Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bestuur provincie Utrecht stemt in met plan voor snelheidsverlaging

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Bestuur provincie Utrecht stemt in met plan voor snelheidsverlaging
In het coalitieakkoord ‘nieuwe energie voor Utrecht’ werd het al aangekondigd: Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht hebben ingestemd met een concreet plan voor snelheidsverlaging op een aantal provinciale wegen. Hiervoor is het volledige wegennetwerk de afgelopen twee jaar tegen het licht gehouden. Dat meldt de provincie Utrecht.

Kunnen we deze zodanig inrichten dat het veiliger en gezonder wordt voor gebruikers en bewoners? Het resultaat is dat – uiterlijk in 2040 - bij 20 procent van het totale aantal kilometers provinciale weg de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 60 km/u, en dat op alle parallelwegen straks 30 km/u geldt. Voordat het zover is, moeten Provinciale Staten op 29 juni aanstaande hun akkoord geven op de plannen. 

Oversteken 

Het blijft niet alleen bij de snelheidsverlaging op de wegen waar dat kan. Ook worden alle oversteken waar geen stoplichten of zebrapaden zijn voor langzamer verkeer uiterlijk 2040 veiliger gemaakt met een snelheidsverlaging naar 60 km/u of een andere passende maatregel. In totaal gaat het om 86 van deze oversteken, er wordt gestart met de 19 meest onveilige oversteken. Doel van de snelheidsverlagingen is het gezonder maken van de woon- en leefomgeving van mensen. Op de plekken waar dat veilig kan, kiezen we voor een lagere snelheid met een positief effect op de natuur, geluid en uitstoot.

Het plan, genaamd ‘Netwerkperspectief provinciale wegen 2040’, draagt bij aan een zo goed mogelijke balans tussen de leefbaarheid voor mensen en dieren langs provinciale wegen, de verkeersveiligheid plus de oversteekbaarheid, en de bereikbaarheid. De maximumsnelheid op de provinciale wegen moet passen bij het type weg, en de weginrichting moet zijn afgestemd op hoe de weg wordt gebruikt.

Groot onderhoud 

Er kan niet slechts worden volstaan met ‘een bordje 60’. Er zijn ingrijpende aanpassingen aan de weg nodig om de lagere snelheid af te dwingen en tegelijk de grote hoeveelheden (vracht)verkeer veilig af te kunnen wikkelen. Daarom worden de aanpassingen uitgevoerd tijdens het geplande groot onderhoud aan de weg. Zo besparen we kosten, beperken we de overlast voor gebruikers en de omgeving en werken we veilig aan de weg.

Gezondere leefomgeving 

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “We zetten hiermee een grote stap in de goede richting: een gezondere leefomgeving voor iedereen die in de buurt van onze provinciale wegen is of woont. We zijn er nog niet, en het was een ingewikkeld en langdurig proces om hier te komen. De afgelopen periode is intensief samengewerkt met gemeenten, veel belangenorganisaties, hulpdiensten en aanwonenden tijdens externe expertsessies. Als provincie Utrecht zijn we pioniers en dat maakt dat we vaak het wiel moesten uitvinden. Er zijn bijvoorbeeld geen normen voor hoe je een weg inricht voor een gezonde leefomgeving. Dit maakt me extra trots dat we staan waar we nu staan.”

De uitwerking van het netwerkperspectief volgt de planning van het groot onderhoud aan onze wegen. Dit doen we om kapitaalvernietiging te voorkomen, omdat een andere maximumsnelheid niet slechts het plaatsen van een bord is maar vrijwel altijd aanpassingen aan de infrastructuur vraagt.

Door: Nationale Transportgids 

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.

04 oktober '22 ( 8:59)

Autobedrijven verkopen bijna vijf procent minder nieuwe personenauto's

Autobedrijven hebben dit jaar tot en met september bijna 5 procent minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Volgens hen komt dat vooral door leveringsproblemen als gevolg van onder meer wereldwijde chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.

03 oktober '22 (10:48)

De Nederlandse industrie krimpt voor het eerst in twee jaar tijd

De Nederlandse industrie had in september voor het eerst in twee jaar te maken met krimp. Dat kwam vooral doordat productiebedrijven veel minder nieuwe orders kregen, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie meet.

30 september '22 (11:32)

Ook Limburg haalt omgekeerde vlaggen weg bij provinciale wegen

Na Brabant gaat ook Limburg de omgekeerde vlaggen langs de provinciale wegen weghalen. Dat heeft te maken met de herfst en het toenemende onstuimige weer, waardoor de kans groter is dat vlaggen losraken, afscheuren en terecht kunnen komen op voorruiten van auto's of in het gezicht van motorrijders of fietsers.

30 september '22 (10:02)

Genomineerden Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt

De NKC heeft de genomineerden van de verkiezing van de Kampeerauto van het jaar 2023 gepubliceerd. Camperliefhebbers kunnen tot en met 31 oktober 2022 stemmen op hun favoriete camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper. De winnaars worden op 25 januari 2023 bekendgemaakt. Dit meldt NKC.

30 september '22 ( 9:49)

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.