Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer aanvragen subsidie elektrische trucks dan er geld beschikbaar is

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer aanvragen subsidie elektrische trucks dan er geld beschikbaar is
Ondernemers hebben binnen een dag drie keer meer subsidies aangevraagd voor elektrische vrachtwagens dan er geld beschikbaar is. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat vanaf maandag subsidieaanvragen accepteerde. Met de beschikbare subsidies kan volgens de RVO het aantal volledig elektrische vrachtwagens in Nederland verdubbelen.

Daar rijden er nu ruim tweehonderd van rond in Nederland, de 13,5 miljoen euro die via de subsidies beschikbaar was is goed voor nog eens ongeveer tweehonderd ‘schone’ vrachtwagens. Volgens de RVO is de ambitie dat in Nederland in 2025 minimaal duizend vrachtwagens uitstootvrij rijden, in 2040 moet dat voor alle vrachtwagens gelden. In Nederland rijden nu in totaal 160.000 trucks.

Nu er meer aanvragen binnen zijn dan dat er geld beschikbaar is, wordt via loting bepaald wie de subsidie krijgt. Eerst wordt nog gekeken of de aanvragen die zijn ingediend juist zijn.

Aanvragen

Het doel van de subsidies is om de overstap naar het rijden van een elektrische vrachtwagen makkelijker te maken. "Het aantal binnengekomen aanvragen is hoger dan verwacht", meldt de RVO. "Het duidt erop dat de markt er klaar voor lijkt te zijn, en Nederland de in het klimaatakkoord gestelde doelen voor schone vrachtwagens kan halen."

Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat toont het grote aantal aanvragen aan dat "bedrijven er klaar voor zijn" en ze noemt dat fantastisch nieuws. "Het elektrificeren van het wagenpark kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze klimaatdoelen."

Toekomst

Branchevereniging voor fabrikanten en importeurs van onder meer auto's en vrachtwagens RAI Vereniging is blij met de grote belangstelling. Dat geeft ook aan dat er te weinig geld beschikbaar is voor elektrificatie van het Nederlandse wagenpark. Dat zou veel meer moeten zijn voor een "effectieve overgang naar zero-emissie goederenvervoer".

RAI Vereniging wijst erop dat de komende jaren de nodige binnensteden vrachtwagens en bestelbussen met een verbrandingsmotor gaan weigeren. De kosten voor een elektrische variant liggen volgens de branchevereniging drie keer zo hoog.

Heijnen laat weten dat ze gaat kijken hoe ze in de "nabije toekomst meer ambitieuze ondernemers kan ondersteunen bij de overstap naar een schone vrachtwagen".

Door: ANP

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.