Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden
Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het is dan ook moeilijker dan ooit om een oplaadplekje te vinden. Het aantal laadpunten groeit weliswaar, maar het aantal elektrische auto’s groeit nog harder. In zes jaar tijd was die groei gigantisch: 3470 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het RDW en de RVO.

In 2015 waren er 12.000 openbare laadpunten, inmiddels is dat gestegen naar 70.000. Met bijna zes keer zoveel een flinke toename dus. Maar de groei blijft achter bij de toename van het aantal elektrische personenauto’s op de Nederlandse weg. Die steeg in dezelfde periode namelijk van 7.000 naar 243.662: een groei van een astronomische 3.470 procent. Dus bijna 35 keer zoveel.

Laadkabel 

Ook bij Independer wordt in het eerste kwartaal van 2022 al een verdubbeling gemeten ten opzichte van vorig jaar in het aantal autoverzekering vergelijkingen voor elektrische auto’s. “Let er bij het afsluiten van de zekering wel op dat je ook de laadkabel meeverzekert. Dat kan als accessoire of als onderdeel van de auto”, aldus Independer autoverzekering expert Menno Dijcks.

Noord- en Zuid-Holland 

Bezitters van elektrische auto’s zijn het beste af in Noord-Holland en Zuid-Holland. In deze provincies waren er in 2021 respectievelijk 9,1 en 9,3 laadpalen per 1.000 huishoudens beschikbaar. Vooral in de gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel en Leiderdorp hebben inwoners veel laadpalen tot hun beschikking.

Drenthe 

De grootste groei in laadpunten ten opzichte van 2020 is te zien in Drenthe: het aantal laadpalen steeg daar van 290 naar 587, meer dan een verdubbeling. De Drenthen stonden vorig jaar nog onderaan de lijst als provincie met de minste laadpalen per duizend huishoudens. Deze twijfelachtige eer wordt dit jaar overgedragen aan Limburg. Deze zuidelijke provincie telt momenteel 1241 laadpunten, wat neerkomt op 2.3 laadpunten per huishouden.

Geen enkele publieke laadpaal 

Als je in de Gelderse gemeente West Maas en Waal een elektrische auto gekocht hebt, dan ben je het slechtst af. Dit is namelijk de enige Nederlandse gemeente waar geen enkele publieke laadpaal te vinden is. “Heb je of wil je een eigen laadpaal? Check dan goed of jouw woonverzekering deze dekt bij schade of diefstal. Anders kun je voor een onaangename verrassing komen te staan”, aldus auto-expert Menno Dijcks.

Laadpaalkleven 

Uit cijfers van het CJIB blijkt dat er in grote steden, waar veel elektrische auto’s zijn, steeds meer boetes uitgedeeld worden voor parkeren op een parkeergelegenheid met aan ander doel dan de aangegeven wijze. Hier valt ook het zogeheten ‘laadpaalkleven’ onder: het bezet houden van een laadpunt door auto’s die niet aan het opladen zijn, of überhaupt niet elektrisch zijn.

In 2021 ging het om bijna 9.000 boetes, ruim eenderde meer dan een jaar eerder. Vooral in de grote steden werden hier veel boetes uitgeschreven: Amsterdam (1.599), Den Haag (1.270) en Rotterdam (1.194) zijn samen goed voor bijna de helft van de boetes.

Door: Nationale Transportgids 

 

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.