Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden
Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het is dan ook moeilijker dan ooit om een oplaadplekje te vinden. Het aantal laadpunten groeit weliswaar, maar het aantal elektrische auto’s groeit nog harder. In zes jaar tijd was die groei gigantisch: 3470 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het RDW en de RVO.

In 2015 waren er 12.000 openbare laadpunten, inmiddels is dat gestegen naar 70.000. Met bijna zes keer zoveel een flinke toename dus. Maar de groei blijft achter bij de toename van het aantal elektrische personenauto’s op de Nederlandse weg. Die steeg in dezelfde periode namelijk van 7.000 naar 243.662: een groei van een astronomische 3.470 procent. Dus bijna 35 keer zoveel.

Laadkabel 

Ook bij Independer wordt in het eerste kwartaal van 2022 al een verdubbeling gemeten ten opzichte van vorig jaar in het aantal autoverzekering vergelijkingen voor elektrische auto’s. “Let er bij het afsluiten van de zekering wel op dat je ook de laadkabel meeverzekert. Dat kan als accessoire of als onderdeel van de auto”, aldus Independer autoverzekering expert Menno Dijcks.

Noord- en Zuid-Holland 

Bezitters van elektrische auto’s zijn het beste af in Noord-Holland en Zuid-Holland. In deze provincies waren er in 2021 respectievelijk 9,1 en 9,3 laadpalen per 1.000 huishoudens beschikbaar. Vooral in de gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel en Leiderdorp hebben inwoners veel laadpalen tot hun beschikking.

Drenthe 

De grootste groei in laadpunten ten opzichte van 2020 is te zien in Drenthe: het aantal laadpalen steeg daar van 290 naar 587, meer dan een verdubbeling. De Drenthen stonden vorig jaar nog onderaan de lijst als provincie met de minste laadpalen per duizend huishoudens. Deze twijfelachtige eer wordt dit jaar overgedragen aan Limburg. Deze zuidelijke provincie telt momenteel 1241 laadpunten, wat neerkomt op 2.3 laadpunten per huishouden.

Geen enkele publieke laadpaal 

Als je in de Gelderse gemeente West Maas en Waal een elektrische auto gekocht hebt, dan ben je het slechtst af. Dit is namelijk de enige Nederlandse gemeente waar geen enkele publieke laadpaal te vinden is. “Heb je of wil je een eigen laadpaal? Check dan goed of jouw woonverzekering deze dekt bij schade of diefstal. Anders kun je voor een onaangename verrassing komen te staan”, aldus auto-expert Menno Dijcks.

Laadpaalkleven 

Uit cijfers van het CJIB blijkt dat er in grote steden, waar veel elektrische auto’s zijn, steeds meer boetes uitgedeeld worden voor parkeren op een parkeergelegenheid met aan ander doel dan de aangegeven wijze. Hier valt ook het zogeheten ‘laadpaalkleven’ onder: het bezet houden van een laadpunt door auto’s die niet aan het opladen zijn, of überhaupt niet elektrisch zijn.

In 2021 ging het om bijna 9.000 boetes, ruim eenderde meer dan een jaar eerder. Vooral in de grote steden werden hier veel boetes uitgeschreven: Amsterdam (1.599), Den Haag (1.270) en Rotterdam (1.194) zijn samen goed voor bijna de helft van de boetes.

Door: Nationale Transportgids 

 

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.