Grote fietsparkeergarage in Deventer, maar is daar wel genoeg ruimte voor?

De binnenstad van Deventer heeft op drukke dagen te maken een overdaad aan fietsen. Een veilig plekje voor de fiets vinden is dan lastig. Daarom onderzoek de gemeente Deventer de mogelijkheid om een fietsparkeergarage te bouwen, waar plek is voor zeker duizend fietsen. De vraag is alleen: waar in de stad kan de garage gebouwd worden? Dat meldt De Stentor.

De vier partijen die een coalitie vormen in Deventer hebben afgesproken om de bouw van een grote fietsparkeergarage te onderzoeken. Vooral de groeiende groep mensen met een e-bike wil hun fiets veilig kunnen parkeren. Ook kan zo’n garage ervoor zorgen dat minder mensen met de auto naar de binnenstad komen. 

Het oude V&D-pand 

Een geschikte locatie vinden is waarschijnlijk lastig, vooral gezien de grootte van de garage. In Nijmegen en Den Bosch zijn zulke fietsparkeergarages ondergronds gebouwd en in Apeldoorn is er eentje in een groot winkelpand gekomen. Een goede optie in Deventer de kelder van het oude V&D-pand. Deze werd eerder afgeschoten, wegens technische complicaties en uit kostenoverwegingen. Binnenstadsmanager Peter Brouwer denkt dat de gemeente uiteindelijk toch weer op dezelfde plek uitkomt vanwege de ideale ligging. Als het uiteindelijk een technische optie blijkt, mag het ook meer kosten, vindt hij. “Vergeleken met een paar jaar geleden is het tekort aan plekken en de overlast nog groter.”

Waterreservoir 

Een andere optie is de Nieuwe Markt, maar daar is beperkt ruimte beschikbaar. Ondergronds bouwen is daar niet mogelijk, vanwege een groot waterreservoir. Hoe dan ook zijn de partijen in Deventer er nog niet uit en zal er ook nog een discussie volgen over geld dat al dan niet beschikbaar komt voor het project.

Door: Nationale Transportgids