Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Reiziger kiest bewuster vervoersmiddel door hoge brandstofkosten
Meer dan de helft (57 procent) van alle reizigers is in de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Hoge brandstofkosten (64 procent), gezondheid (46 procent) en milieu en klimaat (35 procent) leidden onder meer tot een groei in het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en tot minder reisbewegingen. Ook werden er meer (elektrische) tweewielers verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research in opdracht van RAI Vereniging, zo meldt de belangenbehartiger. 

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck versnellen de huidige mondiale ontwikkelingen de transitie naar gezonde mobiliteit en moet ons mobiliteitsbeleid hier beter op aansluiten. Op die manier kan iedereen profiteren en bijdragen aan een gezondere en leefbare samenleving.

Reizigers kiezen steeds bewuster voor hun vervoersmiddel. Uit een enquête onder ruim 1.000 respondenten blijkt dat 56 procent van de respondenten de afgelopen drie jaren bewuster is gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Dit veranderende keuzegedrag is het vaakst van toepassing op het privé verkeer (48 procent) gevolgd door een combinatie van woonwerk- en privé reizen (32 procent).

Meer tweewielers en minder reizen

De drie belangrijkste motieven die tot bewuster gedrag hebben geleid zijn de hoge brandstofprijzen (64 procent), gezondheid (46 procent) en klimaat/milieu (35 procent). Reizigers kiezen nu vaker voor het gebruik van de fiets, hebben een (elektrische) fiets, scooter of motor aangeschaft of zijn minder gaan reizen. Ook reist een deel vaker met het openbaar vervoer. Degenen die uit kosten- of klimaat/milieuoverweging een nieuwe auto hebben aangeschaft, kozen daarbij meestal voor een elektrische auto of (plug-in) hybride.

Steven van Eijck: “Reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee. Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit. Dat is cruciaal, maar ik constateer ook dat nog veel kansen onbenut worden gelaten. Zo worden vooral elektrische auto's gestimuleerd terwijl ook (plug-in) hybride auto's een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit in plaats van het gebruik te ontmoedigen. Ook wordt de potentie van hernieuwbare brandstoffen voor verduurzaming van het rijdende wagenpark van miljoenen auto's, bestelwagens en trucks nog onvoldoende benut. Hier liggen veel kansen om het handelingsperspectief voor reizigers en ondernemers te verbreden zodat iedereen en een steentje kan bijdragen aan gezonde mobiliteit.” 

Overheid speelt belangrijke rol

Maar liefst 83 procent van alle respondenten vindt dat de overheid een belangrijk rol speelt bij het stimuleren van gezonde mobiliteit. Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46 procent van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43 procent van de respondenten dat het ov gestimuleerd wordt en pleit 40 procent ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt. Van Eijck: “Gezonde mobiliteit vraagt om een passende (fiscale) stimulering. Zorg als overheid voor voldoende handelingsperspectief door schone, zuinige en veilige vervoersmiddelen voor zoveel mogelijk reizigers en ondernemers aantrekkelijk te maken.”

Door: Nationale Transportgids

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.