Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

National Oldtimerdag besteedt aandacht aan vernieuwende initiatieven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
National Oldtimerdag besteedt aandacht aan vernieuwende initiatieven
Tijdens de komende 36e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni 2022 op de Bataviaboulevard in Lelystad schenkt de organisatie aandacht aan vernieuwende initiatieven in de automobielontwikkeling. Een blik in de toekomst onder het veelzeggende motto ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’. In voorgaande edities waren daarbij onder meer de zonneauto van de TU Delft en de waterstofauto van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen te gast. Dit meldt Nationale Oldtimerdag.  

Ditmaal is een team van enthousiaste en geïnspireerde studenten van de TU Eindhoven aanwezig die onder de naam ‘TU Ecomotive’ ruim twee jaar hebben gewerkt aan het ontwerp en de constructie van een auto die bijna geheel is opgebouwd uit gerecyclede materialen. Daarvoor werden onder meer PET-flessen, huishoudelijk- en bouwafval, plastic opgevist uit de oceanen en gebruikte verpakkingsmaterialen gebruikt. Ook hergebruik van kunststoffen uit ingeleverd speelgoed, televisietoestellen en keukenmateriaal werden benut.

Afvalmaetriaal als grondstof voor auto-industrie

Uit dit geslaagde studieproject werd aangetoond dat afvalmateriaal benut kan worden als grondstof voor de auto-industrie. Nieuwe elementen zijn onder andere de pedalen, het stuur en de benodigde elektronica. Voor de carrosserie en de bekleding werd gebruik gemaakt van onder meer vlas, kokosvezels en paardenhaar. De banden werden gemaakt van recycling van gebruikte autobanden. De charmante en sportief ogende automobiel onder de merknaam ‘Luca’ heeft twee elektrische motoren, een bereik van 220 km en een snelheid van 90 km per uur. De auto kreeg haar gele kleur door een wrap van een sterke en gekleurde folie, die verwijderd en vervangen kan worden. Een enorme besparing op het gebruikelijke spuitwerk van een autocarrosserie.

“Het is een uitdaging aan studenten en auto-ontwerpers om zich in te zetten voor de toekomst van het vervoer van personen en goederen. De auto, in welke vorm dan ook, is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Naast het presenteren van de automobielgeschiedenis als ‘Erfgoed dat beweegt’ is inspiratie een belangrijk element in de toekomstvisie van de automobielwereld. Daar willen we een steentje aan bijdragen”, zegt de organisatie van het grootste eendaagse en gratis toegankelijke oldtimerevenement in de Benelux.

Door: Nationale Transportgids
Afbeelding; Nationale Oldtimerdag

17 juni '24 (15:00)

Slachtoffers fatbikeongeval in Breda 8 en 13 jaar oud

De twee kinderen die zaterdag gewond raakten bij een ongeluk met een fatbike in Breda, zijn meisjes van 8 en 13 jaar oud. Dat meldt de politie. Het meisje van 8 werd zaterdag met zware verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam, het 13-jarige slachtoffer werd naar een ziekenhuis in Breda gebracht.

17 juni '24 (14:00)

Eerste auto's gehaald uit ingestorte parkeergarage Nieuwegein

Vijftien auto's zijn maandag uit de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Het gaat om auto's die op de begane grond van de parkeergarage stonden in een gebied dat door de gemeente als veilig is aangemerkt, zo maken het ziekenhuis en Q-Park bekend.

17 juni '24 (12:15)

Dinsdag mogelijk wateroverlast in zuidoosten en extra drukke avondspits

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 ( 8:45)

Veel files rond Amsterdam

De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

17 juni '24 ( 7:15)

A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

17 juni '24 ( 6:00)

Modder op parkeerterrein in Harlingen: meeste auto's weer los

Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

14 juni '24 (13:15)

Druk bij autobedrijven na storing bij RDW

Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

14 juni '24 (12:15)

Files op wegen richting Duitsland vanwege identiteitscontroles

Op verschillende wegen richting Duitsland zijn vrijdagochtend files ontstaan omdat identiteitscontroles plaatsvinden bij de Duitse grens vanwege het EK voetbal. Op die manier proberen onze oosterburen supporters die bekendstaan als gewelddadig, te weren. Rond het middaguur is het druk op de wegen van Arnhem, Venlo en Roermond richting de Duitse grens.

14 juni '24 ( 9:01)

Slachtemarathon: Arriva zet negentig pendelbussen in

Zaterdag 15 juni 2024 nemen 13.500 mensen deel aan de Slachtemarathon. Dit Friese wandel- en hardloopevenement start dit jaar in Oosterbierum. De finish is circa 42 kilometer verderop in Raerd. Arriva zet deze dag een recordaantal pendelbussen in. Dat meldt Arriva.

14 juni '24 ( 7:00)

Nederlandse export stijgt na bijna een jaar weer

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.