Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Per elektrische auto zijn er steeds minder laadpunten te vinden
Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het is dan ook moeilijker dan ooit om een oplaadplekje te vinden. Het aantal laadpunten groeit weliswaar, maar het aantal elektrische auto’s groeit nog harder. In zes jaar tijd was die groei gigantisch: 3470 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het RDW en de RVO.

In 2015 waren er 12.000 openbare laadpunten, inmiddels is dat gestegen naar 70.000. Met bijna zes keer zoveel een flinke toename dus. Maar de groei blijft achter bij de toename van het aantal elektrische personenauto’s op de Nederlandse weg. Die steeg in dezelfde periode namelijk van 7.000 naar 243.662: een groei van een astronomische 3.470 procent. Dus bijna 35 keer zoveel.

Laadkabel 

Ook bij Independer wordt in het eerste kwartaal van 2022 al een verdubbeling gemeten ten opzichte van vorig jaar in het aantal autoverzekering vergelijkingen voor elektrische auto’s. “Let er bij het afsluiten van de zekering wel op dat je ook de laadkabel meeverzekert. Dat kan als accessoire of als onderdeel van de auto”, aldus Independer autoverzekering expert Menno Dijcks.

Noord- en Zuid-Holland 

Bezitters van elektrische auto’s zijn het beste af in Noord-Holland en Zuid-Holland. In deze provincies waren er in 2021 respectievelijk 9,1 en 9,3 laadpalen per 1.000 huishoudens beschikbaar. Vooral in de gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel en Leiderdorp hebben inwoners veel laadpalen tot hun beschikking.

Drenthe 

De grootste groei in laadpunten ten opzichte van 2020 is te zien in Drenthe: het aantal laadpalen steeg daar van 290 naar 587, meer dan een verdubbeling. De Drenthen stonden vorig jaar nog onderaan de lijst als provincie met de minste laadpalen per duizend huishoudens. Deze twijfelachtige eer wordt dit jaar overgedragen aan Limburg. Deze zuidelijke provincie telt momenteel 1241 laadpunten, wat neerkomt op 2.3 laadpunten per huishouden.

Geen enkele publieke laadpaal 

Als je in de Gelderse gemeente West Maas en Waal een elektrische auto gekocht hebt, dan ben je het slechtst af. Dit is namelijk de enige Nederlandse gemeente waar geen enkele publieke laadpaal te vinden is. “Heb je of wil je een eigen laadpaal? Check dan goed of jouw woonverzekering deze dekt bij schade of diefstal. Anders kun je voor een onaangename verrassing komen te staan”, aldus auto-expert Menno Dijcks.

Laadpaalkleven 

Uit cijfers van het CJIB blijkt dat er in grote steden, waar veel elektrische auto’s zijn, steeds meer boetes uitgedeeld worden voor parkeren op een parkeergelegenheid met aan ander doel dan de aangegeven wijze. Hier valt ook het zogeheten ‘laadpaalkleven’ onder: het bezet houden van een laadpunt door auto’s die niet aan het opladen zijn, of überhaupt niet elektrisch zijn.

In 2021 ging het om bijna 9.000 boetes, ruim eenderde meer dan een jaar eerder. Vooral in de grote steden werden hier veel boetes uitgeschreven: Amsterdam (1.599), Den Haag (1.270) en Rotterdam (1.194) zijn samen goed voor bijna de helft van de boetes.

Door: Nationale Transportgids 

 

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creëren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.

04 oktober '22 ( 8:59)

Autobedrijven verkopen bijna vijf procent minder nieuwe personenauto's

Autobedrijven hebben dit jaar tot en met september bijna 5 procent minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Volgens hen komt dat vooral door leveringsproblemen als gevolg van onder meer wereldwijde chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.

03 oktober '22 (10:48)

De Nederlandse industrie krimpt voor het eerst in twee jaar tijd

De Nederlandse industrie had in september voor het eerst in twee jaar te maken met krimp. Dat kwam vooral doordat productiebedrijven veel minder nieuwe orders kregen, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie meet.

30 september '22 (11:32)

Ook Limburg haalt omgekeerde vlaggen weg bij provinciale wegen

Na Brabant gaat ook Limburg de omgekeerde vlaggen langs de provinciale wegen weghalen. Dat heeft te maken met de herfst en het toenemende onstuimige weer, waardoor de kans groter is dat vlaggen losraken, afscheuren en terecht kunnen komen op voorruiten van auto's of in het gezicht van motorrijders of fietsers.

30 september '22 (10:02)

Genomineerden Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt

De NKC heeft de genomineerden van de verkiezing van de Kampeerauto van het jaar 2023 gepubliceerd. Camperliefhebbers kunnen tot en met 31 oktober 2022 stemmen op hun favoriete camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper. De winnaars worden op 25 januari 2023 bekendgemaakt. Dit meldt NKC.

30 september '22 ( 9:49)

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.