Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook vrachtwagens gaan elektrisch of op waterstof rijden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ook vrachtwagens gaan elektrisch of op waterstof rijden
Ondernemers kunnen vanaf 9 mei subsidie krijgen bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt  de subsidieregeling vandaag definitief bekend, in de Staatscourant. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Heijnen: “We hebben allemaal baat bij schoon vrachtverkeer. Voor het klimaat, onze schone lucht, en ook voor de concurrentiekracht van de logistieke sector in ons land. Elektrische vrachtwagens zijn een stuk duurder dan dieselvrachtwagens. Daarom geven we ondernemers die overstappen een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Meerkosten 

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt dat op tot 60 procent. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

Subsidieregeling 

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim 40 miljoen euro, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

Luchtvervuiling 

Nederland is een echt transportland. Dat zorgt voor banen, en brengt geld in het laatje. En steeds vaker groen, steeds meer bedrijven maken de stap naar uitstootvrije voertuigen om de goederen van de ene naar de andere plaats te brengen. Dat is belangrijk, want het zwaar vervoer is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van CO2-uitstoot en 70 procent van de stikstofuitstoot van het al wegverkeer wereldwijd. En produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen, zoals fijnstof.

Elektrisch rijden 

Het kabinet wil dat het hele wegverkeer zonder uitlaatgassen rijdt in 2050. We zitten middenin de omslag. Elektrisch rijden wordt voor particulieren, ondernemers met een bestelbus, busbedrijven en nu ook transportbedrijven steeds aantrekkelijker. De kosten per kilometer nemen steeds verder af, en door een subsidie bij aanschaf wordt de drempel om te investeren in een schoon alternatief lager. Om te zorgen dat de elektrische wagens ook probleemloos overal in ons land kunnen rijden, zijn overheden samen met de netbeheerders druk aan de slag om te zorgen dat er genoeg laadpalen en waterstoftankstations zijn.

Door: Nationale Transportgids 

18 juli '25 (14:51)

Vakantie-uittocht regio Midden al vroeg op gang

Op de wegen is vrijdag kort na het middaguur al goed te merken dat ook in de regio Midden de zomervakantie is begonnen. Om 13.00 uur stonden er meer dan zestig files met een totale lengte van zo'n 330 kilometer. De ANWB rekent daarbij ook de N-wegen mee.

18 juli '25 (14:51)

Bezwaar maken tegen verkeersboetes tijdelijk niet mogelijk

Het is tijdelijk niet mogelijk om digitaal bezwaar te maken tegen verkeersboetes. Het Digitaal Loket Verkeer is niet beschikbaar, meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vrijdag. Dat betekent volgens een woordvoerster van het CJIB onder meer dat mensen geen foto's kunnen bekijken van de overtreding die zij hebben begaan.

18 juli '25 (14:02)

Ongeluk tussen vrachtwagen en busje op A59

Vanochtend vond op de A59 vanuit Den Bosch een ongeval plaats tussen een vrachtwagen en een busje. Daarbij raakte de bestuurder van het busje gewond. Dat meldt Omroep Brabant.

18 juli '25 (13:50)

Toekomst N201 officieel ingeluid

Woensdag 16 juli 2025 gaven de provincie Utrecht en de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen het officiële startsein voor het programma Toekomst N201. De werkzaamheden hiervoor beginnen met het eerste deelproject. Daarbij worden de kruispunten in Vreeland, het kruispunt N212-Hoofdweg en de aansluiting op de A2 aangepakt. Daarover bericht de provincie Utrecht.

18 juli '25 (13:17)

Arriva ziet veel ongelukken gebeuren bij busbanen met een middenberm

Er gebeuren veel busongelukken in Twente waarbij de busbaan tussen het overige verkeer in ligt. Vervoerder Arriva laat dit weten, nadat er opnieuw een bus in Hengelo tegen een auto botste. Arriva heeft dit ook aan de provincie Overijssel laten weten. Dat meldt Oost.

18 juli '25 (11:47)

ING Research verwacht toename aantal e-trucks

De nieuwe Nederlandse vrachtwagenheffing gaat in juli 2026 in. ING Research heeft berekend dat op diesel rijden daardoor 7,5 procent duurder wordt. Dat meldt NU.nl.

18 juli '25 (11:06)

Automobilist botst op A28 bij Zwolle op loslopend kalf

Op de A28 ter hoogte van Zwolle deed zich vrijdagnacht 18 juli een bijzonder ongeluk voor. Een personenauto botste namelijk een loslopend kalf. Dat meldt Oost.

18 juli '25 ( 8:30)

Onderhoud A4: extreme verkeershinder in regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer

Rijkswaterstaat is vrijdag 11 juli 2025 gestart met groot onderhoud aan de A4 tussen knooppunt De Hoek en knooppunt Burgerveen. Deze werkzaamheden duren tot en met woensdag 20 augustus (05.00 uur) en zorgen voor extreme hinder in de regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer. Weggebruikers krijgen het advies om niet, samen of anders te reizen. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

17 juli '25 (15:05)

Bakfiets.nl waarschuwt voor bakfietsen waarvan het frame kan breken

Let even goed op als je een bakfiets hebt. Het type bakfiets Cargo Long Shimano van Bakfiets.nl heeft mogelijk geen versterkingsplaat vanwege een productiefout. Het frame van de fiets kan daardoor scheuren of breken. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juli '25 (13:59)

Auto's raken soms beschadigd vanwege een ritje door de wasstraat

Bijna 1 op de 5 automobilisten zegt schade aan hun auto te hebben opgelopen nadat ze een bezoek brachten aan de wasstraat. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Autoverzekering.nl. Lakschade komt het vaakst voor. Dat meldt Hart van Nederland.