Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Russische boycot zal leiden tot flink hogere dieselprijzen aan pomp

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Russische boycot zal leiden tot flink hogere dieselprijzen aan pomp
Bij een Europese boycot van Russische olie dreigen de prijzen voor diesel aan de pomp nog verder te stijgen. Europa maakt minder diesel dan het gebruikt en Rusland is een belangrijke dieselleverancier. De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) spreekt in het beste geval van hogere dieselprijzen, maar sluit ook niet uit dat er tekorten ontstaan. "Een duivels dilemma, want de olie-opbrengsten komen ten goede aan Poetin, maar een boycot heeft grote consequenties", zegt een woordvoerder van de VNPI.

Een olieban van de Europese Unie tegen Rusland lijkt steeds dichterbij te komen. Duitsland kondigde woensdag aan voor het einde van dit jaar volledig te stoppen met de import van Russische olie. Volgens Berlijn is de stap onderdeel van een Europese routekaart. Rusland exporteert dagelijks ongeveer 3 miljoen vaten olie naar Europa, die worden gebruikt door raffinaderijen in onder meer Rotterdam. Bij diesel gaat het om bijna een miljoen vaten per dag. Rusland is ook een belangrijke leverancier van stookolie voor de scheepvaart.

De VNPI zegt dat Nederland dankzij de haven van Rotterdam verhoudingsgewijs makkelijker kan overstappen op olie uit andere delen van de wereld. Volgens de organisatie zou er elders voldoende aanbod moeten vrijvallen, omdat Russische olie bij niet-boycottende landen met een stevige korting wordt aangeboden. Voor raffinaderijen in Oost-Europa zou dat veel problematischer worden omdat zij afhankelijk zijn van olie die komt via pijpleidingen uit Rusland.

Prijsopdrijvend effect

Rico Luman, econoom transport en mobiliteit bij ING, zegt dat de dieselprijzen de afgelopen tijd al veel sterker zijn gestegen dan benzine. Mocht Russische olie en diesel inderdaad in de ban worden gedaan kan dat de prijzen verder opstuwen. De markt krijgt te maken met meer handelsbelemmeringen en schepen zullen naar het Midden-Oosten moeten varen voor soortgelijke olie. "Dat heeft in principe een prijsopdrijvend effect." Luman verwacht dat een boycot geleidelijk zal worden ingevoerd, zodat er tijd is om alternatieven te vinden.

De boycot zou de Russische schatkist moeten raken. Maar energiedeskundige Hans van Cleef van ABN AMRO wijst erop dat als er veel minder olie op de markt komt dat weer de olieprijzen zal stuwen. "Je maakt een toch al krappe markt nog krapper." Bovendien is het volgens hem maar de vraag in hoeverre landen als Saudi-Arabiƫ bereid zijn om meer te leveren aan Europa. Rusland is namelijk een bondgenoot van de Saudi's in de olie-alliantie OPEC+. Mogelijk is Riyad erg voorzichtig met het vergroten van olieleveringen aan Europa om zo Moskou niet voor het hoofd te stoten.

Door: ANP

07 oktober '22 (11:31)

Nostalgisch treinrijtuig te koop op Marktplaats

De Marrumer IJzeren Spoorweg Maatschappij (MIJSM) heeft op een bijzondere trein te koop gezet. Het gaat om een Blokkendoos-rijtuig uit 1925. Dit meldt Treinenweb.nl.

07 oktober '22 (11:26)

Provincie Drenthe spreekt met inwoners over mogelijke komst transferium langs A28

Hoeveel draagvlak is er voor de komst van een transferium langs de A28 bij De Punt? Eind deze maand gaat de provincie Drenthe tijdens enkele bijeenkomsten hierover in gesprek met mensen uit de omgeving. Dat meldt RTV Drenthe.

04 oktober '22 (12:52)

Uitreiking TVM Awards op TT Circuit in Assen

Zaterdag 1 oktober vond op het TT Circuit in Assen het NK Veiligste Chauffeur 2022 plaats. Twintig finalisten lieten er hun kunnen zien. Winnaar van de wedstrijd werd de Friese vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker. Dat meldt Transportlogistiek.nl.

04 oktober '22 (12:10)

Gemeente Krimpenerwaard wil groei regio door betere bereikbaarheid

Wat is in de regio Rotterdam nodig om de knelpunten in het openbaar vervoer en het verkeer op te lossen om meer groei van deze regio mogelijk te maken? Daar is onderzoek naar gedaan. De gemeente Krimpenerwaard geeft op haar website aan zich hard te maken voor een betere bereikbaarheid. En om nadrukkelijk in te zetten op maatregelen die zorgen voor een betere doorstroming via de Algeracorridor.

07 oktober '22 ( 9:24)

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen Tesla Semi

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay's chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

06 oktober '22 (11:26)

'Geloofwaardige innovaties moeten snel ingezet worden voor stikstofreductie'

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft in het door hem gepresenteerde adviesrapport ‘Wat wel kan’ duidelijke inbreng van de agrarische sector overgenomen. Dat meldt ANP Expert Support.

06 oktober '22 ( 9:16)

Shell bij de winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

04 oktober '22 (14:34)

Rechtbank: bezorgers Deliveroo vallen onder cao Beroepsgoederenvervoer

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. De bedrijven geven aan dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar dit klopt niet in de praktijk. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarom ook als medewerker betaald moet worden in plaats van ZZP-er. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (13:30)

Rechtbank houdt transportbedrijf niet verantwoordelijk voor dood werknemer

Een transportbedrijf uit Alblasserdam is niet verantwoordelijk voor het creƫren van een gevaarlijke situatie voor haar werknemers. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld. Een werknemer van het bedrijf kwam namelijk om het leven toen hij in de loods van een ladder viel. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 ( 9:50)

In Driebergen is een autodief opgepakt na een lange politieachtervolging

Na een lange achtervolging heeft de politie maandag bij de afrit A12 in Driebergen een persoon aangehouden die wordt verdacht van diefstal van een auto in het Duitse Wesel. Bij de diefstal is mogelijk een vuurwapen gebruikt. De politie loste bij de aanhouding van de verdachte enkele waarschuwingsschoten. Een andere verdachte is nog spoorloos.