt bijzonder. En het is hoog tijd dat we dat meer gaan vieren. Dat hebben we in Zwolle volop gedaan, en volgend jaar hopen we het in een andere stad weer te doen.”

Initiatieven en noviteiten 

De Zwolse wethouder mobiliteit Gerdien Rots was ook aanwezig: “De fiets en de fietser gaan de komende jaren veel aandacht krijgen. Dus is het heel mooi om op dit fietsfestival te zien welke initiatieven en noviteiten er zijn. Zwolle is een fietsstad en dat blijft zo. Het is een gezond en milieuvriendelijk vervoermiddel, waar ik zelf ook veel gebruik van maak. We stimuleren Zwollenaren om steeds vaker de fiets te gebruiken en de auto te laten staan.”

Snuffelfiets 

Speciale aandacht vraagt de wethouder voor het project Snuffelfiets: “Eén van de projecten die we als gemeente na vandaag gaan starten is het project ‘snuffelfiets’. We vragen Zwollenaren die vaak fietsen om hun fiets uit te rusten met een sensor, waarmee we (anoniem) de luchtkwaliteit kunnen meten. Zo ontdekken we waar we eventueel maatregelen moeten nemen in de toekomst.”. Op www.zwolle.nl/snuffelfiets is al de nodige informatie te vinden en kunnen Zwollenaren zich al aanmelden.

Cortina 

Het Fietsfestival werd mede mogelijk gemaakt door Cortina. Dit bekende fietsmerk, onderdeel van het Zwolse bedrijf Kruitbosch, was ook aanwezig met een flinke stand: “Als echt Zwols fietsmerk konden wij niet achterblijven bij dit mooie eerste Fietsfestival. We hopen dat iedereen het fietsen voortaan in juni viert.”

NS

Het Fietsfestival werd gehouden op het plein voor station Zwolle. Een reis met de trein begint meestal fietsend. Ook is de eindbestemming zelden het station zelf. NS wil reizigers faciliteren bij hun behoefte aan een drempelloze en duurzame deur-tot-deur reis en is daarom partner van het Fietsfestival.

Door: Nationale Transportgids

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.