Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV dreigt met acties in streekvervoer als er geen betere cao komt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
FNV dreigt met acties in streekvervoer als er geen betere cao komt
Vakbond FNV dreigt met acties in het streekvervoer als werkgevers niet voor begin mei met een beter cao-voorstel komen. Daarbij worden werkonderbrekingen en stakingen niet uitgesloten. FNV-leden hebben het eindbod van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) massaal weggestemd, aldus de vakbond. VWOV-voorzitter Fred Kagie zegt verrast te zijn over de dreiging vanuit FNV, juist omdat vakbond CNV wel akkoord ging met het laatste voorstel.

FNV zegt dat leden onder meer willen dat de lonen meestijgen met de inflatie en dat die met 100 euro bruto per maand stijgen. "De mensen in het streekvervoer hebben te maken met een zeer hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en oplopende personeelskrapte", aldus FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. "Al jaren onderhandelen we voor een lagere werkdruk, maar de werkdruk en het ziekteverzuim blijven maar stijgen."

VWOV zegt al meer geboden te hebben dan eigenlijk kon en dat het voorstel het maximale is. "Het is heel ingewikkeld om op deze eisen in te gaan. Het zijn er enorm veel en dat kan helemaal niet", meent Kagie. "Bij ons is geen ruimte."

Onverantwoordelijk

Bang voor acties is de voorzitter niet. "Mensen die nu gaan actievoeren in crisistijd, zijn heel onverantwoordelijk bezig." Volgens hem kampen bedrijven in het streekvervoer nog sterk met de gevolgen van de coronacrisis, die ervoor zorgde dat er minder gereisd werd. FNV heeft de werkgevers tot 3 mei gegeven om te reageren en zegt daarna met leden te gaan overleggen over te nemen stappen. VWOV zegt voor die datum met een reactie te komen.

Door: ANP

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.