Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten
Meer dan de helft (57 procent) van alle reizigers is in de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Hoge brandstofkosten (64 procent), gezondheid (46 procent) en milieu en klimaat (35 procent) leidden onder meer tot een groei in het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en tot minder reisbewegingen. Ook werden er meer (elektrische) tweewielers verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research in opdracht van RAI Vereniging, zo meldt de belangenbehartiger. 

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck versnellen de huidige mondiale ontwikkelingen de transitie naar gezonde mobiliteit en moet ons mobiliteitsbeleid hier beter op aansluiten. Op die manier kan iedereen profiteren en bijdragen aan een gezondere en leefbare samenleving.

Reizigers kiezen steeds bewuster voor hun vervoersmiddel. Uit een enquête onder ruim 1.000 respondenten blijkt dat 56 procent van de respondenten de afgelopen drie jaren bewuster is gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Dit veranderende keuzegedrag is het vaakst van toepassing op het privé verkeer (48 procent) gevolgd door een combinatie van woonwerk- en privé reizen (32 procent).

Meer tweewielers en minder reizen

De drie belangrijkste motieven die tot bewuster gedrag hebben geleid zijn de hoge brandstofprijzen (64 procent), gezondheid (46 procent) en klimaat/milieu (35 procent). Reizigers kiezen nu vaker voor het gebruik van de fiets, hebben een (elektrische) fiets, scooter of motor aangeschaft of zijn minder gaan reizen. Ook reist een deel vaker met het openbaar vervoer. Degenen die uit kosten- of klimaat/milieuoverweging een nieuwe auto hebben aangeschaft, kozen daarbij meestal voor een elektrische auto of (plug-in) hybride.

Steven van Eijck: “Reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee. Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit. Dat is cruciaal, maar ik constateer ook dat nog veel kansen onbenut worden gelaten. Zo worden vooral elektrische auto's gestimuleerd terwijl ook (plug-in) hybride auto's een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit in plaats van het gebruik te ontmoedigen. Ook wordt de potentie van hernieuwbare brandstoffen voor verduurzaming van het rijdende wagenpark van miljoenen auto's, bestelwagens en trucks nog onvoldoende benut. Hier liggen veel kansen om het handelingsperspectief voor reizigers en ondernemers te verbreden zodat iedereen en een steentje kan bijdragen aan gezonde mobiliteit.” 

Overheid speelt belangrijke rol

Maar liefst 83 procent van alle respondenten vindt dat de overheid een belangrijk rol speelt bij het stimuleren van gezonde mobiliteit. Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46 procent van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43 procent van de respondenten dat het ov gestimuleerd wordt en pleit 40 procent ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt. Van Eijck: “Gezonde mobiliteit vraagt om een passende (fiscale) stimulering. Zorg als overheid voor voldoende handelingsperspectief door schone, zuinige en veilige vervoersmiddelen voor zoveel mogelijk reizigers en ondernemers aantrekkelijk te maken.”

Door: Nationale Transportgids

07 oktober '22 (11:31)

Nostalgisch treinrijtuig te koop op Marktplaats

De Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij (MIJSM) heeft op een bijzondere trein te koop gezet. Het gaat om een Blokkendoos-rijtuig uit 1925. Dit meldt Treinenweb.nl.

07 oktober '22 (11:26)

Provincie Drenthe spreekt met inwoners over mogelijke komst transferium langs A28

Hoeveel draagvlak is er voor de komst van een transferium langs de A28 bij De Punt? Eind deze maand gaat de provincie Drenthe tijdens enkele bijeenkomsten hierover in gesprek met mensen uit de omgeving. Dat meldt RTV Drenthe.

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

07 oktober '22 ( 9:24)

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen Tesla Semi

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay's chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

06 oktober '22 (11:26)

'Geloofwaardige innovaties moeten snel ingezet worden voor stikstofreductie'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft in het door hem gepresenteerde adviesrapport ‘Wat wel kan’ duidelijke inbreng van de agrarische sector overgenomen. Dat meldt ANP Expert Support.

06 oktober '22 ( 9:16)

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.