Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal betrapte automobilisten onder invloed van drugs neemt toe

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Aantal betrapte automobilisten onder invloed van drugs neemt toe
Het aantal mensen dat wordt gepakt omdat ze na drugsgebruik rijden, is de afgelopen jaren gestegen. De politie meldt er maandag cijfers over: in 2017 zijn 1834 processen-verbaal opgemaakt vanwege rijden onder invloed van drugs, een jaar later waren dat er 5462, nog een jaar later 9942 en vorig jaar was dat aantal gestegen tot 13.147.

Dit jaar heeft de politie in de eerste twee maanden 'al' 2659 processen-verbaal voor rijden onder invloed van drugs opgemaakt. "Als deze lijn zich doorzet, komen we aan het eind van dit jaar uit op zo’n 16.000 processen-verbaal", aldus portefeuillehouder verkeer Paul Broer in een persbericht van de politie.

De politie is bezorgd, zo staat daar ook in. De politie stelt dat voor 2017 bijna niet werd gecontroleerd op rijden na gebruik van drugs. Sinds 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer.

Speekseltest

Of er daadwerkelijk meer mensen na drugsgebruik zijn gaan rijden is dus niet duidelijk. Het feit dat er meer mensen gepákt worden onder invloed van drugs in het verkeer heeft er deels mee te maken dat de politie sinds 2017 een speekseltest inzet waarmee een eerste aanwijzing kan worden gegeven dat er eventueel drugs zijn gebruikt. Het gaat om cannabis, (meth)amfetamines, cocaïne en opiaten. Het gebruik van lachgas is volgens de politie nog niet te meten met een tester, omdat het zo vluchtig is.

Voor rijden onder invloed van drugs kunnen hoge straffen gegeven worden; een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een hoge geldboete. Ook kan de rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar worden ontzegd. Automobilisten die binnen vijf jaar weer worden betrapt terwijl ze rijden onder invloed, kan de rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar worden ontzegd.

Door: ANP

14 juli '25 (10:45)

Botsing tussen auto en vrachtwagen in Lisse

In Lisse vond vanochtend op de rotonde van de Stationsweg met de Westelijke Randweg N208 een botsing plaats tussen een vrachtauto en een personenauto. Dat meldt Leidsch Dagblad.

14 juli '25 ( 8:38)

A10: 2e Coentunnel afgesloten (12 juli-15 september 2025)

Van zaterdag 12 juli tot en met 15 september 2025 is de 2e Coentunnel (A10) richting Amsterdam-Noord dicht. Verkeer kan niet door de tunnel van Amsterdam-West naar Amsterdam-Noord en Zaanstad en wordt omgeleid via de A10 West richting A10 Zuid, A10 Oost en A10 Noord (een rondje ring). Weggebruikers moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juli '25 ( 8:29)

Automobilist overleden na ongeluk in Kloosterburen

Zondag 13 juli 2025 is door een ongeluk in het Groningse Kloosterburen een 18-jarige automobilist uit de gemeente Het Hogeland overleden. Dat meldt RTV Noord.

11 juli '25 (14:20)

Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

11 juli '25 (14:20)

Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

11 juli '25 (14:20)

Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

11 juli '25 (13:07)

Veiliger verkeer rondom basisscholen gemeente Westland door vernieuwde schoolzones

De afgelopen maanden zijn schoolzones rondom basisscholen in de gemeente Westland vernieuwd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dankzij nieuwe, herkenbare markeringen, straatmeubilair en oversteekplaatsen zijn deze zones veiliger en overzichtelijker gemaakt voor kinderen, ouders en automobilisten. Daarover bericht de gemeente Westland.

11 juli '25 (11:30)

Verkeershinder op de A4, een uur file tot einde zomervakantie is mogelijk

Houd rekening met ernstige verkeershinder als je deze zomer naar Amsterdam of Schiphol gaat. De A4 gaat vanaf vrijdagavond 11 juli op de schop en dit duurt tot 20 augustus. Automobilisten moeten in beide rijrichtingen rekening houden met een uur extra reistijd. Dat meldt Omroep West.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.