PostNL praat verder met vakbonden na actie voor betere cao

Vakbond FNV heeft met een tiental PostNL-medewerkers actiegevoerd voor een hoger loon en meer vaste medewerkers bij het post- en pakkettenbedrijf. Dat gebeurde bij het Marriott Hotel in Den Haag, waar dinsdagmiddag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is van PostNL. Daar zei het bedrijf verder te gaan overleggen met vakbonden over verhoging van de lonen.

De actievoerders hadden bij het hotel voor aandeelhouders fictieve cheques van 250 miljoen euro, waarmee zij de keuze konden maken tussen aandelen inkopen of medewerkers steunen. De cheque konden zij in het passende vak van een nagemaakte brievenbus te stoppen. Veel animo om daaraan mee te doen vanuit aandeelhouders was daar niet voor. "Ik heb niets met de FNV", zei een van de mannen.

Het was geen grote actie, want voor veel personeel was het volgens FNV-bestuurder Maadey Meuleman gewoon een werkdag. "We roepen op tot goed werkgeverschap en vragen aandeelhouders te kiezen voor de medewerkers", verklaarde de bestuurder de reden van de actie.

Arbeidsvoorwaarden

In reactie op vragen over de arbeidsvoorwaarden zei PostNL tijdens de vergadering dat gesprekken over loonsverhogingen lopen via de vakbonden, omdat 90 procent van het personeel in Nederland werkt via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). "Inflatie speelt wel degelijk rol in de onderhandelingen en ook in het aanbod dat wij doen aan vakbonden. We zien dat daarin wat moet veranderen."

Volgens topvrouw Herna Verhagen werkt het post- en pakkettenbedrijf met "een flexibele schil van 10 procent" aan werknemers zonder direct dienstverband, "om pieken en dalen in drukte op te vangen". "Er zijn afspraken om de flexibiliteit die we hebben te verminderen", aldus Verhagen. Zo zijn de afgelopen tijd aan bezorgers met contracten voor bepaalde tijd contracten voor onbepaalde tijd aangeboden en zijn honderden uitzendkrachten in dienst genomen.

Door: ANP