Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wie volgeladen elektrische auto aan laadpaal houdt, riskeert boete

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Een volgeladen elektrische auto aan de laadpaal houden, kan een automobilist duur komen te staan. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag bepaald dat een elektrische auto met een volle batterij meteen weg moet bij de laadpaal. Anders moet de eigenaar een boete van 95 euro betalen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Er zijn niet genoeg laadpalen voor het aantal elektrische auto’s dat Nederland telt, en daarom moet er soms streng gehandhaafd worden. In Noordwijk kreeg een eigenaar van een MG een boete van 95 euro omdat hij 2 uur na het branden van het groen lampje zijn auto nog steeds niet van de laadpaal had gehaald. De automobilist vocht zijn boete aan, maar moet deze van het gerechtshof gewoon betalen.

Laadpaal langdurig bezet houden

Diverse gemeenten, waaronder de gemeente Noordwijk, hebben in een Algemene Plaatselijke Verordening) laten vastleggen dat het eigenaren van elektrische auto’s niet is toegestaan om een gerserveerde plek langdurig bezet te houden. Volgens de eigenaar van de MG was bijna 2 uur (1 en 59 minuten, om precies te zijn) niet langdurig. Hij wilde ook niet naast zijn auto blijven wachten tot die klaar was met opladen.

Verwachte laadtijd

Het Gerechtshof geeft ook geen antwoord op wat nu precies ‘langdurig’ is en legt de verantwoordelijkheid bij de automobilist. Die moet in de gaten houden wanneer het groene lampje brandt. Veel elektrische auto’s hebben een verwachte laadtijd en op basis daarvan kunnnen eigenaren enigszins inschatten wanneer ze terug moeten zijn bij de laadpaal.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.