Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

National Oldtimerdag besteedt aandacht aan vernieuwende initiatieven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
National Oldtimerdag besteedt aandacht aan vernieuwende initiatieven
Tijdens de komende 36e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni 2022 op de Bataviaboulevard in Lelystad schenkt de organisatie aandacht aan vernieuwende initiatieven in de automobielontwikkeling. Een blik in de toekomst onder het veelzeggende motto ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’. In voorgaande edities waren daarbij onder meer de zonneauto van de TU Delft en de waterstofauto van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen te gast. Dit meldt Nationale Oldtimerdag.  

Ditmaal is een team van enthousiaste en geïnspireerde studenten van de TU Eindhoven aanwezig die onder de naam ‘TU Ecomotive’ ruim twee jaar hebben gewerkt aan het ontwerp en de constructie van een auto die bijna geheel is opgebouwd uit gerecyclede materialen. Daarvoor werden onder meer PET-flessen, huishoudelijk- en bouwafval, plastic opgevist uit de oceanen en gebruikte verpakkingsmaterialen gebruikt. Ook hergebruik van kunststoffen uit ingeleverd speelgoed, televisietoestellen en keukenmateriaal werden benut.

Afvalmaetriaal als grondstof voor auto-industrie

Uit dit geslaagde studieproject werd aangetoond dat afvalmateriaal benut kan worden als grondstof voor de auto-industrie. Nieuwe elementen zijn onder andere de pedalen, het stuur en de benodigde elektronica. Voor de carrosserie en de bekleding werd gebruik gemaakt van onder meer vlas, kokosvezels en paardenhaar. De banden werden gemaakt van recycling van gebruikte autobanden. De charmante en sportief ogende automobiel onder de merknaam ‘Luca’ heeft twee elektrische motoren, een bereik van 220 km en een snelheid van 90 km per uur. De auto kreeg haar gele kleur door een wrap van een sterke en gekleurde folie, die verwijderd en vervangen kan worden. Een enorme besparing op het gebruikelijke spuitwerk van een autocarrosserie.

“Het is een uitdaging aan studenten en auto-ontwerpers om zich in te zetten voor de toekomst van het vervoer van personen en goederen. De auto, in welke vorm dan ook, is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Naast het presenteren van de automobielgeschiedenis als ‘Erfgoed dat beweegt’ is inspiratie een belangrijk element in de toekomstvisie van de automobielwereld. Daar willen we een steentje aan bijdragen”, zegt de organisatie van het grootste eendaagse en gratis toegankelijke oldtimerevenement in de Benelux.

Door: Nationale Transportgids
Afbeelding; Nationale Oldtimerdag

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

07 oktober '22 ( 9:24)

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen Tesla Semi

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay's chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

06 oktober '22 (11:26)

'Geloofwaardige innovaties moeten snel ingezet worden voor stikstofreductie'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft in het door hem gepresenteerde adviesrapport ‘Wat wel kan’ duidelijke inbreng van de agrarische sector overgenomen. Dat meldt ANP Expert Support.

06 oktober '22 ( 9:16)

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.

04 oktober '22 ( 8:59)

Autobedrijven verkopen bijna vijf procent minder nieuwe personenauto's

Autobedrijven hebben dit jaar tot en met september bijna 5 procent minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Volgens hen komt dat vooral door leveringsproblemen als gevolg van onder meer wereldwijde chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.

03 oktober '22 (10:48)

De Nederlandse industrie krimpt voor het eerst in twee jaar tijd

De Nederlandse industrie had in september voor het eerst in twee jaar te maken met krimp. Dat kwam vooral doordat productiebedrijven veel minder nieuwe orders kregen, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie meet.