Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg
Hoewel het een zachte winter was, hebben de gladheidbestrijders niet stil gezeten. Zo zijn er 88 nachten geweest waarbij de temperatuur richting het vriespunt ging. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

Tijdens deze nachten hebben gladheidscoördinatoren de wegdektemperaturen nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen of, en zo ja wanneer, het sein om te gaan strooien gegeven moest worden. Gemiddeld hebben er per provincie 20 preventieve strooiacties op de snelwegen plaatsgevonden. In totaal is er dit seizoen ruim 41 miljoen kg zout gestrooid.

Gladheidsseizoen 

Bij het huidige weer denken we niet meer aan gladheid en per 1 mei 2022 is het gladheidsseizoen voor ons ook officieel geëindigd. Dat betekent dat de strooiwagens, die van 1 oktober tot 1 mei paraat staan om in actie te komen, ‘op stal’ mogen.

Gedurende het gladheidseizoen staat al het strooimaterieel klaar om op ieder moment van de dag ingezet te kunnen worden. De 55 regionale zoutopslagen zijn goed gevuld en 577 strooiwagens kunnen direct op pad voor een strooiactie op de rijkswegen.

Midden in de nacht 

Regionaal zijn er verschillen, maar overal in Nederland hebben we gemiddeld zo’n 20 nachten preventief moeten strooien om de gladheid voor te zijn. Omdat het tegen de ochtend het koudste moment van de dag is, valt de beslissing om te strooien meestal pas midden in de nacht. Vaak tussen 03.00 en 04.00 uur, zodat de strooiwagens voor de ochtendspits alweer van de weg zijn. Na het sein van de gladheidscoördinatoren hebben de strooiwagens binnen 2 uur de snelwegen en op- en afritten gestrooid.

41 miljoen kg zout 

Deze winter hebben de strooiwagens bij elkaar 600.000 km (15 rondjes rond de wereld) af moeten leggen om de wegen veilig te houden. Daarbij is ruim 41 miljoen kg zout gestrooid. Op 1 april hebben we vanwege de sneeuw en hagel in 24 uur nog ruim 5 miljoen kg zout moeten strooien om de gladheid te bestrijden.

Preventieve strooiacties 

We strooien heel gericht en zo zuinig mogelijk. Bij preventieve strooiacties, dus bij kans op gladheid, strooien we gemiddeld maar 1 theelepel zout (14 gram) per vierkante meter. Dat is genoeg om de veiligheid op onze rijkswegen te waarborgen en zo belasten we het milieu niet onnodig.

De zoutafgifte wordt per route vooraf berekend en geprogrammeerd, om geen korrel te veel te strooien. In het kader van duurzaamheid loopt er ook een proef met een elektrische strooiwagen.

Strooikaart 

De Strooikaart is afgelopen winter ondanks het zachte verloop meer dan 300.000 keer bezocht.

Door: Nationale Transportgids 

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.