Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer verkeersslachtoffers met zwaar letsel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Meer verkeersslachtoffers met zwaar letsel
Het aantal verkeersslachtoffers met zwaar letsel is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, meldt het kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL dinsdag, op basis van recent onderzoek. Vooral fietsers van 55 jaar of ouder hebben vaker ernstig letsel.

Het aantal slachtoffers met zwaar letsel is sinds 2012 met 18 procent gestegen. Vorig jaar werden op de Spoedeisende Hulp (SEH) 110.000 verkeersslachtoffers behandeld, onder wie ruim 66.000 met ernstig letsel. Bij een derde van de laatstgenoemde groep ging het om een fietser van 55 jaar of ouder. Het aantal enkelvoudige fietsongelukken (waarbij verder niemand betrokken was) nam onder deze leeftijdsgroep in tien jaar tijd met 42 procent toe.

Elektrische fietsen

Mogelijk is de toename te verklaren door het toegenomen gebruik van elektrische fietsen in het verkeer. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL hadden slachtoffers met een elektrische fiets een hoger risico op letsel waarvoor een SEH-behandeling nodig was dan slachtoffers met een normale fiets. "Elektrische fietsen worden steeds normaler in het verkeer, voor jong en oud. Verdiepend onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel groter dat verhoogde risico is en moeten duiden welke oorzaken hier ten grondslag aan liggen", zegt Martijntje Bakker, directeur en bestuurder van VeiligheidNL.

Fietshelm

Het onderzoek toont volgens het kenniscentrum onder meer het belang van het dragen van een fietshelm aan. Het risico op hersenletsel zou hierdoor met een derde afnemen. "Fietsen houdt jong en oud in beweging en draagt bij aan een gezond leven. Vooral blijven doen, maar neem geen onnodige risico's", aldus Bakker.

Door: ANP

30 september '22 (11:32)

Ook Limburg haalt omgekeerde vlaggen weg bij provinciale wegen

Na Brabant gaat ook Limburg de omgekeerde vlaggen langs de provinciale wegen weghalen. Dat heeft te maken met de herfst en het toenemende onstuimige weer, waardoor de kans groter is dat vlaggen losraken, afscheuren en terecht kunnen komen op voorruiten van auto's of in het gezicht van motorrijders of fietsers.

30 september '22 (10:02)

Genomineerden Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt

De NKC heeft de genomineerden van de verkiezing van de Kampeerauto van het jaar 2023 gepubliceerd. Camperliefhebbers kunnen tot en met 31 oktober 2022 stemmen op hun favoriete camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper. De winnaars worden op 25 januari 2023 bekendgemaakt. Dit meldt NKC.

30 september '22 ( 9:49)

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.

30 september '22 ( 9:13)

Opnieuw lokaal erg mistig tot halverwege de ochtend

Het is vrijdagochtend weer erg mistig. Weggebruikers moeten daar rekening mee houden, volgens Weeronline kan er op sommige plaatsen minder dan 200 meter zicht zijn. Volgens het weerbureau duurt de mist tot halverwege de ochtend.

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.