Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal laadpunten elektrische auto's met 30 procent gestegen in jaar tijd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Aantal laadpunten elektrische auto's met 30 procent gestegen in jaar tijd
Mensen die in een elektrische auto rijden, kunnen die op steeds meer openbare plaatsen opladen. Het aantal openbare laadpunten is vorig jaar met ruim 30 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus. In bijna alle gemeenten was een toename te zien. Nederland telde eind vorig jaar ruim 85.000 laadpunten.

Amsterdam voert de lijst aan; eind 2021 konden automobilisten hun elektrische voertuig in de hoofdstad op 7748 plekken opladen. Rotterdam volgt op enige afstand met 5009 laadpunten, Den Haag telde er 4553 en de gemeente Utrecht 3263. Het gaat om publieke en semipublieke laadplekken. Die laatste staan bijvoorbeeld achter een poortje in parkeergarages. Ten opzichte van het aantal kilometers weg telt Nederland al jaren de meeste laadpalen van Europa.

Afgezet tegen het aantal inwoners gaat de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland aan kop. Die telde aan het einde van het jaar 111 oplaadpunten. Op het eiland wonen slechts zo'n 7500 mensen, maar het wordt door veel toeristen bezocht. Hetzelfde geldt voor nummer twee Veere. Grootste stijger was het Drentse Aa en Hunze. Daar verviervoudigde het aantal laadpunten in een jaar tijd. Het waren er in 2020 nog 13, een jaar later 57. Eén laadpaal kan overigens meerdere laadpunten hebben.

Regionale Klimaatmonitor

Voor de analyse zijn cijfers gebruikt uit de Regionale klimaatmonitor. De Rijksoverheid verzamelt daarin gegevens over klimaat- en energiebeleid. Elektrisch vervoer is daar een belangrijk onderdeel van. Omdat elektrische auto's geen CO2, stikstofoxiden en andere vervuilende stoffen uitstoten, wil de overheid het gebruik ervan promoten. Hoe klimaatvriendelijk een elektrische auto is, hangt van meerdere factoren af, zoals de duurzaamheid van de stroom waarmee hij wordt opgeladen.

Om het aantal elektrische auto's omhoog te krijgen, heeft de overheid een subsidieregeling. De pot van 71 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto's is sinds afgelopen week helemaal leeg. Per auto bedroeg de overheidsbijdrage 3350 euro. In totaal was er genoeg voor ruim 21.000 nieuwe auto's. Wie in de rest van dit jaar een nieuwe elektrische auto koopt, moet die helemaal zelf betalen. In januari 2023 komt er een nieuwe subsidieronde. Voor tweedehands stekkerauto's is nog wel wat budget over.

De Europese Unie wil in 2035 helemaal af van nieuwe auto's die op fossiele brandstoffen rijden. De Nederlandse overheid hoopt dat doel al in 2030 te bereiken. Volgens Natuur & Milieu is het de vraag of dat gaat lukken met het huidige beleid. Voor veel consumenten is de hoge aanschafprijs nu nog een struikelblok, stelt de milieuorganisatie op basis van een peiling door onderzoeksbureau I&O.

Door: ANP

13 juni '25 (15:06)

Waarschuwing voor automobilisten, vluchtstrookbendes zijn actief in Nederland

Automobilisten in Nederland worden door de politie gewaarschuwd voor oplichting door zogenaamde vluchtstrookbendes. Deze bendes zijn volgens de politie op verschillende plekken in Nederland gespot. Ze doen alsof ze met pech langs de kant van de weg staan en maken vervolgens misbruik van passerende automobilisten. Dat meldt Kassa.

13 juni '25 (11:50)

Maandag gratis bus in delen Noord-Holland

De provincie Noord-Holland en busvervoerder Connexxion/Transdev vieren maandag 16 juni 2025 de Dag van het OV. Deze dag reizen alle busreizigers die met de betaalpas in- en uitchecken kosteloos met de bussen van Transdev en Connexxion. Dat als dank voor hun gebruik van het openbaar (bus)vervoer. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

13 juni '25 (11:40)

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in werking

Rijkswaterstaat heeft voor vrijdag 13 juni het hitteprotocol in werking gesteld. Weggebruikers kunnen last krijgen van de temperatuur die boven de 30 graden uitkomt. Automobilisten die langs de weg stranden, worden zo snel mogelijk weer op weg geholpen. Dat meldt Oost.

13 juni '25 ( 8:01)

Nederlandse export van goederen stijgt in april

De Nederlandse goederenexport is in april opnieuw gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 0,5 procent.

12 juni '25 (14:01)

Advocaat verdachte truckdrama: epileptische aanval niet bewezen

Het is niet vast komen te staan dat Juan C.S. (48) een epileptische aanval had toen hij met zijn vrachtwagen inreed op een barbecuefeest van een ijsclub in Nieuw-Beijerland, aldus zijn advocaat Sabine ten Doesschate donderdag in de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de Spaanse chauffeur vlak voor het ongeval wel zo'n aanval had. Bij het incident op 27 augustus 2022 kwamen zeven mensen om het leven en raakten zeven mensen gewond. Het OM eiste woensdag 4,5 jaar cel tegen hem en een rijverbod van zeven jaar.

12 juni '25 ( 9:43)

Hogere motorkappen in Europa verhogen risico's voor voetgangers

De toenemende populariteit van grotere auto's zoals SUV's zorgt ervoor dat motorkappen in Europa steeds hoger worden. Dat verhoogt risico's voor voetgangers, met name kinderen, concludeert een rapport van de Europese Federatie voor Transport en Milieu (T&E). Een hogere voorkant vermindert het zicht van bestuurders op kleine kinderen recht voor de auto.

12 juni '25 ( 9:43)

Code geel om stevige onweersbuien in zuidwesten vrijdagavond

Vrijdagavond komen in het zuidwesten stevige onweersbuien voor met plaatselijk hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd. Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

12 juni '25 ( 9:43)

Zuid-Holland wil buschauffeurs bedanken met deel van Qbuzz-boete

De provincie Zuid-Holland wil een deel van de boete die zij Qbuzz heeft opgelegd, gebruiken voor een campagne om chauffeurs van regionale vervoersbedrijven te bedanken voor hun werk. Ook moet dit geld worden besteed aan de werving van ov-personeel. Een grote meerderheid van de Provinciale Staten (44-5) steunde dit voorstel van Volt.

12 juni '25 ( 7:18)

Automobilist botst tegen boom in Dorst

Afgelopen nacht is op de Steenovensebaan in het Noord-Brabantse Dorst een automobilist met hoge snelheid in botsing gekomen met een boom. Daarbij raakte de bestuurder gewond. Dat meldt Omroep Brabant.

12 juni '25 ( 7:07)

Kabinet verwacht eind 2031 eerste auto's over verlengde A15

Naar verwachting kunnen de eerste auto's en vrachtwagens eind 2031 rijden over het verlengde stuk van de A15. Dit staat in het contract dat het kabinet begin volgende maand wil ondertekenen, Medio 2030 moeten de verbredingen van de A12 en A15 gereed zijn. Dat meldt Leidsch Dagblad.