Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg
Hoewel het een zachte winter was, hebben de gladheidbestrijders niet stil gezeten. Zo zijn er 88 nachten geweest waarbij de temperatuur richting het vriespunt ging. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

Tijdens deze nachten hebben gladheidscoördinatoren de wegdektemperaturen nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen of, en zo ja wanneer, het sein om te gaan strooien gegeven moest worden. Gemiddeld hebben er per provincie 20 preventieve strooiacties op de snelwegen plaatsgevonden. In totaal is er dit seizoen ruim 41 miljoen kg zout gestrooid.

Gladheidsseizoen 

Bij het huidige weer denken we niet meer aan gladheid en per 1 mei 2022 is het gladheidsseizoen voor ons ook officieel geëindigd. Dat betekent dat de strooiwagens, die van 1 oktober tot 1 mei paraat staan om in actie te komen, ‘op stal’ mogen.

Gedurende het gladheidseizoen staat al het strooimaterieel klaar om op ieder moment van de dag ingezet te kunnen worden. De 55 regionale zoutopslagen zijn goed gevuld en 577 strooiwagens kunnen direct op pad voor een strooiactie op de rijkswegen.

Midden in de nacht 

Regionaal zijn er verschillen, maar overal in Nederland hebben we gemiddeld zo’n 20 nachten preventief moeten strooien om de gladheid voor te zijn. Omdat het tegen de ochtend het koudste moment van de dag is, valt de beslissing om te strooien meestal pas midden in de nacht. Vaak tussen 03.00 en 04.00 uur, zodat de strooiwagens voor de ochtendspits alweer van de weg zijn. Na het sein van de gladheidscoördinatoren hebben de strooiwagens binnen 2 uur de snelwegen en op- en afritten gestrooid.

41 miljoen kg zout 

Deze winter hebben de strooiwagens bij elkaar 600.000 km (15 rondjes rond de wereld) af moeten leggen om de wegen veilig te houden. Daarbij is ruim 41 miljoen kg zout gestrooid. Op 1 april hebben we vanwege de sneeuw en hagel in 24 uur nog ruim 5 miljoen kg zout moeten strooien om de gladheid te bestrijden.

Preventieve strooiacties 

We strooien heel gericht en zo zuinig mogelijk. Bij preventieve strooiacties, dus bij kans op gladheid, strooien we gemiddeld maar 1 theelepel zout (14 gram) per vierkante meter. Dat is genoeg om de veiligheid op onze rijkswegen te waarborgen en zo belasten we het milieu niet onnodig.

De zoutafgifte wordt per route vooraf berekend en geprogrammeerd, om geen korrel te veel te strooien. In het kader van duurzaamheid loopt er ook een proef met een elektrische strooiwagen.

Strooikaart 

De Strooikaart is afgelopen winter ondanks het zachte verloop meer dan 300.000 keer bezocht.

Door: Nationale Transportgids 

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.

26 september '22 (11:32)

FNV voert actie voor betere cao in de uitzendbranche

Vakbond FNV voert de druk op bij uitzendorganisaties om tot een betere cao te komen. Leden van de bond voeren maandag actie tijdens een congres van uitzendbracheorganisatie ABU. Ze delen flyers uit en spreken werkgevers aan over het belang van betere arbeidsvoorwaarden. Ook minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) bezoekt het congres in Den Haag.

26 september '22 (10:54)

Vat Brentolie voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar pet vat gezakt

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen. Brentolie is de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten.

26 september '22 (10:42)

Ondernemers schaffen nog steeds niet massaal elektrische bedrijfswagens aan

Ondernemers zijn nog niet echt te porren voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, ook niet als de aanschafbelasting (bpm) voor een dieselauto per 2025 wordt ingevoerd. Dat concluderen ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder zo'n duizend ondernemers. Voor veel van de ondervraagden is een elektrisch model geen reëel en rendabel alternatief, zo klinkt het. Een groot deel van de ondernemers blijft daarom zweren bij een dieselbak.

26 september '22 (10:16)

Midden- en kleinbedrijven zien elektrische bestelauto's nog helemaal niet zitten

Uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat midden- en kleinbedrijven niet happig zijn op het kopen van elektrische bestelauto’s. Daarbij maakt het niet uit dat het kabinet dieselbestelwagens waarschijnlijk flink duurder wil maken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondernemers die een dieselauto willen aanschaffen, moeten vanaf 2025 bpm (aanschafbelasting) betalen waardoor deze auto’s gemiddeld zo’n 11.000 euro meer gaan kosten. Ook gaat de wegenbelasting voor hen omhoog. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

23 september '22 (13:53)

Komend weekend werkzaamheden Coentunnel

Rijkswaterstaat werkt zondag 25 september 2022 aan het asfalt in de Coentunnel (A10) in Amsterdam. Dit leidt tot verkeershinder. De verschillende tunnelbuizen worden komend weekend gedurende korte perioden afgesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.