Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal laadpunten elektrische auto's met 30 procent gestegen in jaar tijd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Aantal laadpunten elektrische auto's met 30 procent gestegen in jaar tijd
Mensen die in een elektrische auto rijden, kunnen die op steeds meer openbare plaatsen opladen. Het aantal openbare laadpunten is vorig jaar met ruim 30 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus. In bijna alle gemeenten was een toename te zien. Nederland telde eind vorig jaar ruim 85.000 laadpunten.

Amsterdam voert de lijst aan; eind 2021 konden automobilisten hun elektrische voertuig in de hoofdstad op 7748 plekken opladen. Rotterdam volgt op enige afstand met 5009 laadpunten, Den Haag telde er 4553 en de gemeente Utrecht 3263. Het gaat om publieke en semipublieke laadplekken. Die laatste staan bijvoorbeeld achter een poortje in parkeergarages. Ten opzichte van het aantal kilometers weg telt Nederland al jaren de meeste laadpalen van Europa.

Afgezet tegen het aantal inwoners gaat de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland aan kop. Die telde aan het einde van het jaar 111 oplaadpunten. Op het eiland wonen slechts zo'n 7500 mensen, maar het wordt door veel toeristen bezocht. Hetzelfde geldt voor nummer twee Veere. Grootste stijger was het Drentse Aa en Hunze. Daar verviervoudigde het aantal laadpunten in een jaar tijd. Het waren er in 2020 nog 13, een jaar later 57. Eén laadpaal kan overigens meerdere laadpunten hebben.

Regionale Klimaatmonitor

Voor de analyse zijn cijfers gebruikt uit de Regionale klimaatmonitor. De Rijksoverheid verzamelt daarin gegevens over klimaat- en energiebeleid. Elektrisch vervoer is daar een belangrijk onderdeel van. Omdat elektrische auto's geen CO2, stikstofoxiden en andere vervuilende stoffen uitstoten, wil de overheid het gebruik ervan promoten. Hoe klimaatvriendelijk een elektrische auto is, hangt van meerdere factoren af, zoals de duurzaamheid van de stroom waarmee hij wordt opgeladen.

Om het aantal elektrische auto's omhoog te krijgen, heeft de overheid een subsidieregeling. De pot van 71 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto's is sinds afgelopen week helemaal leeg. Per auto bedroeg de overheidsbijdrage 3350 euro. In totaal was er genoeg voor ruim 21.000 nieuwe auto's. Wie in de rest van dit jaar een nieuwe elektrische auto koopt, moet die helemaal zelf betalen. In januari 2023 komt er een nieuwe subsidieronde. Voor tweedehands stekkerauto's is nog wel wat budget over.

De Europese Unie wil in 2035 helemaal af van nieuwe auto's die op fossiele brandstoffen rijden. De Nederlandse overheid hoopt dat doel al in 2030 te bereiken. Volgens Natuur & Milieu is het de vraag of dat gaat lukken met het huidige beleid. Voor veel consumenten is de hoge aanschafprijs nu nog een struikelblok, stelt de milieuorganisatie op basis van een peiling door onderzoeksbureau I&O.

Door: ANP

09 juli '25 ( 9:04)

Busvervoerder Qbuzz krijgt wederom een boete van een provincie

Na een eerdere boete van de provincie Zuid-Holland van 3,5 miljoen euro, krijgt Qbuzz wederom een boete opgelegd. Ditmaal van de provincie Friesland. Het boetebedrag is 1 miljoen euro en volgens de provincie noodzakelijk vanwege het vele laat komen en uitvallen van de bussen. Aan de eisen voor het inzetten van het juiste materieel, is in het eerste kwartaal ook niet voldaan. Dit meldt NOS.

09 juli '25 ( 8:53)

Vrachtwagen verliest aandrijfas op A67: auto beschadigd

Dinsdagochtend verloor een vrachtwagen op de A67 bij Ommel een aandrijfas. Een personenauto reed vervolgens over het motoronderdeel, kreeg twee lekken banden en belandde bij de vangrail. Dat meldt Eindhovens Dagblad.

09 juli '25 ( 3:19)

Gemeenteraad Enschede stemt voor fatbikeverbod

De gemeenteraad van Enschede heeft voor een plan gestemd om fatbikes uit de binnenstad te verbannen. Die motie komt uit de koker van VVD-raadslid Rachel Denneboom. Hoewel de motie is aangenomen, benadrukte wethouder Marc Teutelink dat een verbod juridisch niet zomaar mogelijk is. Hij steunde het plan toch door het te interpreteren als een onderzoek naar betere veiligheid.

09 juli '25 ( 3:19)

Man in politievoertuig wordt onwel en overlijdt

Een man die dinsdag in het Gelderse Oosterbeek is aangehouden is in het politievoertuig onwel geworden en overleden. De politie meldt dat hulp niet mocht baten en dat de Rijksrecherche, die onder het Openbaar Ministerie valt, onderzoek doet naar de omstandigheden.

08 juli '25 ( 9:02)

Vliegen vanaf Schiphol deze zomer? Rijkswaterstaat waarschuwt voor afgesloten wegen

Vanaf Schiphol op vakantie deze zomer? Dan moet je met meerdere dingen rekening houden. Op de luchthaven verwachten ze dat het heel druk wordt, maar de luchthaven is vanwege wegwerkzaamheden ook een stuk slechter te bereiken. Dat meldt Hart van Nederland.

08 juli '25 ( 8:30)

Arriva viert start concessie West-Brabant en opening busremise in Breda

Zaterdag 5 juli 2025 hebben Arriva Nederland en de provincie Noord-Brabant gezamenlijk de officiële opening van de nieuwe busremise in Breda en de start van de concessie West-Brabant gevierd. Dat meldt Arriva.

07 juli '25 (15:58)

Weggebruikers moeten de komende weken opletten als ze op de N201 rijden

Automobilisten die gebruikmaken van de N201 tussen Hilversum en Vinkeveen, moeten rekening houden met omleidingen en vertraging. De weg krijgt een opknapbeurt en daarom zijn er tijdelijk gedeeltes afgesloten. Dat meldt NH Nieuws.

07 juli '25 ( 9:04)

Onderzoek naar locaties voor zonnepanelen langs A4 en N11

De provincie Zuid-Holland gaat samen met Rijkswaterstaat, RES-regio’s en gemeenten onderzoeken of er langs de A4 en N11 in Zuid-Holland geschikte locaties zijn voor zonnepanelen. Hierover is onlangs een intentieverklaring ondertekend. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

07 juli '25 ( 8:44)

Vrouw overleden na aanrijding Schijndel: bestuurder doorgereden

Afgelopen nacht is in het Noord-Brabantse Schijndel een vrouw omgekomen na een aanrijding met een voertuig. Na het incident is de chauffeur doorgereden. Dat meldt NOS.nl.

07 juli '25 ( 8:25)

Code geel voor Friesland en Flevoland: zware buien

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Friesland en Flevoland. Daar kan vanochtend plaatselijk wateroverlast ontstaan door zware buien, mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend worden de buien minder zwaar. Dat meldt KNMI.