Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten
Meer dan de helft (57 procent) van alle reizigers is in de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Hoge brandstofkosten (64 procent), gezondheid (46 procent) en milieu en klimaat (35 procent) leidden onder meer tot een groei in het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en tot minder reisbewegingen. Ook werden er meer (elektrische) tweewielers verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research in opdracht van RAI Vereniging, zo meldt de belangenbehartiger. 

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck versnellen de huidige mondiale ontwikkelingen de transitie naar gezonde mobiliteit en moet ons mobiliteitsbeleid hier beter op aansluiten. Op die manier kan iedereen profiteren en bijdragen aan een gezondere en leefbare samenleving.

Reizigers kiezen steeds bewuster voor hun vervoersmiddel. Uit een enquête onder ruim 1.000 respondenten blijkt dat 56 procent van de respondenten de afgelopen drie jaren bewuster is gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Dit veranderende keuzegedrag is het vaakst van toepassing op het privé verkeer (48 procent) gevolgd door een combinatie van woonwerk- en privé reizen (32 procent).

Meer tweewielers en minder reizen

De drie belangrijkste motieven die tot bewuster gedrag hebben geleid zijn de hoge brandstofprijzen (64 procent), gezondheid (46 procent) en klimaat/milieu (35 procent). Reizigers kiezen nu vaker voor het gebruik van de fiets, hebben een (elektrische) fiets, scooter of motor aangeschaft of zijn minder gaan reizen. Ook reist een deel vaker met het openbaar vervoer. Degenen die uit kosten- of klimaat/milieuoverweging een nieuwe auto hebben aangeschaft, kozen daarbij meestal voor een elektrische auto of (plug-in) hybride.

Steven van Eijck: “Reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee. Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit. Dat is cruciaal, maar ik constateer ook dat nog veel kansen onbenut worden gelaten. Zo worden vooral elektrische auto's gestimuleerd terwijl ook (plug-in) hybride auto's een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit in plaats van het gebruik te ontmoedigen. Ook wordt de potentie van hernieuwbare brandstoffen voor verduurzaming van het rijdende wagenpark van miljoenen auto's, bestelwagens en trucks nog onvoldoende benut. Hier liggen veel kansen om het handelingsperspectief voor reizigers en ondernemers te verbreden zodat iedereen en een steentje kan bijdragen aan gezonde mobiliteit.” 

Overheid speelt belangrijke rol

Maar liefst 83 procent van alle respondenten vindt dat de overheid een belangrijk rol speelt bij het stimuleren van gezonde mobiliteit. Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46 procent van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43 procent van de respondenten dat het ov gestimuleerd wordt en pleit 40 procent ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt. Van Eijck: “Gezonde mobiliteit vraagt om een passende (fiscale) stimulering. Zorg als overheid voor voldoende handelingsperspectief door schone, zuinige en veilige vervoersmiddelen voor zoveel mogelijk reizigers en ondernemers aantrekkelijk te maken.”

Door: Nationale Transportgids

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.