Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wie volgeladen elektrische auto aan laadpaal houdt, riskeert boete

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Een volgeladen elektrische auto aan de laadpaal houden, kan een automobilist duur komen te staan. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag bepaald dat een elektrische auto met een volle batterij meteen weg moet bij de laadpaal. Anders moet de eigenaar een boete van 95 euro betalen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Er zijn niet genoeg laadpalen voor het aantal elektrische auto’s dat Nederland telt, en daarom moet er soms streng gehandhaafd worden. In Noordwijk kreeg een eigenaar van een MG een boete van 95 euro omdat hij 2 uur na het branden van het groen lampje zijn auto nog steeds niet van de laadpaal had gehaald. De automobilist vocht zijn boete aan, maar moet deze van het gerechtshof gewoon betalen.

Laadpaal langdurig bezet houden

Diverse gemeenten, waaronder de gemeente Noordwijk, hebben in een Algemene Plaatselijke Verordening) laten vastleggen dat het eigenaren van elektrische auto’s niet is toegestaan om een gerserveerde plek langdurig bezet te houden. Volgens de eigenaar van de MG was bijna 2 uur (1 en 59 minuten, om precies te zijn) niet langdurig. Hij wilde ook niet naast zijn auto blijven wachten tot die klaar was met opladen.

Verwachte laadtijd

Het Gerechtshof geeft ook geen antwoord op wat nu precies ‘langdurig’ is en legt de verantwoordelijkheid bij de automobilist. Die moet in de gaten houden wanneer het groene lampje brandt. Veel elektrische auto’s hebben een verwachte laadtijd en op basis daarvan kunnnen eigenaren enigszins inschatten wanneer ze terug moeten zijn bij de laadpaal.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.